evropski parlament Svet24.si

Evropski poslanci ob plači upravičeni do ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

sumi stanovanje xx Necenzurirano

Omejitev AirBnB brez stanovanjske politike je le ...

zoran jankovic PL Reporter.si

Omrežje velike mestne družine: To so pripadniki ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

Rod Stewart Odkrito.si

FOTO: Rod Stewart ujet v Ljubljani: “Resnično ...

doncic slacilnica Ekipa24.si

Takšnega Dončića še niste videli! Prizori iz ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

»Za odstranitev Janeza Janše so spet dovoljena vsa sredstva.«

Deli na:
»Za odstranitev Janeza Janše so spet dovoljena vsa sredstva.«

Foto: Primož Lavre

Sogovorniki javne tribune Zbora za republiko ne verjamejo očitkom protikorupcijske komisije zoper premiera Janeza Janšo. Opozarjajo na sporne postopke komisije in so ostri do naglih potez treh koalicijskih partneric, ki so Janšo pozvale k odstopu. V Sloveniji se ustvarja kraljestvo laži in diskreditacij, meni nekdanji predsednik DZ France Cukjati.

Po besedah nekdanjega predsednika DZ Franceta Cukjatija je v poročilu protikorupcijske komisije toliko nerazumljivih in neumnih stvari, da se čudi, da ga resni ljudje resno jemljejo. Vprašal se je, kako da komisija, ki je preiskovala toliko let Janševega ravnanja s premoženjem in ugotovila, da je prejel 180 evrov honorarja, "ni odkrila tistih šest ali osem milijonov evrov", ki mu jih pripisujejo od Patrie.

Cukjati je ocenil, da poulični linč vdira v državne institucije, predsednik parlamenta Gregor Virant pa da to pozdravlja. Če bi Janša odstopil, bi po Cukjatijevem mnenju to pomenilo, da legitimira postopek komisije. Vsem Janševim nasprotnikom tako sporoča, naj pač v DZ vložijo konstruktivno nezaupnico. "A mislite, da bo Janša jokal? Mi bomo," je dejal.

V Sloveniji se po njegovih besedah ustvarja kraljestvo laži in diskreditacije, državne institucije, kot je protikorupcijska komisija, pa "dobivajo podobo komisije za diskreditacijo". "Mi pa, ali bomo še vedno tiho in molče pustili, da nas peljejo v Barbara rov?"

Po besedah nekdanje generalne državne tožilke in sedanje državne sekretarke na ministrstvu za notranje zadeve Barbare Brezigar je komisija za preprečevanje korupcije pomembna inštitucija in ima pomembno delo. Vendar sama ob prebiranju poročila, kot pravi, ni razumela, kje je očitek o nedokazanem izvoru premoženja. Poročilo je ni prepričalo.

Resen problem vidi v tem, da ob tako hudih obtožbah oseba nima možnosti odgovora. Zakon po njenih trditvah to določa, zato Brezigarjeva vztraja, da bi poročilo moralo biti poslano obravnavanemu. Po njenem mnenju je težava tudi strokovna usposobljenost članov komisije, ker "niso vsi pravniki in nimajo tega znanja na konkretnih zadevah".

Danes je bilo med govorci slišati veliko kritik do Viranta. "Preden je bila možnost, da nasprotna stran pove mnenje, je bila javno izrečena obsodba s strani predsednika DZ," je dejala Brezigarjeva in dodala, da v tem vidi resen problem.

Po mnenju evropskega poslanca Milana Zvera je poročilo sporno z več vidikov, ocenjuje pa, da se bo analiza poročila v prihodnjih tednih nadaljevala.

Kot najpomembnejše izpostavlja, da je Janša zavrnil očitke. Zver je prepričan, da je poročilo le spodbudilo politično krizo, glavni akter te pa da je prvak DL Gregor Virant, "ki je Janši postavi ultimat, naj odstopi". "Ko smo pričakovali odlične bonitetne ocene, pa smo dobili politično krizo, ki bo slabo vplivala na gospodarsko in socialno situacijo v Sloveniji," je ocenil.

Zver pričakuje vložitev konstruktivne nezaupnice v DZ. Na potezi je po njegovem Virant. Ne vidi namreč razloga za Janšev odstop. Politično krizo bi se po njegovem mnenju dalo rešiti v nekaj mesecih, če bi spremenili volilni sistem in imeli predčasne volitve.

Publicist Boštjan M. Turk ocenjuje, da je njihova dolžnost, da pozovejo vladne stranke, naj najdejo enoten jezik, da slovenijo popeljejo naprej. "Živimo v času, ko so sodbe napisane, še preden se karkoli zgodi in ko je medijska pot določena," meni Turk. Po njegovem mnenju se bodo tisti, ki bodo predlagali konstruktivno nezaupnico v DZ, bodisi jo podprli, pripadali pa strankam, ki so to koalicijo v letu 2012 oblikovale, "s to gesto izbrisali iz sodobne politične zgodovine".

Na javni tribuni v Ljubljani se je zbralo okoli 1000 ljudi, organizatorji pa jih napovedujejo tudi po drugih krajih.