favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

ronaldo 11 Ekipa24.si

Avtor selfija v velikih težavah: zaradi vdora na ...

ela mei2 Njena.si

Skrito v raju: 'Ela' nenadoma vidno spremenjena?

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Vse nam jemljejo, ničesar ne dajo, vpijejo študenti

Deli na:

V središču Ljubljane se je zbralo več tisoč študentov in dijakov, ki protestirajo proti vladni politiki pri urejanju mladinske problematike, zlasti zakonu malemu delu in ukinitvi brezplačnih malic.

V središču Ljubljane se je zbralo več tisoč študentov in dijakov, ki protestirajo proti vladni politiki pri urejanju mladinske problematike, zlasti zakonu malemu delu in ukinitvi brezplačnih malic.

Geslo protesta je Za dostojanstvo! Za pravičnost! Ob malem delu je tarča demonstrantov tudi odprava državnih štipendij in otroških dodatkov za polnoletne študente in dijake. Protest so podprli še sindikati z Dušanom Semoličem na čelu, ki prav tako nasprotujejo zakonu o malem delu.

Minister za delo Ivan Svetlik je sicer mnenja, da je protest nepotreben. Sporni zakon naj študentom ne bi kratil pravic, temveč jim prinesel nove, ki jih doslej niso imeli, meni minister. Zlasti izpostavlja večjo socialno varnost in priznanje delovnih izkušenj, česar dosedanji sistem študentskega dela ni prinašal.

"Danes smo tu, da skupaj povemo vladi, da si ne želimo njihovih sprememb, da si ne želimo, da nam ukinejo socialne korektive in tisto, kar smo si do sedaj priborili," je zbranim na demonstracijah dejala predsednica Študentske organizacije Slovenije Katja Šoba. Kot poudarja, želijo "mačehovski državi" jasno pokazati, da ne dajo svojih pravic ter da so študentje in dijaki stebri, na katerih bo stala država.

"Mi smo tisti, ki moramo imeti dostop do javnega šolstva in pravico, da si zaslužimo svoj denar," je dejala. Prav tako morajo imeti po njenem prepričanju pravico tudi njihovi starši, da lahko dobivajo dostojne plače, upokojenci pokojnine in mladi delo.

Tega, kot pravi, v zakonu o malem delu ni, zato ga ne morejo podpreti. Prav tako po njenem mnenju ne morejo pristati na tako zakonodajo, ki ukinja dijakom štipendije in stoodstotno subvencioniranje prehrane.

"Oni so imeli sex, droge in rokenrol, mi bomo imeli pa malo delo in kredite," je dejala Šoba in poudarila, da si tega ne želijo.

Semolič je v izjavi za STA dejal, da mladi upravičeno opozarjajo, da je treba vzpostaviti sistem, da šolanje ne bo privilegij otrok bogatih staršev, da je treba urediti štipendije in jim zagotoviti delovna mesta po šolanju: "Te zahteve so stokrat upravičene". Če študentov ne bi bilo danes tu, ne bi bilo niti upanja, da bo vlada predlogom in očitkom prisluhnila, dodaja.

"Upanje ostaja, sem pa realen. Politiki neradi popuščajo v svojih odločitvah. Ampak duh uporništva, ki je v teh mladih, je pravi odgovor na probleme te krize," ocenjuje Semolič.

Po njegovem mnenju je namreč socialni dialog največji problem te vlade, saj ta "predpostavlja razgovore in iskanje kompromisov, ne pa trmasto vztrajanje na svojih izhodiščih". Zagrozili so že: "Če bo vlada šla naprej proti volji sindikatov s pokojninsko reformo, bomo šli v naknadni zakonodajni referendum. Te politike je treba zaustaviti v njihovih reformah".

Zakon o malem delu ni pravi odgovor na 100.000 brezposelnih, na mnogo mladih, ki doštudirajo in nimajo dela ali so zaposleni v negotovih oblikah dela, je v govoru poudaril Semolič. Težave krize namreč po njegovih besedah ne smejo nositi samo delavci, upokojenci, študenti in dijaki.

Predsednik Dijaške organizacije Slovenije Aleksandar Spremo je v nagovoru študentom poudaril, da so "optimizem, brezskrbnost in lepa prihodnost le še spomini iz preteklosti". Stanje, v katerem so se znašli dijaki, je po njegovih besedah zaskrbljujoče, saj jim vlada jemlje pravice, ki so bile "tekom let razvoja naše družbe pridobljene na podlagi realnih potreb slovenskih dijakov".

Pri tem izpostavlja ukinjanje državnih štipendij za mladoletne dijake, ukinjanje popolnoma brezplačne malice za vse dijake in še ukinjanje otroških dodatkov za polnoletne dijake. "Dovolj imamo. Danes potrebujemo odgovore za jutri. Želimo biti zraven pri iskanju teh odgovor," je še dejal Spremo.

Demonstracije zaenkrat potekajo brez posebnosti, nadaljujejo se govori, dogajanje so popestrili glasbeni gostje in skeči na račun malega ter študentskega dela. Študentje in dijaki s transparenti in glasnimi vzkliki parol zahtevajo svoje pravice, zlasti pa socialni dialog, ki ga po njihovem vlada ne spoštuje.

Zaradi demonstracij je spremenjen prometni režim v Ljubljani, zaprtih je nekaj cest, poostren pa je policijski nadzor. Katja Šoba zagotavlja, da je ŠOS v skladu z zakonodajo o protestih obvestil vse pristojne organe, poskrbel pa bo tudi za policijski nadzor in varovanje.

Dijake in študente so pozvali, naj pred in med demonstracijami ne pijejo alkohola, "da bodo trezni in bodo lahko poskrbeli za svojo varnost ter varnost drugih na demonstracijah". Večja trgovska podjetja v središču Ljubljane je ŠOS tudi pozval, naj poostri nadzor nad prodajo alkohola mladoletnim osebam.

Študente opozarjajo, naj se "s trezno glavo borijo proti zakonu o malem delu in napovedani štipendijski politiki".