stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Volk: Ko se je Tito sprl s Stalinom, so nas rešili Američani; brez njih ne bi bilo Titove Jugoslavije!

Deli na:
Volk: Ko se je Tito sprl s Stalinom, so nas rešili Američani; brez njih ne bi bilo Titove Jugoslavije!

Josip Broz Tito - Foto: arhiv Reporterja

Tito je pred svojimi državljani skrival, da je Jugoslavija po sporu s Stalinom živela skoraj izključno od ameriških pomoči v hrani in od ameriških kreditov, se Vojko Volk, državni sekretar v kabinetu predsednika vlade, čudi rusofiliji in sovraštvu do Amerike pri tistih Slovencih, ki se še niso otresali jugonostalgije.

Ta rusofilija je navzoča tako na levem kot desnem delu.

Da, a to je brez podlage, Slovenci nimamo niti enega temelja, zaradi katerega bi nam bili Rusi naklonjeni; nismo pravoslavci, nimamo cirilice, ruski jezik le redko kdo zna. Tudi nismo bili nikoli v Varšavskem paktu kot denimo Slovaki, da bi nas lahko to povezovalo.

Pozabljeno je dejstvo, da so nas pred napadom Rusije in Varšavskega pakta leta 1951, torej tri leta za tem, ko se je Tito sprl s Stalinom, rešili Američani. Zaradi ruskih sankcij smo bili povsem izčrpani in na robu lakote, vse je bilo pripravljeno za napad, potem pa so ga Američani odvrnili z enim telefonskim klicem. Če napadete Jugoslavijo, bomo reagirali.

Tito je pred svojimi državljani skrival, da je Jugoslavija po sporu s Stalinom živela skoraj izključno od ameriških pomoči v hrani in od ameriških kreditov. Ali z drugimi besedami, Titove Jugoslavije brez Amerike ne bi bilo! Predsednik Truman je v podporo Titu leta 1950 celo izposloval izvolitev za nestalno članico VS ZN. Tito pa je v zahvalo pomagal izglasovati resolucijo VS ZN 82 o vojaškem posegu zoper Severno Korejo.

Kot vidite, nam v Jugoslaviji marsičesa niso povedali, a so arhivi neizprosno zgovorni. Ameriški načrt, nekakšen drugi Marshallov plan posebej za Jugoslavijo, ki ga je Truman istega leta 1951 potrdil v ameriškem senatu, je bil v obsegu med tri in tri in pol milijarde ameriških dolarjev. Skoraj toliko, kot je v izvirnem Marshallovem planu Amerika dala za obnovo Zahodne Evrope. To so bile enormne količine žita, denarja, opreme za tovarne, orožja, hrane za jugoslovanske prebivalce, ki so bili pod ruskimi sankcijami.

Na koncu so nam leta 1953 Američani dobavili še 253 reaktivnih letal R84 thunderjet, in ruski medved se je umiril. Ko je Tito umrl, so ugasnili tudi ameriški krediti in sledilo je hudo pomanjkanje. In čeprav smo ruske sankcije preživeli s pomočjo Amerike imajo danes mnogi Slovenci raje Rusijo, kar ni prav lahko razumeti.

Celoten intervju z Vojkom Volkom lahko preberete v tiskani izdaji Reporterja,