Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Vladna ekipa Alenke Bratušek na svoji prvi seji

Deli na:
Vladna ekipa Alenke Bratušek na svoji prvi seji

Vladna ekipa Alenke Bratušek, ki je v sredo zaprisegla pred državnim zborom, se je sestala na svoji prvi seji. Ministri so bili pred sejo redkobesedni, je pa danes pričakovati zlasti pogovor o načinu dela in prve kadrovske menjave. Že danes je pričakovati tudi imenovanja nekaterih državnih sekretarjev na ministrstvih.

Bratuškova je pred nekaj urami prevzela posle od svojega predhodnika Janeza Janše, dopoldne je potekala tudi večina primopredaj poslov med ministri.

Vlada bi lahko že danes sprejela nekaj kadrovskih odločitev. Po nekaterih neuradnih informacijah naj bi sicer v novi vladi razmišljali celo o nekakšnem dokumentu, ki bi bil podlaga za "očiščenje" po njihovem spornih kadrov, imenovanih v zadnje pol leta, tudi v času, ko je vlada Janeza Janše opravljala le še tekoče posle.

Minister za notranje zadeve in javno upravo Gregor Virant meni, da menjave kadrov ne morejo izpeljati na tak način. Po njegovih besedah morajo pogledati vsak posamezen primer, prednost pa da morajo dati kompetencam. "Samo to, da je bil nekdo imenovan pred kratkim ali pa je član kakšne stranke, ne more biti razlog za zamenjavo," je dejal.

Virant domneva, da bo vsak minister v svojem resorju pregledal kadrovsko stanje. Na ministrstvu za notranje zadeve je kadrovsko stanje po njegovih ocenah dobro in hudo napačnih kadrovskih potez ni bilo.

Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak je pred sejo dejala, da je treba začeti delati, zato se veseli prve seje vlade. Kot je pojasnila, bo tudi na njihovem ministrstvu nekaj menjav, saj "mora biti močna ekipa, da lahko uresničiš tisto, kar si zadaš". Kopač Mrakova stavi na ekipo, s katero je že delala. Danes sicer pričakuje zlasti pogovore o načinu dela.

Minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo je ocenil, da se bodo danes verjetno seznanili z delom vlade. Sam bo verjetno imel kakšen kadrovski predlog, je dejal, svojih državnih sekretarjev pa še ne razkriva.

Minister za zdravje Tomaž Gantar, ki je ta resor vodil tudi v vladi Janeza Janše, verjame, da bo ta ekipa dobro delala.

Minister za infrastrukturo in prostor Igor Maher izjav pred sejo ni dajal. V sredo so sicer na dan prišli očitki glede črne gradnje na njegovem zemljišču. Maher je v sredo dejal, da na svojem zemljišču v 11 letih ni nič gradil, da je kupil parcelo, na kateri je bil objekt v procesu legalizacije in da zato ni storil nič nezakonitega. Nekateri mediji so sicer poročali, da temu naj ne bi bilo tako.

Virant danes ni konkretno odgovoril na vprašanje, kako bo ravnal, če se Maherjeva izjava izkaže za laž. Kot je dejal, se bo z z njim najprej pogovoril in se zatem na podlagi informacij odločal. Pojasnil je, da ima za zdaj le informacije Maherja.