Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Vladina referendumska kampanja: Polomija, pa še nezakonita

Deli na:

Ponesrečeni in slabo sprejeti oglasi z Urško Čepin ter nato še letak, ki je kontracepcijsko tabletko krivil za upad rodnosti, nista edina problema vladne kampanje v podporo pokojninski reformi, marveč je vlada posel za oglase sklenila nezakonito, mimo javnega razpisa, so ugotovili v Pogledih Slovenije.

Ponesrečeni in slabo sprejeti oglasi z Urško Čepin ter nato še letak, ki je kontracepcijsko tabletko krivil za upad rodnosti, nista edina problema vladne kampanje v podporo pokojninski reformi, marveč je vlada posel za oglase sklenila nezakonito, mimo javnega razpisa, so ugotovili v Pogledih Slovenije.

Vlada je posel za kampanjo pred referendumom o pokojninski reformi v vrednosti 56.840 evrov brez DDV oddala trem različnim podjetjem. Ker naj bi šlo za naročila male vrednosti, je vlada posel oddala na naročilnice, namesto da bi objavila javni razpis. V oddaji Pogledi Slovenije na TV Slovenija navajajo, da je tako drobljenje protizakonito.

Kreativno strategijo za kampanjo je pripravila agencija F2 za 16.000 evrov, zasnovo spletnega nastopa in izdelavo virtualnih oglasov agencija Inovatif za 22.000 evrov, zmontirala in sproducirala pa je agencija Sever in Sever za 18.840 evrov.

Podjetji Inovatif in F2 pa sta pravzaprav lastniško povezani, saj je preko podjetij Futura PMLI oz. Futura DDB njun solastnik Vital Verlič. To pa pomeni, da je vlada oz. zanjo urad vlade za komuniciranje večji posel razdelil na dva manjša, to pa je protizakonito.


Revizija tega posla bo še opravljena, je v Pogledih Slovenije napovedal predsednik računskega sodišča Igor Šoltes. Poudaril je, da primera v tem trenutku ne more komentirati. A po njegovih besedah je protipravno oceniti vrednost naročila na tak način, da bi se posredno ali neposredno izognili javnim objavam.

Direktor urada vlade za komuniciranje Darijan Košir je zatrdil, da so delali zakonito, in zavrnil očitke, da je šlo v tem primeru za drobitev posla, da bi se tako izognili javnemu naročilu. "Naročilo smo oddali po posameznih storitvah. Tri različne sklope storitev smo oddali trem različnim izvajalcem na tri različne naročilnice," je zatrdil.

"Ni res, da je bilo to protipravno. Upoštevali smo zakon o javnem naročanju, zakon o javnih financah in tu nimam kaj dodati. Po koncu kampanje bo urad za komuniciranje izdelal natančno poročilo, pregledala ga bo verjetno notranja in zunanja revizija. S tem bomo dokazali, da smo ravnali zakonito. Prepričan sem, da bodo revizorji to potrdili," je še dodal Košir.