pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

Brigita Langerholc Njena.si

Brigita Langerholc se je z družino preselila na ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Vodstvo RTV še pri nagradah manipulira in politizira

Deli na:

Včeraj so na nacionalni radioteleviziji podeljevali redne letne nagrade za svoje zaposlene, ki so bili v letu 2011 po mnenju posebne komisija za podelitev priznanj RTV Slovenija zaslužni za najbolj kakovostne programske dosežke, strokovne delovne prispevke in dolgoletni delovni opus v zavodu. In potem izvemo, da je nagrado prejel tudi radijski novinar, sicer eden od soavtorjev peticije 571 Matej Šurc.

Zanimalo nas je, kaj je omenjeni novinar naredil programsko tako izstopajočega, da si je nagrado tudi zaslužil. In preberemo naslednjo utemeljitev:

»Matej Šurc, novinar v uredništvu zunanjepolitičnih oddaj Radia Slovenija, je prejemnik nagrade za preiskovalno novinarstvo, ki ga je skupaj s kolegom Blažem Zgago izkazal pri pripravi prve knjige iz napovedane trilogije o trgovini z orožjem s skupnim naslovom V imenu države. Nagrado je podelila Organizacija za medije Jugovzhodne Evrope (Seemo) iz Beograda,  ki deluje pod okriljem mednarodnega inštituta za medije (IPI).«

Iz obrazložitve torej lahko razberemo, da je Matej Šurc skupaj z Blažem Zgago trilogijo o trgovini z orožjem napisal za RTV hišo, kar je seveda neresnica in izmišljotina. Mogoče je le to, da je za to svojo ustvarjalnost uporabil redni delovni čas. Nagrada, ki jo je prejel Šurc je tudi v nasprotju s »pravilnikom o podeljevanju nagrad in priznanj RTV Slovenija.«

Po tem pravilniku v skladu z nekakšnim avtomatizmom dobijo nagrado, ali priznanje javnega zavoda tudi tisti ustvarjalci, ki so v tekočem letu prejeli tudi kakršnokoli drugo, zunanje (nacionalno ali mednarodno) priznanje za delo na RTVS. Pisanje o orožarski aferi ni bilo delo za RTV, res pa je, da je vodstvo zavoda (ki predlaga in potrjuje prejemnike nagrad in priznanj) s tem seveda še dodatno spolitiziralo svoje dosedanje že tako in tako pregovorno politikantsko ravnanje. Vse, kar je proti Janezu Janši, je v hiši med sedanjimi vodstvenimi strukturami, deležno odobravanja, podpihovanje in napihovanje.

Predsednica komisije za hišne nagrade in priznanja je dr. Ljerka Bizilj, člani komisije pa so Miran Dolenec, Robert Pajek, Jožica Hafner, Stanislav Kocutar, Dejan Guzelj/Igor Kuralt, Aleša Valič.

Ta ista komisija in to isto vodstvo pa je »spregledalo« Uroša Urbanijo, sedanjega odgovornega urednika MMC-ja (ki ga generalni direktor Filli nasilno ukinja) in njegovega pomočnika Aleša Žužka, ki sta 17. novembra lani prejela priznanji Združenja novinarjev in publicistov, ki nosi ime po pokojnem novinarskem kolegu Borutu Mešku.

Priznanji sta prejela za svoj ustvarjalni prispevek k razvoju rtv-jevskega portala, ki je postal eden najbolj obiskanih in branih pri nas. Oba bi namreč v skladu s pravilnikom o priznanjih in nagradah RTV morala prejeti tudi nagradi javnega zavoda. Pa jih nista.

Bilo bi namreč zelo nerodno, da v času, ko vodstvo politično likvidira odgovornega urednika Uroša Urbanijo in »reorganizira« MMC zaradi boljših vsebin (?) on in njegov pomočnik prejmeta še hišno priznanje. Raje so kršili svoja lastna pravila, kot kršijo zakone tudi v primeru reorganizacije MMC-ja.

Očitno je, da gre v primeru MMC-ja in Urbanije za popolno politično likvidacijo in za brisanje »zgodovinskega spomina« na njega in njegovega pomočnika in vse tiste, ki so si v MMC-ju prizadevali delati dobro in korektno. To pa je seveda klasični boljševizem.