profimedia-0840008601 Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

dino-in-hrvoje, skrito-v-raju Njena.si

Ste prepoznali drugačno igro Hrvoja in Dina?

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Vlada zlorablja svoj vpliv za referendumsko propagando

Deli na:

Opozicijske SDS, SLS in SNS ter zunajparlamentarna NSi so vlado prijavile zaradi kršitve zakona o volilni in referendumski kampanji. Vlada naj bi se z oglaševanjem v podporo arbitražnemu sporazumu "zavestno odločila za kršenje zakona", je oster poslanec SDS Jože Tanko.

Opozicijske SDS, SLS in SNS ter zunajparlamentarna NSi so vlado prijavile zaradi kršitve zakona o volilni in referendumski kampanji. Vlada naj bi se z oglaševanjem v podporo arbitražnemu sporazumu "zavestno odločila za kršenje zakona", je oster poslanec SDS Jože Tanko.

Kot so v imenu omenjenih strank na današnji novinarski konferenci v Ljubljani poudarili Jože Tanko (SDS), Franc Pukšič (SLS), Miran Györek (SNS) in Ljudmila Novak (NSi), vlada zelo očitno in zavestno krši zakon o volilni in referendumski kampanji, saj ni ne organizator kampanje ne referenduma.

Kot je ob tem poudaril Tanko, se je vlada kljub dejstvu, da po zakonu ne more sodelovati pri organiziranju referendumske kampanje, odločila za zavestno kršitev zakona o referendumu. Tanko je namreč prepričan, da vlada z oglasi v podporo arbitražnemu sporazumu izvaja spletno kampanjo, pri čemer sodelujejo vsa ministrstva, razen finančnega in okoljskega. V SDS sicer upajo, da bodo pristojne inšpekcijske službe odredile prepoved tovrstnega oglaševanja in sprožile ustrezne postopke.

Pukšič je v nadaljevanju dodal, da se je premier Borut Pahor odločil, da bo dopustil tako oglaševanje kot agitiranje in pozivanje volivcev k eni izmed odločitev na junijskem referendumu. Po Pukšičevem prepričanju bi Pahor tako moral objaviti tudi opozicijske argumente proti arbitražnemu sporazumu. Poleg tega se vlada kampanje po Pukšičevih besedah loteva tudi na twitterju in s tem prikrito kampanjo izvaja tudi v t.i. socialnih spletnih medijih.

Ogorčenje je nad početjem vlade ob tej priložnosti izrazila tudi opozicijska SNS. Györek je ob tem izpostavil dejstvo, da opozicija z nestrpnostjo pričakuje odziv računskega sodišča. Sankcij po mnenju Györeka zagotovo ne bo, saj "si ni mogoče predstavljati, da bi objektivno preganjali sami sebe".

Novakova je ob tem dodala, da je vlada sicer dolžna obveščati državljane o arbitražnem sporazumu, da pa nima pravice direktno pozivati k podpori arbitražnega sporazuma. V NSi so tako mnenja, da gre za prikrito kampanjo in zlorabo uradnih spletnih strani v strankarske namene. Izrazila je pričakovanje, da bodo ministrstva s spletnih strani umaknila sporne oglase, pristojne inšpekcije pa opravile svoje delo in izrekle ustrezne sankcije.

Vlada je tovrstne očitke sicer zavrnila že konec preteklega tedna. Kot so pojasnili, vlada o vsebini arbitražnega sporazuma v času do referenduma "komunicira izključno v okviru rednih komunikacijskih aktivnosti brez dodatnih proračunskih sredstev".