markacije, lažne-oznake Svet24.si

Zaradi lažnih markacij v smrt zgrmela mlada ...

Nicole, Liam Svet24.si

Rod Stewart bo zopet dedek!

1664402112-20052007-40be20da136e9c7d371b8dedd0c3f276 Necenzurirano

Kaj so govorili Pahor, Lahovnik, Janša & co., ko ...

natasa pirc musar ales musar m24 ss Reporter.si

Kaprice predsednice Nataše in prvega gospoda ...

doncic-biserka-petrovic Ekipa24.si

Do solz! Mama Dražena Petrovića prišla do ...

2eva luna nejc Njena.si

Kmetija: Nejc in Eva Luna se imata po šovu še ...

ales kranjc andreja 24 mm Ekipa24.si

Aleš Kranjc in boj s kruto boleznijo: Zdravniki ...

Slovenija

Zadnji dan pogajanj o stavkovnih zahtevah javnih uslužbencev

Deli na:

Za pogajalsko mizo bo danes še zadnjič sedla pogajalska skupina o stavkovnih zahtevah sindikatov javnega sektorja, ki jo na vladni strani vodi minister Andrej Vizjak. Ločena pogajanja o plačah in o normativih v šolstvu v četrtek niso prinesla dogovora, danes pa sindikati pričakujejo še vladni približevalni predlog na področju socialnih pravic.

Vladna stran še vedno upa na dogovor s 24 sindikati javnega sektorja, ki so napovedali stavko. Pri plačah vlada računa na prihranek skoraj 200 milijonov evrov v letu 2012. Glede na predlog zakona za uravnoteženje javnih financ je vlada ponudila nekaj približevalnih predlogov znotraj tega prihranka, kar pa je za sindikate še vedno nesprejemljivo.

Glede standardov in normativov v šolstvu pogajalci niso zbližali stališč. Sindikati še vedno vztrajajo pri umiku napovedanih sprememb, saj bodo po njihovem mnenju znižale kakovost javnih storitev v vzgoji, izobraževanju in znanosti.

Vodja koordinacije stavkovnih odborov Branimir Štrukelj je pojasnil, da bodo pozvali poslance, naj zakona ne podprejo tudi zaradi decembrskega dogovora s poslanskimi skupinami z izjemo SDS, da poslanci ne bodo podprli zakonov, ki ne bodo usklajeni s socialnimi partnerji. Sindikati napovedujejo referendumsko pobudo o zakonu, ki po njihovem mnenju posega v njihove ustavne pravice in tudi pravice iz kolektivnih pogodb.