stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Vlada v DZ poslala zakon za uravnoteženje javnih financ

Deli na:

Vlada je na današnji seji potrdila zakon za uravnoteženje javnih financ in ga po nujnem postopku pošilja v obravnavo v DZ. Minister za finance Janez Šušteršič je ob tem pojasnil, da ponudba sindikatom in tudi drugim za pogajanja ostaja in da še lahko pride do sprememb zakona tudi v DZ, če bodo s sindikati oz. partnerji dosegli kakšne dogovore.

Šušteršič je na današnji novinarski konferenci po seji vlade še povedal, da je vlada pripravljena v predlogu zakona še spremeniti nekaj stvari, če bi s tem dosegli večje družbeno soglasje ter da bi preprečili morebitni referendum na zakon, kot ga predlagajo v Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije. Sicer pa se Šušteršič zaveda, da se stavka dela javnega sektorja verjetno bo odvila.

Zakon za uravnoteženje javnih financ tako vsebuje nabor ukrepov na področju javnih financ, s katerim naj bi porabo znižali za več kot milijardo evrov in tako za letos omogočili znižanje proračunskega primanjkljaja na tri odstotke bruto domačega proizvoda (BDP), prihodnje leto pa bi se primanjkljaj spustil pod to mejo.

Vladni predlog varčevalnih ukrepov predvideva znižanje plač in drugih prejemkov javnih uslužbencev. Poleg tega pa je predvideno znižanje bolniškega in porodniškega nadomestila, otroškega dodatka in letnega dodatka za upokojence. Vlada med drugim predvideva še ukinitev brezplačnega vrtca za drugega otroka, spremembo normativov v šolstvu, do subvencije šolske prehrane pa bodo upravičeni samo socialno šibki.