sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

nika vodan af Ekipa24.si

Uau! Bi jih prepoznali? Slovenske junakinje zime ...

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Renato šokiral z maščevanjem

tacen kajak Ekipa24.si

Sava zalila del tribun v Tacnu! Močno deževje ni...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Vlado podpira manj kot četrtina Slovencev

Deli na:

Vlada uživa najnižjo podporo, ki jo je doslej izmerila raziskava Slovenski utrip. Z merjenjem so začeli aprila 2009, takrat je podpora znašala okoli 50 odstotkov, v slabem letu in pol pa je padla na 23 odstotkov. Vlade izrecno ne podpira 68 odstotkov anketirancev, je povedal Matevž Tomšič ob predstavitvi raziskave.

Vlada uživa najnižjo podporo, ki jo je doslej izmerila raziskava Slovenski utrip. Z merjenjem so začeli aprila 2009, takrat je podpora znašala okoli 50 odstotkov, v slabem letu in pol pa je padla na 23 odstotkov. Vlade izrecno ne podpira 68 odstotkov anketirancev, je povedal Matevž Tomšič ob predstavitvi raziskave.

Matevž Tomšič s Fakultete za uporabne družbene študije, ki izvaja raziskavo, je danes na novinarski konferenci v Ljubljani kot morebitne vzroke za tak rezultat navedel aktualno situacijo in konflikte med socialnimi partnerji. Splošno nezadovoljstvo naj bi se tako posledično kazalo tudi v nezaupanju vladi. Najbolj izrazito sicer vladi nasprotujejo tisti z mesečnimi prihodki pod 500 evrov ter tisti, ki prihodkov nimajo.

Tudi zaupanje strankam oz. po besedah Tomšiča "etablirani politiki" upada, dokaz za to je v dveh različnih rezultatih ankete. Na vprašanje, katero stranko bi volili, če bi parlamentarne volitve bile to nedeljo, je skupno kar dobrih 56 odstotkov odgovorilo, da ne vedo, nobene ali da ne bi volili.

Sicer bi pa po podatkih iz ankete s 15,2 odstotka zmagal SDS. Precej za njim bi bil SD (8,7 odstotka). Na tretje mesto bi se s 4,5 odstotka uvrstil DeSUS, desetinko odstotka manj bi volivci namenili SNS, LDS bi dobil 3,6 odstotka. Šesto mesto bi pripadlo NSi (1,9 odstotka), sedmo SLS (1,8 odstotka), osmo pa stranki Zares (1,1 odstotka). Večini strank je podpora od aprila 2009 upadla, nekoliko je narasla le SNS.

Drugi pokazatelj nizkega zaupanja v politične stranke bi lahko bil tudi rezultat, da bi volivci na lokalnih volitvah v veliki večini volili lokalne liste - tako jih je odgovorilo kar 42,9 odstotka. Veliko je tudi takih, ki še ne vedo, koga bi volili - kar 34 odstotkov. Med strankami bi tudi na lokalnih volitvah največjo podporo dobil SDS (8,9 odstotka), drugi bi bil SD (3,5 odstotka). Nato bi se zvrstile SNS, LDS, SLS, DeSUS, NSi in Zares.

Več kot polovica vprašanih, 54 odstotkov, bi ponovno volilo za aktualnega župana. V Ljubljani je takih volivcev slabih 49 odstotkov, medtem ko za Zorana Jankoviča ne bi glasovalo 40 odstotkov ljudi.

Slovenski utrip je tokrat poleg stalnih vprašanj okoli vlade in političnih strank pozornost namenil tudi slovenskim medijem in zadovoljstvu državljanov z njimi. Slovenci so s slovenskimi mediji večinoma srednje zadovoljni, isti rezultat je prevladoval tudi pri oceni njihove svobode in odprtosti za različne poglede. Med vsemi slovenskimi mediji anketiranci najbolj zaupajo POP TV, sledijo RTV Slovenija, Kanal A, Dnevnik, Delo, Finance, komercialne radijske postaje, Večer in Družina.

Telefonska anketa je bila opravljena med 23. in 26. avgustom, v njej pa je sodelovalo 910 polnoletnih prebivalcev Slovenije.