UVODNA rudnik radomlje frantar zabret Igor Kupljenik Svet24.si

Razkošje slovenskih milijonarjev na 920 ...

lev Svet24.si

Popoln vodič po znamenju leva in njegovo vladanje...

schellenburg Necenzurirano

Kdo je plačal 8 tisoč evrov za kvadrat v ...

iztok seljak Saso Radej Reporter.si

»Do konca sprijeno!« Nemoralni slovenski ...

pogacar Ekipa24.si

Bo Tadej Pogačar tekmoval na olimpijskih igrah? ...

Matej Zemljič Revija Stop

Matej Zemljič: Kampiral sem včasih, in to zelo ...

tadej pogacar tour pm Ekipa24.si

Premalo? Ravno prav? Koliko je na Touru zaslužil ...

Slovenija

Zagovori v zadevi Čista lopata se začenjajo brez bolnega Zidarja

Deli na:

Na ljubljanskem okrožnem sodišču naj bi se danes začeli zagovori obtožene osmerice v zadevi Čista lopata. Obtoženi Ivan Zidar se sojenja po pojasnilih zagovornika Boštjana Penka ne bo udeležil, saj po operaciji hrbtenice okreva v ljubljanskem kliničnem centru. Njegove izločitve iz postopka sicer ne bodo zahtevali.

Kot je za STA pojasnil Penko, iz zdravstvene dokumentacije izhaja, da je bila Zidarjeva operacija nujna ter da se ni bil sposoben udeležiti niti sojenja prejšnji teden niti današnjega, tega pa ne bo sposoben še nekaj časa. "Za to obstajajo zdravniška potrdila, ki so bila predložena sodišču," je dejal.

"Ocenjujemo, da sodišče glavne obravnave v odsotnosti Zidarja ne bi smelo opraviti in pri tem stališču bomo vztrajali," je poudaril Penko, ki ne ve, kako bo sodišče odločilo.
 
Danes bodo po njegovih pojasnilih znova povedali, kakšno je Zidarjevo zdravstveno stanje in opozorili na neobstoj zakonskih pogojev, da se glavna obravnava opravlja v njegovi odsotnosti.
 
"Ali bo sodišče izločilo postopek zoper njega, ali bo opravilo obravnavo v njegovi nenavzočnosti, ali pa bo glavno obravnavo preložilo in počakalo, da bo Zidar, ki se želi udeležiti zaključne faze sojenja in podati svoj odgovor na spremenjeno obtožnico in podati zagovor, ki ga še ni podal ... odločitev je v rokah sodišča," je dejal Penko.
 
Če bo sodišče to upoštevalo, potem bi po Penkovem mnenju moralo glavno obravnavo preložiti in počakati, da se bo Zidar sposoben udeležiti obravnave.
 
Predsednica sodnega senata Vesna Podjed je na obravnavi pred tednom dni zaključila dokazni postopek ter pozvala Zidarja, naj prestavi za tisti dan napovedano operacijo in se udeleži zaključnih govorov. Na Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana so namreč Podjedovi pojasnili, da si je obtoženi Zidar sam izbral dan samoplačniške operacije, ki po njihovem mnenju ni nujno potrebna.
 
Temu je nasprotoval Penko, ki je poudaril, da v primeru Zidarjeve odsotnosti ne gre za zavlačevanje obrambe, saj "nihče ne gre prostovoljno trikrat v enem letu zapored na operacijo hrbtenice". Po njegovem mnenju se sicer postopek brez Zidarja ne more skleniti, ne da bi mu bile pri tem bistveno kršene pravice, ki jih ima kot stranka v postopku.
 
Štiri leta po aretacijah "gradbenih baronov" Zidarja, Hilde Tovšak in Dušana Črnigoja se sicer sojenje v zadevi Čista lopata končuje. Poleg omenjene trojice so sprejemanja in dajanja daril pri prijavi na javnem razpisu za izgradnjo kontrolnega stolpa na Letališču Jožeta Pučnika oz. pomoči pri teh kaznivih dejanjih obtoženi še Tomaž Žibert, Ivan Demšar, Borut Farčnik, Srečko Gabrič in Ivan Kroflič.
 
Sojenje se je začelo 22. oktobra 2010, obramba pa je že pred branjem obtožnice zahtevala izločitev dokazov, saj so prepričani, da so bili ti pridobljeni na nezakonit način. Sodni senat je njihov predlog zavrnil, prisluhi pa ostajajo med dokaznimi gradivi.