pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Poroka na prvi pogled: Markove navade ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Vrhunec tudi po policijski preiskavi in pridržanju ne razmišlja o odstopu

Deli na:
Vrhunec tudi po policijski preiskavi in pridržanju ne razmišlja o odstopu

Foto: Bobo

Direktor UKC Ljubljana Simon Vrhunec je v oddaji Epilog na POP TV dejal, da po včerajšnjih preiskavah kriminalistov ne razmišlja o odstopu. Zanikal je, da bi se pri javnem naročilu za izbiro ponudnika za vzdrževanje operacijskih miz osebno okoristil. Kot je dejal, bi lahko govorili kvečjemu o njegovi objektivni odgovornosti, a tudi slednjo zavrača.

Robert Slodej z Nacionalnega preiskovanega urada je sicer v isti oddaji dejal, da bo šla preiskava tudi v smeri, da se je Vrhunec okoristil z javnim naročilom. Vrhunec pa pravi, da mu NPU to ne očita.

V javljanju v oddajo je večinoma ponovil stališča, ki jih je včeraj medijem poslal že Univerzitetno klinični center (UKC) Ljubljana. Ponovil je prepričanje, da je javno naročilo za izbiro ponudnika za vzdrževanje operacijskih miz, zaradi katerega je NPU včeraj pridržal pet oseb in opravil več hišnih preiskav, potekalo v skladu z zakonom o javnih naročilih. Poudaril je tudi, da je bil postopek zaključen brez pritožbe.

Listin, ki naj bi jih z Medicoengineeringa poslali na UKC, na podlagi njih pa naj bi bil pripravljen oziroma prirejen razpis, Vrhunec, kot trdi, ne pozna. Za pripravo razpisa je imenoval strokovno komisijo, ki jo je sestavljalo šest strokovnjakov, na koncu pa ga je zgolj seznanila z vsebino razpisa, dodaja.

Po opozorilu, da je pogodba za vzdrževanje operacijskih miz veliko predraga v primerjavi s pogodbami, ki jih imata UKC Maribor in Splošna bolnišnica Celje, je, kot pravi, tudi odredil interno revizijo ter pristopil k pogajanjem z dobaviteljem. "Tako sem ukrepal takoj, ko sem bil seznanjen z drugačnimi okoliščinami," je dejal.

Poudaril je še, da imajo že sklenjen aneks k pogodbi, ki je zdaj enaka, kot jo ima UKC Maribor, ter da so mu ob podpisu pogodbe sodelavci pojasnili, da je vsebina vzdrževanja za UKC Ljubljana drugačna od vsebine vzdrževanja v drugih bolnišnicah.

Vrhunec je gostoval tudi v Odmevih na TV Slovenija. Povedal je, da so v zdravstvu pogosto tarča monopolov, ki diktirajo cene.
Ponovil je tudi, da preiskovalci niso upoštevali, da do oškodovanja ni prišlo, ker so medtem že sklenili aneks k prvotni pogodbi. Razlika med aneksom in prvotno pogodbo sicer znaša okoli 400.000 evrov v treh letih, je dejal.

O objektivni odgovornosti bi po njegovem lahko govorili, če sam ne ukrenil vsega kar je bilo potrebno. "Tisti hip, ko sem bil seznanjen o sporni vsebini vzdrževanja in ceni, sem odredil notranjo revizijo in začel pogajanja z dobaviteljem za spremembo pogodbe," je dejal. Dodal je, da so obseg vzdrževanja znižali, pri čemer je poudaril, da se sooča s pritiski medicinske stroke, ki meni, da bi moral biti obseg takšen, kakšen je bil po prejšnji pogodbi.

Kot direktor si Vrhunec želi, da bi bil UKC Ljubljana ekonomsko čim bolj učinkovit, se pa boji, "da bi lahko prišlo do takšne okvare, ki bi se neugodno odrazila na posameznem pacientu ali na programu, ki smo ga dolžni izvajati," je še izpostavil v Odmevih.

Kriminalisti so namreč včeraj preiskovali posel med UKC Ljubljana in podjetjem Medicoengineering za servisiranje operacijskih miz. Sumijo, da je šlo za prirejanje javnega naročila. Pridržali so pet oseb, med njimi tudi Vrhunca. Vsi so že izpuščeni.