Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Za agitacijo v podporo arbitraži bodo izrabili prireditve

Deli na:

Zbor za republiko, ki nasprotuje arbitražnemu sporazumu s Hrvaško, ob bližajočem referendumu pripravlja izjavo, ki jo bodo ponudilo v podpis uglednim osebnostim. Po naših informacijah namerava vlada v podporo sporazumu izrabiti prireditve, na katerih bodo sodelovali njeni predstavniki.

Zbor za republiko, ki nasprotuje arbitražnemu sporazumu s Hrvaško, ob bližajočem referendumu pripravlja izjavo, ki jo bodo ponudilo v podpis uglednim osebnostim. Po naših informacijah namerava vlada v podporo sporazumu izrabiti prireditve, na katerih bodo sodelovali njeni predstavniki.

Čez približno dva tedna ali kakšen dan pozneje jo bodo po besedah predsednika zbora Gregorja Viranta predstavili javnosti. V podpis naj bi jo dali vsem, ki so sporazumu že do zdaj nasprotovali. Tudi Borisu Pahorju, Francetu Bučarju, Spomenki Hribar … Kaj pa Tinetu Hribarju, ki je v Sobotni prilogi zavrnil arbitražni sporazum in bil pri tem zelo kritičen tako do Boruta Pahorja kakor do Janeza Janše? Virant nam je dejal, da seveda tudi Hribarju, njegove špekulacije in teorije zarote o sodelovanju med kominterno in Vatikanom (podpora sporazumu kardinala Rodeta in nadškofa Stresa, op. a.) pa se mu sicer zdijo nenavadne.


Pa Cerkev na Slovenskem res podpira arbitražni sporazum? Dr. Andrej Saje, tiskovni predstavnik Slovenske škofovske konference, nam je povedal, da se Cerkev z (ne)podporo ni ukvarjala in se ne misli ukvarjati. Njihovo edino stališče o tem vprašanju je še od takrat, ko je predsednik Komisije pravičnost in mir nadškof Anton Stres predsedniku hrvaške komisije Iustitia et Pax poslal pismo, v katerem je izrazil obžalovanje zaradi objave njene izjave. Ta je izrazila nasprotovanje podpisu arbitražnega sporazuma s Slovenijo in hrvaško vlado pozvala, naj od njega odstopi tudi za ceno blokade ali pa za ceno, da ne bi stopila v EU. Stres je takrat poudaril veljavo načela pravičnosti, ki je nad »črko zakona«, in omenil še mnenje Komisije Pravičnost in mir, da ni v njeni pristojnosti, da se neposredno vključi v reševanje slovensko-hrvaškega spora zaradi meje. Stres je izrazil pričakovanje in zahtevo, naj bo meddržavna meja pravična in naj v prihodnosti ne bo več povod za medsebojne spore, temveč osnova za nadaljnjo krepitev prijateljskega sožitja, sodelovanja in sosedstva. Daleč od tega torej, da bi Stres, kot piše Hribar, »podprl slovensko uradno politiko glede sporazuma, od Hrvatov pa zahteval, naj tudi oni privolijo vanj«.
Poleg Zbora za republiko se je prebudil že pozabljen Slovenski odbor za Nato, ki bo v sredo na sporazum pogledal v luči nacionalnega soglasja in strateških interesov.

Kaj pa nasprotna stran? Po naših informacijah namerava vlada v podporo sporazumu izrabiti prireditve, na katerih bodo sodelovali njeni predstavniki. Zaposlena bo še zlasti obrambna ministrica Ljubica Jelušič kot govornica na kar petih »dogodkih«: v Ajdovščini (počastitev t. i. prve slovenske vlade), Topolšici (dan zmage), Pekrah (pekrski dogodki), Kopru (srečanje vojnih invalidov), Skopem (obletnica postavitve pomnika NOB). Ministrica Kresalova se bo spominjala žrtev nacističnega nasilja, njen kolega Aleš Zalar pa bo govoril ob dnevih državnega pravobranilstva in na prvi konferenci slovenskih pravnikov iz sveta in Slovenije. Urad vlade za komuniciranje pripravlja pred referendumom posebno spletni stran, z zloženko za vseh 750.000 gospodinjstev pa se bo izkazala SD. Tisk in distribucija staneta okroglo 100.000 evrov.