1703079682-dsc6151-01-1703079660058 Svet24.si

Umrla je novinarka in publicistka Manca Košir, ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Z varčevalnimi ukrepi letos 500, prihodnje leto 750 milijonov evrov prihranka

Deli na:

S socialnimi partnerji usklajen zakon o uravnoteženju javnih financ bo v letošnjem letu prinesel približno 500 milijonov evrov finančnih učinkov, v prihodnjem letu pa 750 milijonov, je ob obravnavi zakona v DZ pojasnil finančni minister Janez Šušteršič. Opozoril je še, da je sprejem zakona nujen, sicer bo država zašla v izjemno težko situacijo.

Zakon je po Šušteršičevi oceni glede na razmere, v katerih je država, uravnotežen in vzdržen na najboljši možen način. Glede na dogovor s socialnimi partnerji bo zakon v letošnjem letu prinesel 500, v prihodnjem letu pa 750 milijonov evrov prihranka v državnem proračunu. Kot je pojasnil Šušteršič, bodo razliko med prvotnim vladnim predlogom in kompromisnim pokrili z zmanjšanjem drugih postavk v proračunu in prerazporeditvami.

Finančni minister je spomnil, da je vladi uspelo doseči dogovor s sindikati, kar kaže, da je velik del javnosti mogoče z argumenti prepričati, da je fiskalna prilagoditev nujna. Šušteršič je znova opozoril, da je sprejem zakona nujen, sicer bi zašli v situacijo, ki bi bila za Slovenijo izjemno težka.

DZ je namreč začel obravnavo omenjenega zakona, potem ko so poslanci ves dan razpravljali o predlogu rebalansa letošnjega proračuna, s katerim je zakon tesno povezan.

Za razpravo o zakonu je predvidenih dobrih devet ur poslanske razprave, ki jo bo DZ nadaljeval v petek. Na podlagi dogovora s socialnimi partnerji so sicer vložena številna dopolnila, ki bodo omilila nekatere reze v proračunske odhodke.