markacije, lažne-oznake Svet24.si

Zaradi lažnih markacij v smrt zgrmela mlada ...

Nicole, Liam Svet24.si

Rod Stewart bo zopet dedek!

1664402112-20052007-40be20da136e9c7d371b8dedd0c3f276 Necenzurirano

Kaj so govorili Pahor, Lahovnik, Janša & co., ko ...

natasa pirc musar ales musar m24 ss Reporter.si

Kaprice predsednice Nataše in prvega gospoda ...

doncic-biserka-petrovic Ekipa24.si

Do solz! Mama Dražena Petrovića prišla do ...

stankica filerji Njena.si

Sanjski moški: Stankica iznakažena po lepotnem ...

ales kranjc andreja 24 mm Ekipa24.si

Aleš Kranjc in boj s kruto boleznijo: Zdravniki ...

Slovenija

Vlada proti Bruslju

Deli na:

Vlada je na današnji dopisni seji sprejela odgovor na opomin Evropske komisije zaradi vinjet. V njem v celoti zavrača očitke Bruslja in ponavlja, da niti uvedeni vinjetni sistem cestninjenja niti posledice njegove uvedbe ne morejo predstavljati ukrepa z neposrednimi ali posrednimi diskriminatornimi učinki na podlagi državljanstva.

Vlada je na današnji dopisni seji sprejela odgovor na opomin Evropske komisije zaradi vinjet. V njem v celoti zavrača očitke Bruslja in ponavlja, da niti uvedeni vinjetni sistem cestninjenja niti posledice njegove uvedbe ne morejo predstavljati ukrepa z neposrednimi ali posrednimi diskriminatornimi učinki na podlagi državljanstva.

V odgovoru vlada še dodaja, da zgolj občasna uporaba slovenskega avtocestnega omrežja ni omejena zgolj na voznike iz drugih držav članic. Pri tem vlada ponavlja argument, da tudi velik del slovenskih državljanov avtocestno omrežje uporablja zgolj občasno, kar jih postavlja v enak položaj kot občasne uporabnike iz drugih držav članic Evropske unije.

Vlada je obenem pooblastila ministra za promet Radovana Žerjava, da odgovor vlade podpiše in ga posreduje komisiji najpozneje do 2. novembra, ki je tudi zadnji rok za odgovor Slovenije.

Evropska komisija je Slovenijo 2. oktobra opozorila, da z veljavnim sistemom vinjet nepravično obravnava tuje državljane, ki slovenske avtoceste uporabljajo le občasno. Presodila je namreč, da so ti zaradi nesorazmernih cestnin za tranzit ali kratkotrajno uporabo avtocest v slabšem položaju kot Slovenci.

S prvim pisnim opominom zaradi kršenja pravnega reda EU se začne vsak postopek komisije proti državi članici zaradi nespoštovanja evropskih pravil. Komisija nato preuči odgovor države in če ta ni "zadovoljiv", postopek nadaljuje z drugim opominom, imenovanim obrazloženo mnenje. V skrajnem primeru se lahko primer konča tudi na Sodišču Evropskih skupnosti.

Po mnenju Bruslja bi bil zadovoljiv odgovor, da bi Slovenija poleg enoletnih in polletnih vinjet uvedla tudi vinjete za deset ali sedem dni.

Premier Janez Janša je v vmesnem obdobju sicer že napovedal, da bo Slovenija prihodnje leto najverjetneje uvedla tudi vinjete za časovno obdobje, krajše od pol oz. enega leta. Po njegovem prepričanju je sistem finančno vzdržen in ga uvedba vinjet za krajši čas ne bo porušila.

Evropska komisija je sicer tudi zavrnila prošnjo Slovenije za podaljšanje roka za odgovor na opomin zaradi vinjet z enega na dva meseca. Slovenija je za podaljšanje zaprosila, ker je ravno v postopku oblikovanja nove vlade.

Glede vinjet so se danes oglasili tudi v poslanski skupini Slovenske nacionalne stranke. Njen vodja in predsednik stranke Zmago Jelinčič je v izjavi za javnost zapisal, da v poslanski skupini SNS nikakor ne pristajajo na "diktate iz Bruslja".

"Evropski uniji nikakor ne smemo dovoliti, da bi s svojimi zahtevami posegala v notranji pravni red Republike Slovenije," je poudaril Jelinčič. Obenem je pojasnil, da sedanji vinjetni sistem cestninjenja nikakor ni diskriminatoren, saj popolnoma enako obravnava tujce kot domače državljane.

Morebitna uvedba desetdnevnih vinjet bi po prepričanju SNS gotovo pomenila tudi zvišanje cene polletnih in letnih vinjet, kar bi pod vprašaj postavilo smiselnost celotnega sistema cestninjenja.

"Ne le, da vladi svetujemo, od nje zahtevamo, da v nobenem primeru ne podleže pritiskom iz Bruslja!" je Jelinčič še zapisal v izjavi za javnost.