sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

1715949373-dsc06037-1715949336712 Necenzurirano

"Ne morem izključiti, da so na uradu vzporedno ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

nika vodan af Ekipa24.si

Uau! Bi jih prepoznali? Slovenske junakinje zime ...

Afera ogroža von der Leyenovo politično prihodnost, saj poteka v obdobju pred evropskimi volitvami, Odkrito.si

Ursula von der Leyen in primer Pfizergate

luka doncic pljunil Ekipa24.si

Kaj? Luka Dončić je v neposrednem prenosu med ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Zahteva protestnikov: Cerar, ne žali naroda, govori slovensko!

Deli na:
Zahteva protestnikov: Cerar, ne žali naroda, govori slovensko!

Foto: Bobo

Vlada se je v svojih ukrepih za reševanje migrantske krize izkazala za neodločno, prepočasno in predvsem neučinkovito, je na včerajšnjem protestnem shodu poudaril predsednik SLS Marko Zidanšek. Skupaj z ostalimi govorniki je vlado pozval k doslednemu izvajanju schengenskega režima, saj je varnost v Sloveniji po njegovi oceni vsak dan bolj ogrožena.

Na pobudo zunajparlamentarne SLS se je včeraj na Prešernovem trgu v Ljubljani zbralo nekaj več kot 100 protestnikov, ki so s transparenti in vzkliki izrazili kritiko vladnega odziva na migrantsko krizo. Nagovorili so jih vidni predstavniki SLS, med njimi predsednik Zidanšek.

Po oceni predsednika SLS slovenska vlada s svojim okornim, zakasnelim, nepremišljenim in nestrateškim odzivom na migrantsko krizo postavlja državljane v veliko negotovost.

Dolžna bi bila namreč poskrbeti za varnost državljanov, tako pa je ta po oceni Zidanška "vsak dan bolj ogrožena". Schengenski sporazum medtem po njegovih besedah postaja "le mrtva črka na papirju".

Kot je poudaril, je to "naša vlada in ne zgolj služba za odnose z javnostmi botrov vladajočih političnih strank oziroma oddelek za trženje njihovih poslovnih interesov". "Ko katera koli vlada tega ne razume, je čas, da se poslovi," je poudaril Zidanšek in ocenil, da bo ta čas kmalu napočil.

Zidanšek se je ob tem zavzel za novo politično platformo, ki se bo z mislijo na državljanke in državljane spopadla z izzivi in težavami in ki bo storila konkretne korake za dosego blagostanja v državi kot tretjega, še neizpolnjenega cilja majniške deklaracije iz leta 1989.

Prisotne protestnike sta nagovorila tudi vodja strokovnega sveta pri predsedniku SLS Andrej Umek in podpredsednik Nove generacije, podmladka SLS, Daniel Valentine. Umek je opozoril, da obsežni migrantski val ogroža praktično vse članice EU, ene bolj, druge manj.

"Je pa vsakemu jasno, da Evropska unija tako številčnega migrantskega vala tudi pri najboljši volji ne more gospodarsko in kulturno integrirati," je dejal. Če bo Evropa še naprej dopuščala neomejeno doseljevanje ljudi z Bližnjega Vzhoda in Severne Afrike, bo to po njegovih besedah "pomenilo konec evropske družbe, kot so jo predniki gradili skozi stoletja".

V Sloveniji pa sedanja begunska kriza po njegovem mnenju "ruši temelje pravne države". Zato slovensko vlado poziva, naj "preneha spodbujati destrukcijo slovenske demokracije in pravne države ter na slovensko-hrvaški meji dosledno uveljavi schengenski režim".

Valentine pa je posebej opozoril na nezavidljiv položaj med mladimi v Sloveniji in na njihove množične odhode iz države. Vlada se z migranti po mnenju podpredsednik Nove generacije SLS ukvarja v škodo državljanov, pravih ukrepov za izboljšanje razmer pa ni. "Ne bomo pristali na to, da smo Slovenci v lastni državi postali drugorazredni ljudje," je povedal Valentine.