oranžno opozorilo Svet24.si

Arso oranžen alarm prižgal tudi za severovzhod, ...

kača-na-policijski-postaji Svet24.si

Kača s policijske postaje Koper

1706792389-b60k4933-1706792354008 Necenzurirano

Furs blokiral premoženje nekdanjega ministra ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

Komplet za trening Ekipa24.si

Šik po francosko s slovensko noto

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Kako je danes videti kamp Paradiso?...

doncic Ekipa24.si

Ste videli to? Navijači Oklahome z majicami z ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Vzajemna vztraja pri dvigu premije dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja

Deli na:

Vzajemna premijo dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja s 1. julijem zvišuje za štiri evre. Gre za minimalen nujno potreben dvig, potem ko se je z zakonom za uravnoteženje javnih financ zmanjšal delež stroškov zdravstvenih storitev, ki jih krije obvezno zdravstveno zavarovanje, je pojasnila predsednica uprave Vzajemne Milojka Kolar Celarc.

Zakon za uravnoteženje javnih financ namreč javno zdravstveno blagajno razbremenjuje dela stroškov za zdravstvene storitve iz obveznega zdravstvenega zavarovanja in te stroške prenaša v dopolnilno zavarovanje. Za Vzajemno zdravstveno zavarovalnico to pomeni slabih 23 milijonov dodatnih obveznosti v preostanku letošnjega leta, je na novinarski konferenci pojasnila Kolar Celarčeva.

Z zvišanjem premije dopolnilnega zavarovanja se po njenih besedah zagotavlja enak dostop in celovito plačilo zdravstvenih storitev v skladu z zdravstveno košarico pravic. Ob tem je poudarila, da so se pri izračunu "tega nujno potrebnega dviga" obnašali racionalno in da so predvideli tudi vsa predvidena znižanja stroškov zaradi varčevalnih ukrepov, tudi znižanje cen zdravil. Zvišanje premije pa je po njenih besedah nujno za izravnano poslovanje zavarovalnice.

Ob tem je pojasnila tudi, da so v preteklih dveh letih že znižali obratovalne stroške zavarovalnice za štiri milijone evrov, ob sedanjem izračunu dviga premije pa so upoštevali še dodatno znižanje obratovalnih stroškov za okoli milijon evrov. Če pa se bo izkazalo, da bo v zdravstvu varčevanja več, kot je predvideno, bodo premije znižali, je zatrdila.


Na vprašanje, zakaj so z dvigom premije tako pohiteli, je odgovorila, da bodo novi odhodki za zdravstvene storitve obračunani že od 1. junija dalje, vsak mesec zamika dviga premije pa bi pomenil, da bi premijo morali zvišati za še več. Po novem bo mesečna premija za dopolnilno zdravstveno zavarovanje pri Vzajemni znašala 28,62 evra. Kot pravi Kolar Celarčeva, računajo, da bodo imeli med zavarovalnicami tudi v prihodnje najnižjo premijo.

Dopolnilno zdravstveno zavarovanje ima pri Vzajemni sklenjenih okoli 860.000 zavarovancev, prihodki iz tovrstnega zavarovanja pa predstavljajo med 97 in 98 odstotki vseh prihodkov zavarovalnice, pojasnjuje predsednica uprave. V preteklem letu so po njenih navedbah ustvarili 2,4 milijona čistega dobička, od česar je bilo na dopolnilnih zavarovanjih dobička 735.000 evrov.

Glede naložb zavarovalnice v tujini je Kolar Celarčeva pojasnila, da imajo obveznice v nekaj tujih državah, nekaj naložb pa imajo tudi v luksemburškem skladu. Na vprašanje, zakaj denar nalagajo v tujino, je odgovorila, da je osnovno načelo nalaganja premoženja to, da so naložbe donosne in čim manj tvegane.

Kolar Celarčeva, ki prejema okoli 3800 evrov neto mesečne plače, je dejala še, da imajo v Vzajemni v povprečju najnižje plače v zavarovalniški panogi, zadnja tri leta pa jih tudi niso nič dvigovali.