sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

1715949373-dsc06037-1715949336712 Necenzurirano

"Ne morem izključiti, da so na uradu vzporedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

viola Ekipa24.si

Diverzantska akcija: Viole v Ljubljani napadle ...

marko-milosavljević Njena.si

Poroka na prvi pogled: Marko le odigral ...

matej mohoric 24 mm Ekipa24.si

Matej Mohorič o nedolžni ureznini, ki mu je niso...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Z interpelacijo proti Kresalovi

Deli na:

Poslanci SDS so danes vložili interpelacijo o delu in odgovornosti ministrice za notranje zadeve Katarine Kresal, je na novinarski konferenci dejal poslanec SDS Branko Grims. Kot je še povedal, je SDS danes v proceduro vložila tudi osnutek ustavnega zakona, ki bi ustrezneje rešil problematiko t.i. izbrisanih.  

Poslanci SDS so danes vložili interpelacijo o delu in odgovornosti ministrice za notranje zadeve Katarine Kresal, je na novinarski konferenci dejal poslanec SDS Branko Grims. Kot je še povedal, je SDS danes v proceduro vložila tudi osnutek ustavnega zakona, ki bi ustrezneje rešil problematiko t.i. izbrisanih.

 

Grims je poudaril, da SDS interpelacijo proti Kresalovi vlaga zaradi njenega neustreznega izvrševanje 8. točke odločbe ustavnega sodišča, zlorabe ministrstva za politične namene, ignoriranje izidov referenduma o "tehničnem" zakonu o t.i. izbrisanih, ustvarjanju neenakosti in "očitnega ogrožanja sistema javnih financ".

Premier Borut Pahor izraža podporo ravnanju ministrice za notranje zadeve Katarine Kresal, so sporočili iz vladnega kabineta. Na podlagi odgovora Kresalove premier pričakuje, da "bo vlada soglasno zavrnila očitke, navedene v interpelaciji, ter DZ predlagala, da po končani razpravi zavrne predlog sklepa iz interpelacije o razrešitvi ministrice".

V poslanski skupini SD pa glede interpelacije menijo, da bi namesto ministrice pred javnostjo "zaradi kršitev načel pravne države morali odgovarjati politiki, ki so povzročili nezakonit izbris leta 1992 ter politiki, ki so desetletje onemogočali, da bi se nezakonitost popravila".

Kot je v sporočilu za javnost zapisal vodja poslanske skupine SD Miran Potrč, ima odprava izbrisa tudi negativne posledice. "Za te pa ni mogoče kriviti izbrisanih, niti sedanje vlade, ki nezakonitosti odpravlja. Zanje je kriva zlasti Janševa SDS, ki že desetletje onemogoča odpravo posledic nezakonitega izbrisa," je navedel.

Po njegovem mnenju je SDS je "ponovno pokazal pravo barvo. Pred javnostjo naj bi odgovarjala ministrica Kresalova, ker izvaja odločbo Ustavnega sodišča RS. To je narobe svet," je prepričan vodja poslanske skupine SD.

Izdajanje dopolnilnih odločb izbrisanim je "eklatantna svinjarija" in "pljunek na slovensko borbo za samostojnost", je dejal predsednik SNS Zmago Jelinčič. Po njegovem mnenju so odškodnine izbrisanim "klofuta" vsem tistim 200.000 državljanom neslovenskega rodu, ki so si za razliko od t.i. izbrisanih v času osamosvajanja uredili svoj status.

Vodja poslanske skupine SNS Jelinčič je za STA povedal, da so v resnici diskriminirani vsi tisti državljani neslovenskega rodu, ki so pridobili slovenske dokumente in kot slovenski državljani plačevali davke. "Zdaj pa so tisti, ki si niso uredili statusa in niso plačevali davke, z odškodninami za to tako rekoč nagrajeni," je pojasnil.

Ob tem je predsednik SNS opozoril, "da je to, kar se dogaja v Sloveniji, svetovni unikum". Prepričan je, da si skuša LDS z izbrisanimi pridobiti nove volivce. "Glede na to, da je LDS rapidno padla popularnost, je edina varianta, da si na tak način kupijo 25.000 novih volivcev," je dodal.

Po Jelinčičevem mnenju bi bilo bolje, če bi se notranja ministrica Katarina Kresal ukvarjala s tajkuni oz. "s tolpo, ki je pokradla milijarde evrov in ki si jih ne upa dotakniti". O morebitni interpelaciji zoper Kresalovo pa je predsednik SNS dejal, da bodo najprej počakali, "kaj bo z interpelacijo, potem pa se bomo odločali o vsem skupaj".

"Vprašljivo je tudi, kako so ti ljudje zbrali, kakor pravijo, 5000 mladoletnih otrok, ki naj bi bili izbrisani," je povedal predsednik SNS. "Edino, kar je mogoče, da so jih skrivali pred oblastjo in da jih niso hoteli prijaviti kot slovenske državljane," je prepričan.

V zvezi z interpelacijo SDS proti ministrici za notranje zadeve Katarini Kresal je Jelinčič pojasnil, da se bodo o podpori interpelaciji v poslanski skupini odločali v torek. Dopoldne bodo imeli tudi novinarsko konferenco, na kateri bodo svoje stališče podrobneje pojasnili.

Poslanska skupina stranke Zares interpelacije zoper ministrico za notranje zadeve Katarino Kresal ne bo podprla, je za STA povedala vodja poslanske skupine Zares Cveta Zalokar Oražem. Enako pričakuje od ostalih strank vladne koalicije.

Po besedah Zalokar Oražmove se je koalicija že v koalicijskem sporazumu obvezala, da bo uresničila vse odločbe ustavnega sodišča. Ker po njeno Kresalova z izdajanjem odločb izbrisanim zgolj uresničuje odločbo ustavnega sodišča, Zalokar Oražmova od ostalih koalicijskih strank pričakuje, da bodo Kresalovi izrekle enotno podporo.

Glede interpelacije SDS proti ministrici za notranje zadeve Katarini Kresal je vodja poslanske skušine Desusa Franc Žnidaršič ocenil, da je to "norčevanje iz pravne države". Kot je pojasnil, Kresalova "ne dela nič drugega kot to, kar je terjala odločba ustavnega sodišča", v DeSUS pa želijo, "da se odločbe ustavnega sodišča spoštujejo".

SDS je po Žnidaršičevo "stranka, ki se požvižga na odločbe", interpelacijo pa šteje za "primitivizem političnega obnašanja". O odločbah ustavnega sodišča, kot meni vodja PS DeSUS, namreč ne more "razpravljati ali se drugače, kot tam piše, obnašati, kdor ima pet minut časa. Niti ena stranka ne, čeprav je močna", dodaja Žnidaršič.

CELOTNO BESEDILO INTERPELACIJE NA NASLOVU:

http://www.sds.si/aktivnosti-2940/novice/ps-sds-vlozila-ustavni-zakon-in-interpelacijo-zope/