sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

1715949373-dsc06037-1715949336712 Necenzurirano

"Ne morem izključiti, da so na uradu vzporedno ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

nika vodan af Ekipa24.si

Uau! Bi jih prepoznali? Slovenske junakinje zime ...

kmetijaa11 Njena.si

Kmetija: Novi tekmovalci vas bodo prikovali pred ...

tacen kajak Ekipa24.si

Sava zalila del tribun v Tacnu! Močno deževje ni...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Dramatično pismo delavke podjetja ETI Izlake: Delavci smo prestrašeni in nezaščiteni. V slabo prezračenih prostorih smo nagneteni in obravnavajo nas kot živino.

Deli na:
Dramatično pismo delavke podjetja ETI Izlake: Delavci smo prestrašeni in nezaščiteni. V slabo prezračenih prostorih smo nagneteni in obravnavajo nas kot živino.

Pismo delavke v ETI Izlake: Delavci smo močno prestrašeni in nezaščiteni. V slabo prezračenih prostorih smo nagneteni in obravnavajo nas kot živino. - Foto: Igor Gošte

Najprej bomo objavili pismo, ki smo ga prejeli na uredništvo od enega od zaposlenih/zaposlene. Takole je zapisal/a: „Prijavljam naše podjetje ETI Izlake, da naša tovarna obratuje in več kot tisoč nas je. Določeni ljudje kašljajo, ne dajejo roke pred usta, zaščite ni. Nihče nam ni dal razkužil, niti mask.... Zakaj ne upoštevajo odloka države, me zanima? Delavci smo močno prestrašeni in nezaščiteni. V slabo prezračenih prostorih smo nagneteni in obravnavajo nas kot živino. Prosimo, če nas pridete s kamero posneti, ker so za nas psihično nevzdržne razmere, medtem, ko zagorski župan Matjaž Švagan ukazuje 
lokalnim manjšim podjetnikom, da jih bo doletela globa, če bodo delali.“

Tudi sam sem okrog devete ure danes, ko sem z Izlak tekel na Zasavsko Sveto goro- pot gre mimo omenjene tovarne- opazil več sto parkiranih avtomobilov. Tovarna žal obratuje, je bila moja prva misel. Pri eni izmed delavk sem izvedel, da obratujejo tako kot ob „navadnih“ dneh. Pa v tem grozečem času neznanega virusa niso navadni dnevi. Potrdila je, da zaposleni praktično delajo brez ustrezne zaščite. Le umivanje rok zagotovo ne zadošča.

Glede na to, da nam je vlada, ki jo vodi Janez Janša dobesedno zapovedala samoizolacijo, ki je nekaj podobnega kot karantena, po državi z odlokom zaprla vrtce, šole, kulturne ustanove, gostinske, frizerske, nekatere trgovske in druge lokale, smo državljani upravičeno pričakovali, da bo prišlo do podobnega ukrepa tudi pri zaustavitvi tovarn.

Vsaj tistih, brez katerih se da nekaj časa preživeti. Zagotovo obratovanje izlaškega ETI-ja ni tako življenjskega pomena. Ob vedenju, da imajo tudi med letom kdaj kolektivni dopust. 

Foto: Igor Gošte - Vlada naj omeji delovanje podjetij, če ne gre drugače, z izrednimi ukrepi.

Ker je predsednik vlade Janez Janša v teh dneh izrekel kar nekaj pikrih na račun prejšnjega predsednika vlade Marjana Šarca in njegove ekipe, da pri zajezitvi okužbe s korona virusom niso ukrepali pravočasno in v zadostni meri, se lahko samo vprašamo, kaj na to porečejo zaposleni v ETI-ju in drugih podobnih tovarnah, ki obratujejo.

Kaj pomaga, če smo doma izolirani, če pazimo, da ne prihajamo v stik s sosedi, sorodniki, prijatelji, ko pa mora kdo od tistih,  s katerimi si delimo bivanjski prostor, oditi na delo. V okolje, kjer je večja skupina ljudi. Kaj prinašajo domov, je bolje da se ne vprašamo. Kakorkoli, če že lastniki in vodilni kader tovarn niso dovolj ozaveščeni, kaj novi in neznani virus prinaša (nič dobrega), bi moral biti najmanj gospodarski minister Zdravko Počivalšek in nenazadnje predvsem predsednik vlade Janez Janša. Poleg ozaveščenosti tudi odločni.

Še kako upravičen je v tem trenutku predlog vladi, ministrstvu za delo, za zdravje in gospodarstvo, ki ga je spisal sindikat SKEI. Med drugim so zapisali:

„Vseskozi nas pozivate k odgovornemu ravnanju, osamitvi, izolaciji in skrbi za sebe in druge. Res je, treba je ukrepati, nujno, brezkompromisno.  Jasno je, da potrebujemo zdravstvo, oskrbo in nujne službe. Ničesar pa ne bomo dosegli, če se bo v podjetjih delalo v nespremenjenem obsegu. Nikakor ni mogoče izvajati ukrepov, če je na kupu veliko število ljudi.  Noben ukrep ne bo pomagal, če se ne moremo izogniti stikom. Nekateri delodajalci ravnajo odgovorno in že zapirajo vrata, ali spreminjajo način dela, nekateri priporočila ignorirajo, z delom nadaljujejo nespremenjeno in celo prepovedujejo dopuste. 

Foto: Igor Gošte - Za pojasnila smo se obrnili tudi na direktorja izlaškega ETI-ja Tomaža Berginca. Ko njegove odgovore prejmemo, jih bomo tudi objavili.

Vlada naj omeji delovanje podjetij, če ne gre drugače, z izrednimi ukrepi. Delavci zahtevajo pojasnila, zakaj za njih ne veljajo enaka pravila kot za tiste, ki ostajajo doma in se sprašujejo, kako naj preprečijo širjenje okužbe, če sami niso zavarovani.“

Za pojasnila smo se obrnili tudi na direktorja izlaškega ETI-ja Tomaža Berginca. Ko njegove odgovore prejmemo, jih bomo tudi objavili.

Le upamo lahko, da bo tovarna vsaj za dva tedna zaprla svoja vrata in zaščitila  zaposlene. Če ni že prepozno. 

S SPOROČILOM ZA JAVNOST SO SE ZDAJ ODZVALI V PODJETJU ETI IZLAKE

V podjetju ETI Elektroelement, d.o.o., je skrb za dobrobit in zdravje naših sodelavcev na prvem mestu. Temu ustrezno prilagajamo procese v podjetju na način, ki omogoča normalno poslovanje. Osredotočili smo se na zagotavljanje nemotenega poslovanja ob hkratni čim večji skrbi za zaposlene. Delo od doma se ne izvaja, saj bi ga realno lahko organizirali samo za 5% zaposlenih in bi po naših ocenah prineslo precej napetosti znotraj podjetja.

Zaposlenim, ki so starši malih otrok in so z zaprtjem šol in vrtcev ostali brez varstva, seveda omogočamo, da ostanejo doma. Zato tudi beležimo zmanjšanje števila zaposlenih na delovnih mestih (približno 17% danes dopoldne). Prav tako smo pozvali kronične bolnike, starejše nad 60 let in mlade mamice, da ostanejo doma.

Večina naših dobaviteljev in kupcev še vedno posluje. Beležimo pa manjše težave z logistiko, kjer prihaja do zamud, kar uspešno rešujemo.

Zavedamo se pomena trenutne situacije, zato smo v skladu s priporočili NIJZ, glede preprečevanja okužb z virusom SARS-CoV-2 sprejeli in tudi začeli izvajati vrsto ukrepov, ki jih dnevno še povečujemo in krepimo in ki bodo pripomogli k zajezitvi širjenja virusa.

Z jutrišnjim dnem začnemo meriti temperaturo zaposlenih, znižali bomo število zaposlenih v posameznih delovnih prostorih, uvedli dodatno čiščenje in razkuževanje najbolj obremenjenih delovnih prostorov, ter omejili gibanje zaposlenih med oddelki znotraj podjetja. 

V kolikor bomo s temi ukrepi uspešni, bo vpliv na poslovanje obvladljiv. V kolikor pa pride do zaprtja podjetja za daljši čas, pa posledic ne znamo točno predvideti.

Verjamemo, da nam bo z upoštevanjem ukrepov uspelo prebroditi trenutne razmere.