20240418_125151 Svet24.si

Ugledni voditelj Deutsche Welle o dvigu skrajne ...

los Svet24.si

70-letnik se je plazil po grmovju, a ni preživel ...

1694618501-img-8801-purg-1694618444412 Necenzurirano

19 kirurgov pisalo ministrici, naj ustavi načrte ...

kaloh irgl logar Jure Klobcar Reporter.si

Nižje plače za Logarja in upornike iz SDS: ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

Tekmovalci Njena.si

Sprememba v programu in razočaranje za ...

doncic Ekipa24.si

Nastavite budilke: jasno je, kdaj bo Dallas igral ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Zagreb podprl mediacijo

Deli na:

Hrvaška je danes podprla pobudo Evropske komisije o reševanju vprašanja meje s Slovenijo z mediacijo, ki pa mora državama pomagati pri oblikovanju predloga sporazuma o prenosu vprašanja meje pred Meddržavno sodišče v Haagu, so sporočili po srečanju hrvaškega premiera in predsednika s predstavniki hrvaških parlamentarnih strank v Zagrebu.

Hrvaška je danes podprla pobudo Evropske komisije o reševanju vprašanja meje s Slovenijo z mediacijo, ki pa mora državama pomagati pri oblikovanju predloga sporazuma o prenosu vprašanja meje pred Meddržavno sodišče v Haagu, so sporočili po srečanju hrvaškega premiera in predsednika s predstavniki hrvaških parlamentarnih strank v Zagrebu.

Po srečanju premiera Iva Sanaderja in predsednika Stipeta Mesića s predstavniki parlamentarnih strank so v pisnem sporočilu novinarjem sporočili še, da bi po oceni Zagreba mediacija morala tudi pomagati pri oblikovanju predloga za reševanje ostalih odprtih vprašanj, kot sta vprašanje plovbe in ribolova, je pojasnil Sanader novinarjem po današnjem srečanju. Mesič po današnjem sestanku za novinarje ni dal izjave.

Poudaril je, da v izjavi ni "nemogočih pogojev", ter da so na srečanju obravnavali vrsto možnosti, ki bodo lahko izhajale iz današnjega sklepa hrvaškega državnega vrha, o katerih pa podrobno ni želel govoriti. Izpostavil je, da ima Hrvaška močne argumente.

"Sklicujemo se na sklepe evropskega vrha v Helsinkih leta 1999, ki se nanašajo tudi na Slovenijo in govorijo o reševanju sporov na Meddržavnem sodišču v Haagu, sklicujemo se na pogajalski okvir EU za pogajanja s Hrvaško iz leta 2005, ki tudi govori o Meddržavnemu sodišču, sklicujemo se tudi na sklepe blejskega srečanja premierov, ob podpori opozicije obeh držav. Torej imamo močne argumente", je izjavil Sanader.

V odgovorih na novinarska vprašanja je še poudaril, da trditev "takojšnja deblokado hrvaških pristopnih pogajanj z Evropsko unijo", s katero so sklenili današnje skupno sporočilo, ne pomeni, "takoj, danes", temveč "takoj ko se začne z delom" oziroma "čimprej, ker omenjeno vprašanje nima nobene povezave s pogajanji".

Dodal je, da bo Hrvaška storila vse, da bi deblokirala pogajanja. "Diplomacija bo delala svoje, stranke ki so sodelovale na današnjem srečanju bodo tudi lobirale, se pogovarjale in predstavljale hrvaška stališča, da bi prišli do deblokade pogajanj, hkrati pa naj bi se vprašanje meje urejalo neodvisno od pogajanj", je še dejal Sanader, ter dodal, da pričakuje pogovore z Evropsko komisijo o mandatu mediacijske skupine.

Napovedal je da bo zunanji minister Gordan Jandroković kmalu v Bruslju o "hrvaških stališčih", kot je bilo dogovorjeno, obvestil evropskega komisarja za širitev Ollija Rehna in vodjo slovenske diplomacije Samuela Žbogarja. Sanader je še dejal, da ni blokade hrvaških pogajanj zaradi topniških dnevnikov o bombardiranju Knina v času operacija Nevihta iz leta 1995.

Po srečanju premiera Iva Sanaderja in predsednika Stipeta Mesića s predstavniki parlamentarnih strank so v pisnem sporočilu novinarjem sporočili še, da bi po oceni Zagreba mediacijska skupina morala pomagati tudi pri oblikovanju predloga za reševanje ostalih odprtih vprašanj. Zagreb ob tem pričakuje "takojšnjo deblokado hrvaških pristopnih pogajanj z EU".

V Bruslju so pričakovali, da bo Zagreb danes sprejel jasen odgovor na pobudo Evropske komisije o mediaciji "brez postavljanja nemogočih pogojev". Kot je v četrtek na Bledu dejal evropski komisar za širitev Olli Rehn, so bili vsi prejšnji poskusi za rešitev vprašanja meje med državama v 18 letih neuspešni, zato v danih razmerah ne vidi druge realne možnosti za napredek, kot je mediacija. "Od obeh držav pričakujem pozitiven odgovor brez postavljanja nekih nemogočih pogojev, ki bi na koncu pomenili zavrnitev naše pobude," je dejal Rehn.

Bruselj je predlagal, da se v reševanje spora o meji, ki bi prispeval tudi k nadaljevanju hrvaških pristopnih pogajanj z EU, vključi tričlanska mediacijska skupina pod vodstvom nekdanjega finskega predsednika Marttija Ahtisaarija. Slovenska vlada je 26. februarja že načelno podprla ta predlog o mediaciji, ki bi po oceni Ljubljane moral voditi k rešitvi vprašanja meje.