Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

doncic Ekipa24.si

Dallas slavi! Luka Dončić in druščina ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Vrhovno sodišče ni zadržalo izvršitve Janševe zaporne kazni; o tem sploh niso odločali

Deli na:
Vrhovno sodišče ni zadržalo izvršitve Janševe zaporne kazni; o tem sploh niso odločali

Foto: Bobo

Predsednik SDS Janez Janša na pristojno sodišče ni podal predloga za odlog izvršitve zaporne kazni. Takšen predlog bi v primeru odobritve omogočil tudi vsebinsko obravnavanje izrednega pravnega sredstva pred vrhovnim sodiščem v ustreznem časovnem okviru. Tako pa na vrhovnem sodišču ne morejo predvideti časovne dinamike obravnave Janševe zahteve.

Kot v sporočilu za javnost pojasnjujejo na vrhovnem sodišču, so zahtevo za varstvo zakonitosti, ki jo je vložil zagovornik Janše, odvetnik Franci Matoz, prejelo v sredo tik pred zaključkom delovnega dne. Skladno s sodnim redom in letnim razporedom dela je bila zadeva sodniku poročevalcu dodeljena naslednji dan.

V četrtek sta dve sodnici kazenskega oddelka, vključno s sodnico, ki ji je bila zadeva dodeljena kot poročevalki, podali predlog za izločitev, a je predsednik vrhovnega sodišča Branko Masleša obe zahtevi zavrnil, pišejo na vrhovnem sodišču.

Vodja kazenskega oddelka je nato predsednika vrhovnega sodišča obvestil, da ima sodnica, ki ji je bila zadeva dodeljena, vnaprej prijavljeno odsotnost in je predlagal predodelitev zadeve. Tudi temu predlogu Masleša ni ugodil.

"Predsednik vrhovnega sodišča se je ob odločanju o predlogu za predodelitev strinjal, da je ta zadeva poudarjeno večplastno izjemno pomembna, tudi z vidika sodelovanja obsojenca, ki je eminentni politik, v volilnih aktivnostih," poudarjajo na sodišču. Opozarjajo, da teh okoliščin v okviru presoje zakona o kazenskem postopku ni mogoče presojati, saj se ta striktno nanaša na vsebino zahteve za varstvo zakonitosti.

Tovrstne in druge okoliščine se po njihovih navedbah lahko upoštevajo v okviru predloga za odlog izvršitve kazni zapora, ki daje obsojencu in nekaterim drugim upravičencem procesno možnost, da s prošnjo sami dosežejo odlog izvršitve kazni zapora.

Obsojenec te možnosti ni izkoristil, saj ni podal predloga na izvršilno sodišče, v konkretnem primeru okrožno sodišče v Ljubljani, pojasnjujejo na vrhovnem sodišču. "Tak predlog za odlog predstavlja ustaljeno možnost in bi, v verjetnem primeru odobritve, omogočil tudi vsebinsko obravnavanje izrednega pravnega sredstva pred vrhovnim sodiščem v ustreznem časovnem okvirju," pišejo na vrhovnem sodišču. Povprečno trajanje reševanja zahtev za varstvo zakonitosti pred kazenskim oddelkom vrhovnega sodišča je sicer v 2013 znašalo 4,3 meseca.

Kot še zagotavljajo na vrhovnem sodišču, postopek v zvezi z zahtevo za varstvo zakonitosti kljub odsotnosti zakonito določene sodnice prihodnji teden ne bo zastal. Zahteva bo skladno z zakonom o kazenskem postopku posredovana vrhovnemu državnemu tožilstvu v odgovor, napovedujejo.

Do nadaljnjega kakršnekoli odločitve poročevalca oziroma kasneje senata, kot tudi nadaljnje časovne dinamike, na vrhovnem sodišču ne morejo vnaprej predvidevati oziroma prejudicirati, so še zapisali na vrhovnem sodišču.

Janša je sicer pred dnevi na vprašanje, ali namerava zaprositi za odlog, odgovoril, da "ne bo nikogar ničesar prosil". "Obsojen sem po krivici brez kakšnih koli dokazov. Na vašem mestu bi se vprašal, kdaj se vi lahko znajdete v takšnem položaju," je dejal.