mateja logar, janez poklukar Svet24.si

Najprej sledi nočno zapiranje lokalov? To so ...

zdravko pocivalsek bobo (3) Svet24.si

Minister Počivalšek je omenil "lockdown"

alenka bratusek bobo Svet24.si

Poslanci spregovorili o sanaciji bank in se ob tem...

le pen jansa tw Reporter.si

Janša se je srečal s »sovražnico EU« Marine ...

20200330-00997910 Necenzurirano

Matoz in Snežič skupaj po zemljišča na Obali

Tanja Ribič Odkrito.si

BRRRRR, TO počne Tanja Ribič?!

doncic re 1 Ekipa24.si

AKCIJA VEČERA! Dončić podal sebi, nato ...

Slovenija

Vrh EPP brez podpore Hrvaški

Deli na:

Vrh Evropske ljudske stranke (EPP), ki sta se ga udeležila tudi nemška kanclerka Angela Merkel in francoski premier Francois Fillon, v nasprotju z vrhom lani decembra danes v Bruslju ni sprejel posebne izjave v podporo Hrvaški na poti v EU, za katero si je močno prizadeval hrvaški premier Ivo Sanader.

Vrh Evropske ljudske stranke (EPP), ki sta se ga udeležila tudi nemška kanclerka Angela Merkel in francoski premier Francois Fillon, v nasprotju z vrhom lani decembra danes v Bruslju ni sprejel posebne izjave v podporo Hrvaški na poti v EU, za katero si je močno prizadeval hrvaški premier Ivo Sanader.

Lani je vrh EPP, največje politične skupine v Evropskem parlamentu, sprejel resolucijo o pogajanjih Hrvaške z EU, v kateri je pohvalil "bistven napredek" Hrvaške in pozval vse svoje članice, naj obnovijo svojo podporo pogajalskemu procesu na podlagi izpolnjevanja objektivnih meril in brez vpletanja dvostranskih vprašanj.

Tokrat vrh EPP izjave v podporo Hrvaški ni sprejel kljub prizadevanjem hrvaške strani. Izjavi je večer pred vrhom na seji predsedstva EPP nasprotoval slovenski poslanec v EPP Lojze Peterle, ki je sočlanom skupine tudi pojasnil, zakaj se mu sprejetje takšne izjave ne zdi koristno.

"Izjavi sem včeraj nasprotoval, ker se mi ni zdela uravnotežena, ker ne bi prispevala k dobremu ozračju in predvsem ker ni omenjala pobude Evropske komisije, ki ima v EU veliko podporo," je članom EPP pojasnil Peterle. Pobudo komisije sta namreč podprla tako Evropski parlament kot češko predsedstvo EU.

Peterle je sicer danes na vrhu EPP poudaril, da ni potrebe po novih izjavah, pač pa je čas za skupna dejanja, ki bodo odstranila razloge, ki so povzročili blokado hrvaškega pristopnega procesa. Poudaril je tudi, da slovenski "ne" ni bil politični cilj, pač pa posledica hrvaških dejanj, ki jih Slovenija razume kot prejudiciranje meje.

"Na koncu potrebujemo tri zmagovalce - Slovenijo, Hrvaško in Evropsko unijo. Te zmage so pomembne za EU perspektivo celotne regije Zahodnega Balkana," je še dejal Peterle.

V današnji razpravi na vrhu EPP sta po navedbah virov o Hrvaški poleg Peterleta govorila samo še vodja slovenske opozicije Janez Janša in hrvaški premier Ivo Sanader.

Sanader je sicer po vrhu EPP povedal, da je bilo danes veliko govora o Hrvaški in da so hrvaški argumenti naleteli na dober odziv. "Predvsem pa obstaja enotna misel, ki je bila rdeča nit mojih današnjih dvostranskih pogovorov in razprave: Hrvaška je 28. članica EU in tega nihče ne postavlja pod vprašaj," je dejal Sanader.

"Vprašanje je sedaj, kako rešiti blokado s Slovenijo," je dejal hrvaški premier. Ob tem je pojasnil, da je danes razložil nekaj stvari, ki so jih nekateri predsedniki vlad prvič slišali, in sicer da je Slovenija vstopila v EU z enakim odprtim vprašanjem in da ni razlogov za dvojne standarde. "Če je lahko vstopila Slovenija, lahko tudi Hrvaška. To pomeni, da se ne more vplivati na pot Hrvaške. To ni ne v redu ne korektno," je menil.

"Seveda so tudi slovenski predstavniki predstavili svoje mnenje, ki je drugačno od mojega, a mislim, da smo imeli močne argumente," je sicer še povedal Sanader hrvaškim novinarjem.

Hrvaški premier je tudi povedal, da se je na kratko sestal z nemško kanclerko, s katero pa sta po njegovih besedah govorila samo o podrobnostih njegovega obiska v Berlinu, ki bo zelo kmalu.

Sanader je tudi poudaril, da sedaj ni dobro razmišljati o tem, kaj bo, če blokada ostane. Celotna hrvaška diplomacija si po njegovih besedah prizadeva, da Evropi pojasni, da je evropska integracija utemeljena na vrednotah in načelih, ki jih skupaj delimo: solidarnosti in mednarodnem pravu.

Vrh EPP vključuje poleg nemške kanclerke in predsednika francoske vlade še predsednika nizozemske vlade Jana-Petra Balkenendeja, luksemburške vlade Jeana-Clauda Junckerja in italijanske vlade Silvia Berlusconija, udeležujeta pa se jih tudi predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso in predsednik Evropskega parlamenta Hans-Gert Pöttering.

Loading...