Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Vlada sindikatom ponuja petodstotno nižanje mase plač

Deli na:

Vlada je danes pred sindikate javnega sektorja prišla s predlogom, po katerem bi se masa plač za javni sektor letos znižala za pet odstotkov, kar pa je v primerjavi s prejšnji predlogom za eno odstotno točko manj. Sindikalna stran se do predloga še ni opredelila, čakajo, kaj bo vlada ponudila v torek v pogajanjih s stavkovnimi odbori.

Državni sekretar na ministrstvu za finance Aleš Živkovič je po koncu današnje pogajalske seje novinarjem dejal, da predlog, ki je bil danes predstavljen sindikatom, ne odstopa bistveno od tistega, ki so jim ga predstavili prejšnjič.

"Današnji predlog je po vsebini identičen zadnjemu, pri čemer pa smo sindikatom ponudili ali znižanje plač za 10 odstotkov in odpravo plačnih nesorazmerij ali pa linearno znižanje plač za pet odstotkov, se pravi dejansko petodstotno znižanje mase plač," je dodal.

To pomeni, da je vlada od svojega zadnjega predloga pri znižanju plač javnih uslužbencev popustila za eno odstotno točko. V predlaganem zakonu o uravnoteženju javnih financ pa je medtem predvideno 7,5-odstotno znižanje plač, tako da je vlada glede na predlagani rebalans popustila za 2,5 odstotne točke, je spomnil Živkovič.

Po njegovih besedah so se s sindikalno stranjo dogovorili, da se zdaj opredeli do tega predloga. Državni sekretar upa, da se bo to zgodilo že po torkovem srečanju pogajalske skupine pod vodstvom ministra za delo, družino in socialne zadeve Andreja Vizjaka, zadolžene za pogajanja s stavkovnimi odbori sindikatov javnega sektorja. Pogajalska skupina, ki je zasedala danes, bi se tako z odzivom sindikatov lahko seznanila že v torek, je dodal.

Kako se bo pogajala Vizjakova skupina, državni sekretar ni znal pojasniti, saj gre tam za "tematsko razširjene" pogovore. V tej luči je pojasnil le, da bo njihova skupina za pogajanja s sindikati glede znižanja plač ostala in se usklajevala še naprej. Pri tem je spomnil, da k stavki niso pristopili vsi sindikati in da se nikogar ne sme diskriminirati.

Predsednik konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štukelj pa je po koncu pogajanj dejal, da je sindikalna stran danes le poslušala vladni predlog, medtem ko se do njega še niso opredelili.

Počakali bodo namreč, kaj bo v pogajanjih s konfederacijo stavkovnih odborov sindikatov javnega sektorja, ki jo prav tako vodi Štrukelj, v torek ponudila vladna skupina pod vodstvom Vizjaka. Štrukelj namreč pravi, da vlada včasih daje vtis, da pri svojih predlogih popušča. "A ko enkrat preračunate, se to ne potrdi," je dejal.

"Danes se o tem predlogu nismo opredeljevali in smo pustili, da slišimo tudi, kaj je z drugimi predlogi. Predvsem nas zanima, kakšen bo odgovor vlade na naše stavkovne zahteve," pravi.

Tudi po koncu današnjih pogajanj Štrukelj pravi, da možnost za to, da bi pravočasno prišli do skupne besede in bi bila tako stavka dela javnega sektorja odpovedana, ostaja do zadnjega trenutka. "Mislim, da jo bomo jutri temeljito izkoristili in se poskušali osredotočiti na iskanje kompromisa," je še dejal.