stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Za Bavčarjem še Šrot?

Deli na:

Skupne finančne obveznosti Centra Naložb, Infond Holdinga in skupine Pivovarna Laško so se v lanskem letu povečale za skoraj 305 milijonov na 904,3 milijona evrov, danes piše časnik Dnevnik.

Skupne finančne obveznosti Centra Naložb, Infond Holdinga in skupine Pivovarna Laško so se v lanskem letu povečale za skoraj 305 milijonov na 904,3 milijona evrov, danes piše časnik Dnevnik.

Družba Infond Holding je v lanskem letu glede na predlani skoraj podvojila kratkoročne obveznosti na okoli 426 milijonov evrov. Povečanje dolga po pisanju Dnevnika izvira predvsem iz lanskega prevzema Pivovarne Laško.

Center Naložbe je lani finančne obveznosti povečal s predlanskih 435.000 evrov na 56,9 milijona evrov. Glede na bilanco za lani je Center Naložbe pri najmanj eni od družb v skupini najel za 30,8 milijona evrov kratkoročnih posojil, 64 milijonov evrov pa jih je nato posodila družbam iz skupine.

Skupina Pivovarna Laško je imela lani 421 milijonov evrov dolgoročnih in kratkoročnih finančnih obveznosti. V minulem letu je skupina plačala 26,4 milijona evrov obresti, kar je 52 odstotkov več kot leta 2007.

Center Naložbe, Infond Holding in skupina Pivovarna Laško na letni ravni zgolj za plačilo obresti za posojila potrebujejo okoli 40 milijonov evrov. Skupina Pivovarna Laško je lani ustvarila 12,9 milijona evrov dobička iz poslovanja, za plačilo obresti pa je odštela 15,2 milijona evrov, zato bo utegnila imeti že letos velike težave pri servisiranju dolga, piše časnik.

Še večje težave bo oz. jih ima Infond Holding, ki bo moral del dolgov pretvoriti v delnice, kar so delničarji potrdili na januarski skupščini družbe. Družba je imela konec decembra lani 99,9 odstotka vseh svojih posojil najetih pri bankah.

Družba Center Naložbe je v večinski lasti podjetja Kolonel, ki je prek Atke-Prima v lasti Boška Šrota, in je večinska lastnica Infond Holdinga. Slednji je največji lastnik Pivovarne Laško in Mercatorja.

Šrot pa je tudi med lastniki podjetja Kili (poleg Boška je to v lasti Srečka Šrota, Janeza Osoleta in Cestnega podjetja Maribor), proti kateremu je Okrožno sodišče v Celju v četrtek začelo stečajni postopek. Razlog za stečaj je blokada bančnih računov. Te sta NLB in Banka Celje blokirali zaradi izvršbe iz naslova tožb zaradi neizplačanih odpravnin odpuščenih delavcev in dela regresa za leto 2007. Celotni znesek vseh tožb, od katerega večina odpade na izplačilo odpravnin, znaša skupaj z zamudnimi obrestmi in sodnimi stroški približno 200.000 evrov, je za Dnevnik povedal Srečko Šrot.