Revija Reporter
Slovenija

Za pitno vodo ali proti Janezu Janši: za kaj gre v resnici pri referendumu o vodah

Ivan Puc
2.672

4. jul. 2021 20:00

Deli na:

Fotografija je simbolična.

Primož Lavre

Spremenjen zakon o vodah omogoča gradnjo turističnih zmogljivosti na priobalnih in vodnih zemljiščih izven naselij. To doslej ni bilo mogoče, veljala je absolutna prepoved. Bodo privrženci nepozidanosti priobalnih in vodnih zemljišč na referendumu to nedeljo zbrali potrebnih več kot 340.000 glasov?

Ali nas bodo lastniki teh objektov kar tako in brez pogojev spustili do vode na vodnih in priobalnih zemljiščih?



Se bo privatiziral dostop do vode, ki je, kot je zapisal polihistor Valvazor, v ponos dežele?

Privrženci zakona so zadovoljni, ker je vlada z novelo zakona prisluhnila številnim občinam in društvom, ki si želijo razvoja športno-rekreacijskih površin. Res ne bodo ob vodah gradili tudi hotele?

Nekdanji okoljski minister Pavel Gantar pričakuje močan pritisk investitorjev na najbolj atraktivne lokacij tudi in predvsem v odprti krajini.

Že danes mrgoli objektov na takšnih priobalni območjih pa inšpekcije nimajo kadra da bi ukrepale, opozarja predsednica Globalnega partnerstva za vodo Slovenije dr. Barbara Čenčur Curk.

Zakaj okoljski minister Andrej Vizjak zabrisuje razliko med pozidanimi in urbanistično urejenimi območji ter odprto in nepozidano krajino?

Dušan Plut nam je pojasnil, zakaj bo na referendumu glasoval proti zakonu.

Janez Podobnik, okoljski minister v prvi Janševi vladi opozarja, da je referendum izrazito ideološko-politično obarvan. Zakaj meni, da je datum referenduma za opozicijo neugoden?  
 
VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24