pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

tina gaber robert golob krizarjenje ickoti Reporter.si

Golob ni imel časa razmišljati o naši ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Vedran Mlikota Njena.si

Botri: Ste videli, kaj se je zgodilo z Vinkom ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Vsi posli klana Janković

Deli na:

Zoran Janković se je zavzel za svoja sinova Damijana in Jureta, ki živita kot junaka ameriške telenovele Dinastija. Samo s spremembo namembnosti zemljišča na Barju bo družinska Electa zaslužila okoli šest milijonov evrov in pol.

Zoran Janković se je zavzel za svoja sinova Damijana in Jureta, ki živita kot junaka ameriške telenovele Dinastija. Samo s spremembo namembnosti zemljišča na Barju bo družinska Electa zaslužila okoli šest milijonov evrov in pol.

Bodisi kot predsednik uprave Mercatorja bodisi kot ljubljanski župan, Zoran Janković je poskrbel, da njegovi družini ne bo ničesar manjkalo. Z novim občinskim prostorskim načrtom se bo po strokovnih cenitvah parlamentarne preiskovalne komisije zemljišču na Barju, ki je v lasti podjetja Electa, povečala vrednost za okoli šest in pol milijona evrov. Koliko denarja se pretaka na račune skrivnostnih podjetij na Cipru, ki so domnevno v lasti Jankovićeve družine, ni znano.

Prav tako tudi ne, kakšna bo usoda kazenske ovadbe zaradi zlorabe položaja, ko naj bi kot šef Mercatorja sklepal kupčije v korist svojih družinskih podjetij in v škodo največjega slovenskega trgovca.

Zemljišče na Barju je bilo pred spremembo občinskega prostorskega načrta po oceni cenilca, ki ga je najela parlamentarna preiskovalna komisija pod vodstvom poslanke SDS Alenke Jeraj, vredno okoli 11,8 milijona evrov, zdaj pa naj bi bila njegova vrednost kar 18,3 milijona evrov. Če bo Electi uspel veliki načrt z gradnjo stanovanjsko-poslovnega naselja, si lahko Jankovićevi obetajo dobičke v vrtoglavih zneskih. Po izvedbenem prostorskem načrtu je tam dovoljena gradnja stanovanjskih blokov do enajstih metrov višine, kar pomeni, da bodo lahko gradili tudi štirinadstropne bloke. Poleg tega je v bližini predvidena nova cestna povezava s priključkom na južno ljubljansko obvoznico.

Po prejšnjem načrtu so bila tam možna le vzdrževalna dela pri obstoječih objektih, gradnja novih prostostoječih objektov ni bila dovoljena. Če novi prostorski načrt ne bi spremenil namembnosti, bi lastniki s tem posestvom ne imeli kaj početi. Navsezadnje so tam začeli Romi odlagati avtomobilske gume in se nameravali vseliti v razpadajoče objekte, kjer so bili nekdaj hlevi Ljubljanskih mlekarn.

Od hlevov do elitne soseske
Kot je znano, je 54.302 m2 veliko zemljišče na Barju v zemljiški knjigi zapisano na lastnika Hypo Leasing, vendar gre dejansko za zastavitev posestva oziroma kot se je izrazil direktor Electe Damijan Janković, za najem po principu »sale and lease back« (prodaj in spet najemi). Dejanski lastnik posestva je še vedno Electa. To posestvo je Jankovićeva Electa kupila leta 1996 od Ljubljanskih mlekarn na skrivnosten način: najprej so Electa in Ljubljanske mlekarne ustanovili skupno podjetje Trgovsko poslovni center Barje, v katerem je imel večinski delež Janković, mlekarne pa so nazadnje izstopile iz lastništva. Cena, po kateri so prodale Electi svoj delež, ni znana, po informacijah preiskovalne komisije pa naj bi Janković zanj plačal od šest do osem mark za kvadratni meter, vendar tega podatka Damijan Janković ni potrdil.

Leta 2004 so TPC Barje pripojili k Electi Inženiringu, ki je tri leta pozneje zemljišče prodala oziroma zastavila pri Hypo Leasingu. Neuradno naj bi Electa posestvo zastavila za kredite za svoje poslovanje, in zdaj, ko je vredno več, bo lahko dobila še več kreditov. Po podatkih iz Ajpesa je imela skupina Electa lani okoli 53 milijonov evrov obveznosti oziroma kreditov. Če bo na njenem posestvu na Barju zgradila stanovanjsko-poslovno naselje in ga nato prodala, bo z zaslužkom lahko poplačala vse obveznosti.

Zanimiva je tudi vloga Zorana Jankovića v Electi, ki jo je uradno prodal sinovoma Damijanu in Juretu (oba sta zapisana kot lastnika vsak polovice Electe). Kot se je pred meseci razkrilo na zaslišanju pred preiskovalno komisijo, ljubljanski župan še ni v celoti prejel plačane kupnine. Damijan Janković je povedal, da mora to kupnino poravnati kar Electa, vendar ne ve, kdaj se bo to zgodilo. To pomeni, da je Zoran Janković, dokler ne bo kupnina plačana v celoti, po obligacijskem pravu še vedno (so)lastnik Electe in je kot ljubljanski župan v konfliktu interesov, saj je s spremembo občinskega prostorskega načrta poskrbel tudi za svoj žep.

VEČ V TISKANI IZDAJI