stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Vzgoja za identiteto

Deli na:

Pisatelj Boris Pahor je na današnjem predavanju v DS poudaril, da je prva stvar, ki manjka Slovencem, zavedanje samih sebe. Kot je opozoril, v slovenskih šolah primanjkuje čuta za domoljubje, kar je po njegovem tudi problem slovenske državnosti. Prepričan je namreč, da je treba slovensko mladino vzgajati v smislu slovenske identitete.

Pisatelj Boris Pahor je na današnjem predavanju v DS poudaril, da je prva stvar, ki manjka Slovencem, zavedanje samih sebe. Kot je opozoril, v slovenskih šolah primanjkuje čuta za domoljubje, kar je po njegovem tudi problem slovenske državnosti. Prepričan je namreč, da je treba slovensko mladino vzgajati v smislu slovenske identitete.

Pahor je na predavanju Slovenska državnost, kot jo pojmujem, ki ga je pripravil državni svet, tudi pojasnil, da je treba preseči zaverovanost, ki jo ima centralna Slovenija sama vase in v svojo "imenitno centralno vlogo". Kot meni, ta samozaverovanost škodi vsem Slovencem.

Pri tem je opozoril, da je šla "Slovenija v Evropo mimo Trsta" in pri tem zanikala Slovence, ki tam živijo. Po Pahorjevih besedah je "imenitno, da je sedaj Koper slovenski izhod na morje". A je opozoril, da bo Koper v prihodnosti izgubljal, če se bo Trst odprl kot mednarodno mesto. "Ne vem, če je Slovenija pripravljena na to," je dodal.

Prav tako je prepričan, da je danes slovenski "kraški svet popolnoma na razpolago sosedom". Po njegovem mnenju bi morali omejiti oblast županom, da ne bi ti razprodali slovenske zemlje Italijanom. Kot je ocenil, se lahko zgodi, da "bomo imeli čez 20 let italijanski vrtec v Postojni".

Po Pahorjevem mnenju Italijani, zlasti mladi, niso poučeni niti o fašizmu niti o slovenski manjšini. Ob tem je opozoril, da zaradi nacizma in komunizma pozabljamo na zločine fašizma. "Ne smemo pozabiti, da je bil Hitler najprej Mussolinijev učenec," je poudaril in dodal, da je fašizem povzročil veliko gorja Slovencem.

Pri tem je zamejski pisatelj omenil, da so pod fašizmom najprej 25 let trpeli Primorci, nato pa še tisti Slovenci, ki jih je med drugo svetovno vojno okupirala Italija. Po njegovi oceni Italija skuša sedaj preobračati zgodovino in Slovence, ki so bili žrtve fašizma, prikazati kot tiste, ki so izvajali zločine nad Italijani.

Kot meni, poskušajo iz fojb narediti novi holokavst, kar je po njegovih besedah navaden konstrukt. Vprašal se je tudi, zakaj Italija stalno poudarja izgubo svojega ozemlja na račun Slovenije in Hrvaške. Sam je prepričan, da zato, ker za tem stoji nek cilj.

Po Pahorjevem mnenju bi morala Slovenija z zločini fašizma seznaniti tudi evropski tisk. Pri tem je poudaril, da smo bili med drugo svetovno vojno na zmagoviti strani. Obenem je pojasnil, da ni protiitalijansko usmerjen. Noben Italijan mu ne očita, da je nacionalist, je poudaril, prav nasprotno, nacionalizem mu očitajo Slovenci, je poudaril.

Glede slovenske manjšine v Italiji je pojasnil, da je prejšnja, komunistična oblast hotela, da bi vse, kar je med Slovenci v zamejstvu levičarsko, volilo za italijanske stranke. Ob tem je omenil, da je Slovenska kulturno-gospodarska zveza zgolj podpirala levičarstvo in bila predstraža slovenske komunistične oblasti.

"Ne morete reševati manjšinskih vprašanj na podlagi ideologije," je dejal, a dodal, da hočejo vse ideologije enotnost, tudi Katoliška cerkev. Kot je poudaril, so vsi posnemali Katoliško cerkev in njeno organiziranost, tudi komunisti. Prav slednji so po Pahorjevem mnenju zaradi svojih zločinov pokopali idejo socializma.

Obenem pa je zatrdil, da ne moreš biti protikomunističen na ta način, da izključuješ osvobodilni boj Slovencev med drugo svetovno vojno. Prepričan je namreč, da je bil politika domobranskega vodstva zgrešena in neumna.

Glede Slovencev je pisatelj tudi prepričan, da smo toliko let po drugi svetovni vojni še vedno razdeljeni. Rešitev, ki po njegovem pelje tudi v slovensko državnost, vidi v razčiščevanju preteklosti in v tem, da obe strani priznata svoje zločine.

Saj, kot je poudaril, so tudi domobranci izvajali zločine, npr. pošiljali svoje nasprotnike v nemška koncentracijska taborišča. V Dachau pa je od žrtev ostal samo pepel, "tam ne morete izkopavati kosti", je dejal in zatrdil, da bi tudi domobranska stran po vojni izvajale poboje.

Pri tem se je skliceval na besede enega od pripadnikov domobranske strani, katerega imena sicer ni omenil, da "k sreči nismo zmagali, ker bi morali kot katoličani po vojni sami likvidirati".

O ideji globalizacije Pahor meni, da je zamenjala propadlo idejo komunizma, saj obe pravita, da bodo narodi izginili. Pri tem je navajal besede nekdanjega vodilnega slovenskega komunista Edvarda Kardelja, ki je, tako Pahor, zapisal, da bodo narodi nekoč, ko bo komunizem, izginili, ostali pa bodo jeziki.

Ob tem se je pisatelj vprašal, kako lahko ohraniš jezik, če nimaš narodne zavesti. Dodal je, da ne drži napoved, da bo zaradi globalizacije nastala "svetovna vas, ki bo pogoltnila vse drugo".

Pahor je na predavanju tudi prebral verz iz Prešernove Zdravljice: "Bog nam našo deželo, Bog živi ves slovenski svet". "Kdo poje te besede pri vas," je vprašal in odgovoril: "Nobeden, ker je takoj prišla oblast in je šla takoj na sosede".

Kot pravi, Slovenci v besedi nimamo slovenskega domoljubja in državnosti v besedi, ker smo ga črtali in "vrgli proč" skupaj z Bogom. Pri tem je omenil, da je Kardelj oz. prejšnja oblast namesto slovenskega bolj poudarjala jugoslovanski patriotizem.