stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Volitve se bližajo, poslanci prestopajo: kdo bo pred aprilom še zamenjal stranko?

Deli na:
Volitve se bližajo, poslanci prestopajo: kdo bo pred aprilom še zamenjal stranko?

Fotografija je simbolična. - Foto: Primož Lavre

Poslanec Željko Cigler, ki je prestopil iz Levice k SD, je enajsti v tem sklicu, ki je zamenjal stranko. Vseh prestopov je za zdaj 12, do volitev jih lahko pričakujemo še več.

Prejšnji teden je vrste SD okrepil poslanec Željko Cigler, ki je bil izvoljen na listi Levice. Kot je povedal, njegov prestop ni povezan s kandidaturo, saj na volitvah ne namerava nastopiti. Toda že pred tem je prenehal plačevati članarino Levici.

To je bil že dvanajsti poslanski prestop v tem mandatu državnega zbora glede na to, da je eden od poslancev že prestopil dvakrat. SD pa je dobila tretjega oziroma četrtega poslanca, če prištejemo še Milana Brgleza, ki je bil nato izvoljen za evropskega poslanca. Brglez je prišel iz poslanske skupine SMC, sledil pa mu je Franc Trček iz Levice.

Nato se je SDS pridružila poslanka Lidija Ivanuša, ki je dala slovo prvaku SNS Zmagu Jelinčiču. Ob zamenjavi vlade se je iz SMC najprej poslovil Jani Möderndorfer in se pridružil LMŠ, za tem pa še Gregor Židan, ki se je preselil k SD. Židan je sicer nadomestni poslanec namesto Zdravka Počivalška, ki bi ga z odstopom lahko izgnal iz parlamenta. Möderndorfer je znan po tem, da pogosto menja stranke, saj je bil v LDS, nato pri Zoranu Jankoviću, za tem pri Alenki Bratušek, od koder je odšel k Miru Cerarju, od tam pa k Marjanu Šarcu.

Leto po nastopu Janševe vlade so se iz SMC poslovili še trije poslanci, predsednik državnega zbora Igor Zorčič, Janja Sluga in Branimir Rajić; ustanovili so skupino nepovezanih poslancev, pridružil se jim je še Jurij Lep, ki je zapustil Desus. Rajić se je pred kratkim preselil v poslansko skupino SAB, tako da je že drugič prestopil v istem sklicu.



Isti teden pa je SMC zapustila še Mateja Udovč, ki se je pridružila Naši deželi, ki jo vodi nekdanja kmetijska ministrica Aleksandra Pivec, izgnana iz Desusa in vlade. Z njo sta se prejšnji teden srečala tudi poslanca Desusa Ivan Hršak in Branko Simonovič, ki bi lahko na volitvah kandidirala na listi njene stranke. Zato se sezona poslanskih prestopov verjetno šele začenja.

Kot je znano, poslanci Desusa niso v najboljših odnosih s svojo stranko, ki je že izključila Roberta Polnarja, ta se zdaj o kandidaturi dogovarja z SNS. O svoji politični prihodnosti se bodo kmalu morali odločiti tudi preostali trije nepovezani poslanci: Zorčič je že ustanovil svojo stranko LIDE, medtem ko se Sluga in Lep dogovarjata o pridružitvi nastajajoči stranki Roberta Goloba.

Med parlamentarnimi strankami se je od volitev najbolj okrepila SD, ki so ji volivci namenili deset poslancev, zdaj pa jih ima 13. SDS je na volitvah dobila 25 poslancev, zdaj jih imajo 26. LMŠ se je okrepila s 13 na 14. Če bi ji uspelo prepričati še Lepa in Slugo, bi jih lahko imela celo 16. Tudi SAB se je okrepila še z enim poslancem, prej jih je imela pet.

Največ poslancev je izgubila SMC, zdaj preimenovana v Konkretno, ki jih je na začetku mandata imela deset, zdaj so ji ostali le še štirje. Levica je izgubila dva, imela jih je devet. Enega je izgubila SNS in jih ima zdaj tri. Desus bo najbrž izgubil vseh pet, eden že ni več član stranke. NSI pa je ohranila vseh sedem: nobenega ni pridobila niti izgubila.