Revija Reporter
Slovenija

Vlada uslišala Ivana Štuheca in udarila po nevladnikih, pripetih na državne jasli

Ivan Puc
35 305

21. dec. 2020 10:44 Osveženo: 10:50 / 21. 12. 2020

Deli na:

»Tako imenovane nevladne organizacije ne bi smele dobiti nobenega denarja od vlade ali z njeno pomočjo iz proračuna … Država bi lahko v svoji davčni regulativi to tako uredila, da bi državljane oprostila določenega odstotka davkov, ti pa bi odločali, kateri civilni ali nevladni organizaciji bi ta delež namenili.« S temi besedami je moralni teolog in programski svetnik RTV Slovenije Ivan Štuhec že pred dvema mesecema napovedal spremenjeno davčno regulativo in s tem ukinitev sklada za nevladne organizacijo.

V sedmem protikoronskem svežnju zakonodaje bi vlada ukinila tudi 5,2 milijona evrov težak sklad za nevladne organizacije. Vlada je ob tem za pol odstotka dvignila dohodninske donacije oziroma nerazporejeni del dohodnine. Kot je zapisal na tviterju glavni svetovalec vlade pri pripravi ukrepov Matej Lahovnik zdaj »mnogi sploh niso vedeli, da se del dohodnine, ki je nikomur izrecno ne namenijo, ampak želijo, da ostane v proračunu, proti njihovi volji razporeja drugam.«

Po besedah Ivana Štuheca oktobra v prilogi Družine Slovenski čas, lahko le tako »po tej poti lahko do nevladnih organizacij in civilne družbe. Vse kar pa je pripeto na državne jasli, so takšni ali drugačni obvodi političnih strank«.

Tej kritiki »političnosti« financiranja nevladnikov je sledil tudi Lahovnik v izjavi za nacionalni Radio: »Govorimo o štiri do pet milijonov evrov sredstev, ki so jih razporejale politično imenovane strokovne komisije, zdaj pa jih bodo imeli ljudje možnost neposredno razporediti izbranim društvom. Tudi druge NVO se bodo morale potruditi in predstaviti razloge, zakaj si prav one zaslužijo en odstotek dohodnine.

Potruditi se bo moral, denimo, tudi Zavod Karitas Samarijan: iz sklada prejel 200.000 evrov za razvoj posebnih stanovanjskih skupnosti za zdravljene alkoholike. Z donacijam iz dohodnine ni prejel niti evra.

V Centra za informiranje, sodelovanje in razvoj nevladnih organizacij (CNVOS) protestirajo, vlada je v sedmi protikoronski sveženj pomoči to ukinitev sklada za nevladne organizacije »podtaknila«.

Nevladniki: svoboščine v Sloveniji so se pod Janšo zožile

Zakaj vlada ukrepa zoper nevladnike – ob tem ko temu nasprotuje SMC?

CNVOS, krovna mreža nevladnih organizacij, je pred dnevi sporočila, da je globalno združenje organizacij civilne družbe CIVICUS v poročilu o državljanskih svoboščinah Slovenijo uvrstilo med enajst držav, kjer so se letos te svoboščine zožile. Med temi so tudi ZDA, Čile, Filipini in Irak. V poročilu je izpostavljeno omejevanje civilne družbe in svobode medijev v času vlade premierja Janše. Še posebej so zaskrbljeni zaradi omejevanja svobode medijev, vključno z grožnjami novinarjem in neodvisnim medijem. Opozarjajo na zaskrbljujoče napade na civilnodružbene organizacije in skupine, ki se ukvarjajo s kulturo, človekovimi pravicami, svobodo medijev in okoljem.

Monitor CIVICUS je po poročanju CNVOS ugotovil, da se podobno omejevanje civilne družbe in medijev dogaja tudi v drugih evropskih državah, kot so Madžarska, Poljska in Srbija, kjer avtoritarni voditelji izrabljajo epidemijo covida-19 kot pretvezo za omejevanje svoboščin.