Tony Cetinski - Krik (Deliverable V-T1-T-SG)4490 Svet24.si

Priljubljeni pevec razkril, kako je včasih ...

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

marjetka-voglar-in-rudi-mlakar, poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Rudi premagal vse ovire in zanetil ljubezen

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Vlada za popoldne sklicala nadaljevanje pogajanj s sindikati

Deli na:

Vladna stran je za danes ob 16. uri sklicala nadaljevanje v sredo prekinjenih pogajanj s sindikati javnega sektorja o predvidenih posegih v plače. Na seji bo predstavljen tudi nov vladni približevalni predlog ukrepov, so danes sporočili z ministrstva za pravosodje in javno upravo.

Kot so pojasnili, so se na zadnji seji v sredo okvirno dogovorili, da bo naslednja seja v petek, za sklic pa je bila na vrsti sindikalna stran. Slednji so že pojasnili, da so zdaj na vrsti pogajanja o stavkovnih zahtevah, za kar pa vladna skupina pod vodstvom Lidije Apohal Vučkovič nima pooblastil.

Vodja koordinacije stavkovnih odborov Branimir Štrukelj je dejal, da se glede vabila na pogajanja ob 16. uri sindikati še niso odločili, Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture pa se bo pridružil večini. Po njegovem mnenju vlada ni najbolj usklajena, saj mu je minister Andrej Vizjak, ki vodi vladno pogajalsko skupin o stavkovnih zahtevah, danes dejal, da se bodo začeli pogajati v torek zjutraj.


Po mnenju vlade je nujno, da se poleg drugih postopkov, povezanih z reševanjem stavkovnih zahtev, nadaljuje tudi usklajevanje in pogajanje v okviru pogajalske skupine s sindikati javnega sektorja o plačah, so v vabilu zapisali na ministrstvu. Pri tem se sklicujejo na poslovnik o vodenju usklajevanj zakonov in podzakonskih predpisov, v katerem bodo zajeti vladni ukrepi na področju plač in drugih prejemkov v javnem sektorju ter vodenju pogajanj za spremembe in dopolnitve kolektivne pogodbe za javni sektor.

V vabilu pa so spomnili tudi na sklep vlade, da bo vlada uveljavitev ukrepov za uravnoteženje javnih financ, ki jih bo dogovorila z reprezentativnimi sindikati, zagotovila z vložitvijo ustreznih dopolnil k zakonu o uravnoteženju javnih financ v zakonodajnem postopku.

Odgovori vlade na zahteve sindikatov javnega sektorja se še pripravljajo, je za STA danes povedal vodja vladne pogajalske skupine, minister za delo Andrej Vizjak. Kot je pojasnil, bo odgovore predvidoma še danes obravnavala vlada, pogajanja s sindikati pa naj bi se predvidoma nadaljevala v torek. Koordinacija stavkovnih odborov prav zdaj sestavlja pismo za Vizjaka in razpravlja tudi o vabilu na nadaljevanje pogajanj, sklicanem za danes.