stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Vogrinu bodo rubili 435.000 evrov, šla bo tudi poslanska plača

Deli na:

Banka Koper je na Okrajnem sodišču v Lenartu uspela s predlogom za izvršbo zaradi izterjave okoli 435.000 evrov zoper poslanca Liste Virant Ivana Vogrina, piše Dnevnik. Pod rubežem naj bi se po navedbah časnika znašlo celotno poslančevo premoženje, poslanska plača, pa tudi zastavljeno premoženje njegovih podjetij Interles in Vogrin Inženiring.

Vogrin bo sicer danes javnosti sporočil odločitev o svojem prihodnjem delovanju v parlamentu. Tako je napovedal v četrtek, potem ko je dan pred tem svet stranke podprl odločitev predsednika Liste Virant Gregorja Viranta, da poslanca pozove k odstopu.

Iz dokumenta, s katerim razpolaga časnik, je razvidno, da se bo pod rubežem znašlo celotno poslančevo premoženje in tudi slabih 5700 evrov bruto visoka mesečna plača, ki jo prejema v državnem zboru, pa tudi zastavljeno premoženje njegovih podjetij Interles in Vogrin Inženiring. Vse kaže, da je Vogrin pred Banko Koper in rubežniki številnih drugih upnikov rešil družinsko hišo s posestvom v Lenartu v Slovenskih goricah, del finančnih težav pa mu bo očitno moral pokriti celo proračun.

Za 40 odstotkov enega od bančnih posojil, ki ga skuša Banka Koper sedaj izterjati, je v okviru jamstvene sheme namreč jamčila država. Gre za znesek v vrednosti 136.000 evrov. Posojilo bi res v celoti zapadlo šele letos jeseni, a Interles svojih obveznosti ni poravnal, tako da ga je banka januarja letos odpoklicala, piše Dnevnik.

Ker so računi podjetij blokirani že več mesecev, bo morala banka zelo verjetno poseči tudi po poslančevem premoženju. Tako ima dovoljenje sodišča, da rubi dve tretjini njegove poslanske plače, ki je januarja znašala 5673 evrov bruto. Vogrinu mora ostati najmanj znesek v višini minimalne plače, zmanjšane za davke in obvezne prispevke pa tudi morebitne druge izdatke (preživnina). Kot piše Dnevnik, so "ogroženi" tudi njegovi deleži v omenjenih dveh obubožanih podjetjih, ki jih bodo v skrajnem primeru prodajali na dražbi.

Na dražbi pa se po dostopnih informacijah ne bo znašla okrog 150 kvadratnih metrov velika stanovanjska hiša s pripadajočimi zemljišči na obrobju Lenarta v Slovenskih goricah. Vogrin namreč natanko leto dni ni več polovični lastnik teh nepremičnin, še navaja časnik. Za komentar same izvršbe in prepisa premoženja na družinske člane poslanec v četrtek za časopis ni bil dosegljiv.