900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Zadnji spust po Savi

Deli na:

Četrtkovo ležerno čolnarjenje po Savi pri Sevnici se je v hipu sprevrglo v najhujšo nesrečo v samostojni Sloveniji. Savski vrtinci pod jezom še ne dokončane hidroelektrarne Blanca so potegnili v globino trinajst ljudi, med njimi sevniškega župana in poslanca državnega zbora Kristijana Janca. Ironija je, da je spust v kanujih po Savi organiziral prav Janc kot zadnjega po naravni strugi Save, preden bi njen tok ujela pregrada hidroelektrarne.

Četrtkovo ležerno čolnarjenje po Savi pri Sevnici se je v hipu sprevrglo v najhujšo nesrečo v samostojni Sloveniji. Savski vrtinci pod jezom še ne dokončane hidroelektrarne Blanca so potegnili v globino trinajst ljudi, med njimi sevniškega župana in poslanca državnega zbora Kristijana Janca. Ironija je, da je spust v kanujih po Savi organiziral prav Janc kot zadnjega po naravni strugi Save, preden bi njen tok ujela pregrada hidroelektrarne.

Od štirih čolnov, v katerih so se odpravili na spust, sta dva kljub predhodnemu drugačnemu dogovoru zapeljala čez prelivna polja hidroelektrarne, kjer je močan tok zlomil čolna, ljudi pa je posrkalo v šest metrov globok sifon. Preostalim udeležencem spusta, med njimi novinarju nacionalne RTV Goranu Rovanu, je uspelo iz vode potegniti tri osebe. Pri zavesti je bila le žena sevniškega župana Ana Janc, ki so jo prepeljali v celjsko bolnišnico. Ponesrečenci so Kristijan Janc (sevniški župan in poslanec SLS), Rudi Dobnik (sevniški podžupan, SDS), Aleš Logar (pripadnik Slovenske vojske, krmar v čolnu), Marjan Kogovšek (sevniški občinski svetnik SLS in predsednik KS Boštanj), Miran Ribič in Jani Zemljak (predstavnika podjetja Infra, ki sodeluje pri gradnji elektrarne), Mihael Metelko (predsednik KS Studenec), Mitja Špilek (krmar v čolnu), Vojka Alif (uslužbenka Infre), Branko Safič (član odbora za gradnjo HE na spodnji Savi, vodja LDS Mokronog), Mateja Korajzler (višja svetovalka splošne službe na sevniški občini in predsednica odbora za spremljanje gradnje HE Blanca), Slavko Peklar (predsednik KS Blanca) in Bojan Lipovšek (direktor Komunale Sevnica, LDS).  V času zaključka redakcije je policija še vedno kot pogrešane (in ne mrtve) štela Peklarja, Dobnika in Kogovška.

Najhujša tragedija na vodi
Po sporočilu policije so prišli na kraj nesreče dežurni preiskovalni sodnik, dežurni okrožni tožilec in kriminalisti. V nekaj urah so bili na kraju grozovite nesreče predsednik Danilo Türk, premier Janez Janša, minister za notranje zadeve Dragutin Mate, minister za obrambo Karl Erjavec, minister za gospodarstvo Andrej Vizjak, generalni direktor policije Jože Romšek, poveljnik Civilne zaščite Miran Bogataj in predsednica LDS Katarina Kresal. Na naše vprašanje predstavnice LDS Petri Škofic, v kakšni funkciji je bila na kraju nesreče Kresalova, je pojasnila, da so jo kmalu po tragediji obvestili, da sta med pogrešanimi tudi Branko Safič, vodja LDS Mokronog- Trebelno in Bojan Lipovšek, kandidat za župana Sevnice s podporo LDS. V reševalni akciji policistov, vodnikov službenih psov, policijskega helikopterja, civilne zaščite, gasilcev in potapljačev žal niso mogli rešiti nobenega od ponesrečenih, nekaj oseb je umrlo v bolnišnicah kljub poskusom oživljanja. Predsednik Türk se je na večer nesreče srečal s svojci pogrešanih in jim izrazil sočustvovanje, sestal se je tudi z reševalci in se seznanil z reševalno akcijo. »Gre za hudo tragedijo. Končne slike si še ni mogoče ustvariti, a že zdaj lahko rečemo, da je to najhujša nesreča v Sloveniji, ki se je zgodila na vodi,« je po ogledu kraja nesreče dejal premier Janša. Pohvalil je delo policistov, civilne zaščite, reševalcev …  Poudaril je, da so storili vse, da bi bile posledice čim manjše, čeprav je bil rezultat minimalen, a ne po njihovi krivdi. Nesreča se je zgodila v četrtek okoli pol šeste popoldne, potapljači pa niso mogli preiskati pretočnih polj prej  kot v zgodnjih jutranjih urah, ker so morali pred tem pretok ustaviti strokovnjaki, sicer bi lahko izgubili še kakšno življenje.

VEČ V TISKANI IZDAJI