Tony Cetinski - Krik (Deliverable V-T1-T-SG)4490 Svet24.si

Priljubljeni pevec razkril, kako je včasih ...

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Zahteve LDS bodo izpolnjene

Deli na:

Premier Borut Pahor je predsednici LDS Katarini Kresal danes poslal pismo, v kateri jo obvešča, da sta dve od zahtev LDS že izpolnjeni, glede tretje, tj. podpore novemu zakonu o državnem tožilstvu, pa se lahko zanese na njegove besede. "V tem smislu torej ni nobenih razlogov za izstop LDS iz vladne koalicije," je zapisal Pahor.

Premier Borut Pahor je predsednici LDS Katarini Kresal danes poslal pismo, v kateri jo obvešča, da sta dve od zahtev LDS že izpolnjeni, glede tretje, tj. podpore novemu zakonu o državnem tožilstvu, pa se lahko zanese na njegove besede. "V tem smislu torej ni nobenih razlogov za izstop LDS iz vladne koalicije," je zapisal Pahor.

"Seveda pa imate, spoštovana gospa predsednica, povsem suvereno pravico, da glede sodelovanja v vladi odločite po vaši presoji. Ker pa si dovolim razumeti, da so v vašem pismu navedeni razlogi odločilni, sem zadovoljen, da so poslej brezpredmetni," dodaja premier v pismu predsednici LDS.

Kot je zapisal, mu je ta hip povsem vseeno, kako utegne del javnosti razumeti njegovo ravnanje do domnevno ultimativnih zahtev LDS. "Ne ljudje, ne sam sebi ne bi nikoli odpustil, če bi me pri tako pomembnih stvareh vodila malenkostnost. V teh zelo pomembnih in posebnih časih se mi zdi važno, da se koalicija, zlasti pa vlada prebija iz obroča političnih razlik, ki vedno obstojijo med koalicijskimi partnerji in ne nazadnje tudi med posameznimi člani vlade. Zlasti zato, ker čutim imenitno priložnost in sposobnost, da Slovenija v letu 2010 bistveno napreduje, tako glede gospodarskega okrevanja, kot socialne povezanosti," je pojasnil premier.

Pogoj za to so po njegovih besedah med drugim strukturne reforme, ki jih je označil kot težko in zahtevno delo, pri vsaki od njih pa so različni pogledi že znotraj stroke, da ne govorimo o različnih interesih socialnih partnerjev, dvomov o potrebnosti tako temeljitih sprememb v javnosti in podobno. "Zavoljo vsega tega imamo, zlasti jaz kot predsednik vlade, izjemno odgovornost, da poskušamo preseči razlike in Slovenijo postopoma, toda odločno peljati v smer najbolj razvitih držav na svetu," piše v pismu Kresalovi Pahor.

K temu dodaja, da je vedno razumel pomen uveljavljanja zakonitosti in pravne države ter zaupanje ljudi v njene ustanove. Čeprav so potrebne spremembe tu manj dramatične od tistih, ki sežejo na področje povečanja konkurenčnosti gospodarstva in krepitve socialne države, jih ni nikoli podcenjeval in jih je vedno podpiral.

Kako zahtevne so kljub temu spremembe, po njegovih besedah kaže zapletenost usklajevanja predloga novele zakona o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju. Resorni minister ima težko nalogo, da ta predlog uskladi do naslednje seje, opozarja premier in zagotavlja, da lahko pri tem računa na njegovo neposredno pomoč.

Prav tako je, je spomnil Pahor, podprl njegov predlog o ustavni presoji zakona o državnem tožilstvu. "Pravzaprav sem lahko krajši in jasnejši. Še nobenemu od predlogov ministrstev, ki ju vodita s kolegom Zalarjem, na vladi nisem nasprotoval. V kolikor sem imel glede določenih stvari drugačne poglede, smo se o tem pogovarjali pred samo odločitvijo," piše premier v pismu predsednici LDS in notranji ministrici Kresalovi.

Navaja tudi, da je seje vlade doslej vodil tako, da ob posameznih predlogih ministric ali ministrov niso glasovali, temveč so jih sprejemali s soglasjem. "V vsakem vladnem mandatu se kdaj zgodi, da pride do vprašanja, ko je zavoljo korektnosti, transparentnosti in prepričljivosti odločanja bolje, da se zaradi različnih stališč dopusti tudi glasovanje. Do sedaj takega predloga ni bilo, če pa se bomo znašli v takem položaju - to sem bil povedal že pred časom - bomo izjemoma ravnali drugače, še posebej, če končno odločitev sprejme DZ."