pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Poroka na prvi pogled: Markove navade ...

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Za pomoč Ivanu Zidarju pri zlorabi položaja šest let in sedem mesecev zapora

Deli na:
Za pomoč Ivanu Zidarju pri zlorabi položaja šest let in sedem mesecev zapora

Foto: Arhiv Reporterja

Okrožno sodišče je nekdanjega direktorja družbe Reklamni inženiring Mladena Severja, obtoženega, da je pomagal Ivanu Zidarju oškodovati SCT za skoraj 1,9 milijona evrov, spoznalo za krivega, piše današnje Delo. Izreklo mu je enotno kazen šest let in sedem mesecev zapora, 18.000 evrov denarne kazni, vrniti pa mora tudi 789.052 evrov.

Sever se je na zatožni klopi znašel skupaj z nekdanjim direktorjem SCT Zidarjem in soobtoženimi zaradi očitka pomoči pri zlorabi položaja, davčne zatajitve in pranja denarja. Obtožnica je Zidarju očitala, da je s soobtoženimi, predvsem s Severjem, med letoma 2003 in 2008 sklepal navidezne posle med podjetjema Reklamni inženiring in SCT, pri čemer je slednji na podlagi navideznih pogodb plačeval različne zneske za storitve, ki niso bile nikoli opravljene, in za blago, ki ni bilo nikoli dostavljeno.

Reklamni inženiring si je tako pridobil 1,86 milijona, Sever pa skoraj 550.000 evrov protipravne premoženjske koristi, ugotavlja sodišče. Soobtoženi so pomagali pri teh poslih, ker so kot direktorji različnih gospodarskih družb (Komm data, Sigtuna, Asgard, I. T. Trgovina) sodelovali pri navideznem poslovanju teh z Reklamnim inženiringom in SCT.

Večina soobtoženih - Mark Harc, Jordančo Marković, Rubin Veleski, Tomas Kunstelj, Daniel Kaminski in Robert Pavlin -, ki jim je tožilstvo očitalo pomoč pri zlorabi položaja ali pravic, je že na predobravnavnem naroku junija 2012 priznala krivdo, zato je ljubljanska okrožna sodnica Lea Habjanič pritrdila predlogu tožilstva in jih obsodila na pogojne in denarne kazni.

Kazenski postopek zoper Zorana Klepića iz družbe Bonala je sodišče začasno izločilo, saj je za njim razpisana tiralica, ker je v Srbiji, Zidarju pa za očitke ne bo treba odgovarjati, ker je sodišče zanj obtožbo pravnomočno zavrglo zaradi slabega zdravja.

Sever mora družbi SCT vrniti 549.052 evrov, sodišče pa mu je naložilo tudi plačilo 240.000 "opranih" evrov, ki bodo romali v proračun. Sodba še ni pravnomočna.