Bankomat Svet24.si

Ste ostali brez gotovine, vaša bančna kartica pa...

merkur 1 Svet24.si

Intuitivni čas retrogradnega Merkurja obrnimo ...

borut petek Necenzurirano

Nekdanji Janšev zaupnik je zdaj milijonar. Kdo ga...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

doncic Ekipa24.si

Prihajajo Luka 3! Dončić bo kmalu predstavil ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Zagožen: Namišljene trditve

Deli na:

Z namišljenimi trditvami, navedenimi v dokumentih, ki jih je objavilo današnje Delo, so posredniki pri Fincih skušali upravičili svojo visoko provizijo, je danes zapisal nekdanji generalni direktor HSE Jože Zagožen. Sicer pa so se akterji zadeve Patria v tem času zaradi več napovedanih nasprotnih tožb po njegovem znašli v hudi stiski.

Z namišljenimi trditvami, navedenimi v dokumentih, ki jih je objavilo današnje Delo, so posredniki pri Fincih skušali upravičili svojo visoko provizijo, je danes zapisal nekdanji generalni direktor HSE Jože Zagožen. Sicer pa so se akterji zadeve Patria v tem času zaradi več napovedanih nasprotnih tožb po njegovem znašli v hudi stiski.

Kot je zapisal Zagožen, pozna dokumente, ki jih navaja novinar Dela Dejan Karba, saj so mu bili predočeni ob zaslišanju in je v zvezi z njimi že dal odgovore preiskovalcem. Zagožen je prepričan, da gre za "za namišljene trditve posrednikov, da bi pri Fincih upravičili svojo visoko provizijo". Teh sklicevanj, da rabijo denar za slovenske posredovalce, je še več, pojasnjuje.

V elektronski pošti med posredniki in Patrio so tudi "tako očitno zlagane navedbe,da naj bi jaz bil določenega dne na Dunaju ali v Mariboru". Že hitro preverjanje urnika je pokazalo, da to ne drži, saj je imel Zagožen, kot je pojasnil, tiste dni druge službene obveznosti v Sloveniji. Za STA je pojasnil, da ima policija tudi njegov kompleten urnik, ki so ga vodile tajnice na Holdingu slovenske elektrarne (HSE).

"Z Janezom Janšo o Patrii nisem spregovoril niti ene same besede," navaja Zagožen. Prav tako po njegovem ni bilo nobenega telefonskega klica ali elektronskega sporočila Riedlu z njegove strani. Obstajata pa dve elektronski pošti z Riedlove strani: "V enem tarna, zakaj se mu ne odzivam, v drugem pa navaja prednosti Patrie. Niti besedice o denarju," zatrjuje.

Kot pojasnjuje Zagožen, Riedlove telefonske številke ni niti v njegovem 2500 imen obsegajočem telefonskem imeniku. "Vse klice sem imel vedno preusmerjene na tajništvo HSE in tudi tajnice se ne spominjajo, da bi z Riedlom kdaj koli govorila po telefonu," je zapisal.

Sicer pa je po njegovem prav tako izmišljeno, da bi v zgodbi imel pomembno vlogo Andrej Ocvirk, in da bi imel v Sloveniji glavni vpliv na obrambno ministrstvo Jure Cekuta. "Nikjer nisem posredoval, da je bila Patria izbrana in od nikogar nisem dobil denarja," navaja Zagožen.

Nekatera imena iz kroga nekdanjih sodelavcev predsednika SDS Janše je po njegovem nekdo "skrbno zapakiral v zgodbo, ki jo je objavila finska televizija tik pred volitvami". Za Zagožna je več kot očitno, da nekdo selektivno in časovno dozirano posreduje posamezne dokumente v javnost. "Ker je jasno, da niti meni, niti Janezu Janši ne morejo ničesar dokazati, prirejajo vzporeden medijski inkvizicijski proces, da bi bili politično očrnjeni," je prepričan.

Vendar pa je napovedanih več nasprotnih tožb in akterji zadeve Patria so se po njegovih navedbah "znašli v hudi stiski". Takoj ko bo preiskava končana, ne bo več ovir, da stečejo sodni procesi proti njim. "Afera Depala vas in afera Patria je ena in ista zgodba z istimi akterji in istimi cilji, t.j. Janeza Janšo odstraniti iz političnega prizorišča," je še zapisal Zagožen.

Janša je navedbe že zanikal, prav tako poslovnež Walter Wolf. Kot je Wolf povedal za STA, od njega "nihče ni dobil nič". Riedl je po besedah Wolfa za posel konkuriral z Avtocommercom, ki je prav tako hotel biti zastopnik Patrie za Slovenijo. Riedl je, da bi prepričal Fince, uporabljal tudi ime Walterja Wolfa, ker je njegovo ime poznano. Te "neumnosti" je po Wolfovih besedah torej pisal, ker se je za posel boril z Avtocommercom.

Sicer pa Wolfa ne zanima preveč, kaj reče Riedl. Wolfovo podjetje ICB (International Construction Business) ima z Riedlom sicer pogodbo, a Wolf Riedlu ne more govoriti, kaj naj reče in kaj naj dela, je pojasnil Wolf. Kot je še zatrdil, ni niti Riedlu niti komu iz Patrie "nič rekel in nič pisal". Prav tako je zanikal domnevni sestanek z Riedlom januarja 2005 na Dunaju.

Pripomnil je še, da mu je premier Borut Pahor s tem, ko je Milana M. Cvikla poslal v Luksemburg, naredil veliko uslugo. V Sloveniji namreč Wolf, kot je dejal, na sodišču ne bi imel veliko možnosti, saj "(odvetnik Miro) Senica kontrolira notranjo ministrico (Katarino Kresal), notranja ministrica pravosodnega ministra (Aleša Zalarja) in ne bi mogel zmagati".

V Luksemburju pa po njegovem mnenju lahko zmaga in zato se mora "ob prvi priložnosti zahvaliti Pahorju". Wolf je namreč prepričan, da je Cvikl lagal, ko je dejal, da ima dokaze o podkupovanju v zadevi Patria.

V Riedlovem avstrijskem podjetju RHG so za STA pojasnili, da je na Riedl na dopustu.

Delo je danes, sklicujoč se na zapisnik nekdanjega posrednika Patrie za Slovenijo in Hrvaško Reija Niittynena, poročalo, da so se januarja 2005 na Dunaju sestali Niittynen, Riedl in Wolf. Na tem sestanku naj bi se po pisanju Riedla dogovorili, da naj bi Walter Wolf poskrbel za za povezave z vodilnimi politiki (premierom Janezem Janšo, obrambnim ministrstvom) in za ključne svetovalce - Zagožna in Andreja Ocvirka.