benifer Svet24.si

Zvezdniški par "Bennifer" tik pred razhodom

kača-na-policijski-postaji Svet24.si

Kača s policijske postaje Koper

5081484663803_org_27a69d764a0b1739_1648464638000 Necenzurirano

Kaj druži železnice, podjetnika iz Rovt in ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

Komplet za trening Ekipa24.si

Šik po francosko s slovensko noto

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

doncic Ekipa24.si

Ste videli to? Navijači Oklahome z majicami z ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Vojna za energetiko: Novi šef ostal pred vrati Termoelektrarne

Deli na:

Simon Tot, ki je na položaju direktorja Termoelektrarne Šoštanj (Teš) minuli četrtek nasledil Uroša Rotnika, kljub zagotovilu stavkovnega odbora Teša, da bo danes lahko vstopil v Teš, v elektrarno ni vstopil, saj kot direktor ne more sprejeti pogojev odbora. Ministrica za gospodarstvo Darja Radić pa se je medtem zavzela za pregled Teša 6.

Simon Tot, ki je na položaju direktorja Termoelektrarne Šoštanj (Teš) minuli četrtek nasledil Uroša Rotnika, kljub zagotovilu stavkovnega odbora Teša, da bo danes lahko vstopil v Teš, v elektrarno ni vstopil, saj kot direktor ne more sprejeti pogojev odbora. Ministrica za gospodarstvo Darja Radić pa se je medtem zavzela za pregled Teša 6.

Izvedba projekta šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj (Teš 6) po ministričini oceni ni pod vprašajem, ga je pa treba "resno premisliti" ter znova pregledati finančno konstrukcijo in pospešiti pridobivanje vseh dovoljenj. Rotnikova menjava je po njenem mnenju upravičena, saj projekta ni vodil učinkovito.

Rotnik investicije v Teš 6 ni vodil transparentno in učinkovito, saj da je s projektom začel, ne da bi bila finančna konstrukcija zaprta in ne da bi pridobil vsa potrebna gradbena dovoljenja in okoljevarstveno dovoljenje, je poudarila.

Zato je odločitev nadzornega sveta za njegovo zamenjavo po njenem mnenju utemeljena in v "interesu nadaljnje izvedbe projekta". Ali je bil sam postopek razrešitve opravljen pravilno, morajo presoditi pravniki, je dodala.

Ravnanje sindikata Teša, ki je zaradi Rotnikove menjave v petek že izvedel dveurno opozorilno stavko in v končni fazi grozi z ustavitvijo proizvodnje v Tešu ter na delovno mesto ne spusti Tota, po mnenju ministrice "ogroža socialno varnost delavcev" in je "slaba manipulacija z delavci". Rotnikova zamenjava namreč ne pomeni konca projekta Teš 6.

Vprašljivo se ji zdi tudi dejstvo, da se sindikat bori za pravice direktorja. To Radićevo spominja na ravnanje sindikata v Vegradu, ki da je ščitil nekdanjo direktorico Hildo Tovšak. Tudi pritiski lokalnih lobijev v Šaleški dolini se ji zdijo nesprejemljivi. Radićeva je "kot državljanka" sindikat pozvala, naj se pogovori s poslovodstvom HSE in Totom ter naj prekliče stavko.

Grožnji z interpelacijo - prva ob menjavi nadzornikov HSE in druga ob menjavi Rotnika -, ki sta prišli iz Šaleške doline, ministrice ne skrbijo.

Stavkovni odbor Teša je predsednika vlade Boruta Pahorja in ministrico Radićevo seznanil s svojim nezadovoljstvom o imenovanju Tota za novega direktorja Teša. Pahor je stavkovnemu odboru zagotovil podporo Tešu 6 in poudaril, da je zgodba glede menjave na vrhu Teša izraz starih navad v politiki. Premier je zatrdil, da nadzorni sveti v družbah v državni lasti niso več odgovorni vladi oz. posameznim ministrom, temveč novoustanovljeni agenciji.

Da je Teš 6 nujen za stabilno delovanje slovenskega elektroenergetskega sistema, je poudaril generalni direktor Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) Matjaž Janežič. Zato mora biti njegova izvedba nemotena. Janežič verjame, da bo novo vodstvo Teša sposobno čim hitreje premagati zastoj v projektu.

"Vodenje Teša 6 zahteva strokoven, hiter in učinkovit pristop, povezan s sprotnim obvladovanjem tveganj, ki se pri takšnem projektu nujno pojavljajo," je poudaril in pojasnil, da so se pri vodenju Teša 6 v zadnjem letu pojavljale "motnje in zastoji ter številne nejasnosti, ki so ovirale njegovo izvedbo v zastavljenih časovnih in finančnih okvirih".

V HSE kot lastniku Teša in pomembnemu sofinancerju projekta Teš 6 verjamejo, da bo novo vodstvo Teša sposobno v največji možni meri odpraviti tveganja. "Trdim, da je bil projekt voden slabo," je izpostavil Janežič, ki upa, da se zdaj na 1,2 milijarde evrov ocenjeni projekt, ne bo več dražil.

Po Totovih pojasnilih, ki od imenovanja na vrh Teša še ni vstopil v Teš, mu je podjetniški sindikat na sobotnem sestanku dal pogojno možnost gibanja po Tešu, vendar teh pogojev kot direktor ne morem sprejeti. Ob tem je dodal, da se poleg tega pojavlja vprašanje, ali je stavka zakonita.

Zato s pravniškimi strokovnjaki delajo vse, da bodo zagotovili upravljanje in vodenje Teša ter projekta Teša 6, ki je po njegovem mnenju "izredno pomemben tako za celotno skupino HSE kot za celotno Slovenijo".

Po besedah predsednika sindikata v Tešu Branka Sevčnikarja so bili Totu pripravljeni nuditi vso potrebno zaščito pri vstopu v Teš, kjer se je želel sestati s projektno skupino za Teš 6. Tot je omenjeni sestanek prestavil na torek in v Ljubljani, zakaj se je odločil za prestavitev pa Sevčnikarju ni znano.

Na Policijski upravi Celje so za STA potrdili, da se je Tot tekom dneva mudil na velenjski policijski postaji, vendar ni zahteval spremstva policistov za vstop v Teš. Tot je namreč prišel podati kazensko ovadbo zoper tiste, ki so mu v petek prepovedali vstop v stavbo Teša.

Podjetniški sindikat Teša je v petek zaradi razrešitve Rotnika izvedel dveurno opozorilno stavko. Sevčnikar je takrat predstavil stavkovne zahteve in napovedal popolno zaustavitev proizvodnje električne energije, če stavkovni zahtevi ne bosta izpolnjeni.

Od pristojnih organov - od premiera Pahorja, ministrice Radićeve, nadzornega sveta Teša, nadzornega sveta HSE in vodstva HSE - zahtevajo, naj takoj odpravijo vzroke za nastale razmere. V nasprotnem primeru bodo v sredo začeli za 30 odstotkov zmanjševati dobavo električne energije iz Teša. Če stavkovnim zahtevam ne bo ugodeno, pa Sevčnikar napoveduje popolno zaustavitev proizvodnje električne energije v Tešu.

O stavkovnih zahtevah bo v torek odločal zbor delavcev Teša. Če jih bo potrdil, bodo v sredo začeli z omejevanjem dobave elektrike. Glede morebitne zaustavitve proizvodnje elektrike je prvi mož HSE pojasnil, da bo v tem primeru Eles električno energijo kupoval v tujini in finančno obremenil Teš.

V razpravo o Tešu se je v zadnjih dneh omenjalo tudi družbo Ultra, ki naj bi poskušala pridobiti 20 odstotkov posla pri Teš 6. Ta je, kot je zatrdil direktor Ultre Gregor Breznik, na telefonsko naročilo s strani Teša v Tešu letos opravila le enkratni servis v obstoječih rezervoarjih v višini 1521 evrov.

Kot je navedel Breznik, je do razširjanja neresnic prišlo konec prejšnjega tedna, ko sta Rotnik in velenjski podžupan Srečko Meh povedala, da naj bi Ultra samostojno in prek drugih podjetjih poskušala pridobiti kar petino posla pri projektu Teš 6. Dejal je tudi, da sta Rotnik in Meh javnosti pokazala račun z deloma prekrito, torej prirejeno vsebino.