Revija Reporter
Slovenija

Vlada: Proslave le ob praznikih, ki ne predstavljajo ideoloških delitev

STA

11. apr. 2012 11:12 Osveženo: 10:01 / 09. 8. 2017

Deli na:

Dan državnosti ter dan samostojnosti in enotnosti sta po mnenju vlade praznika, ki najbolj neposredno obeležujeta mejnike slovenske državnosti, zato njuno praznovanje ne predstavlja ideoloških delitev. Tako v generalnem sekretariatu vlade utemeljujejo odločitev, da letos ne bo državne proslave ob dnevu upora proti okupatorju in dnevu reformacije.

Vlada je namreč marca sklenila sklenila, da se zaradi varčevanja v letošnjem letu organizirata le dve državni proslavi: ob dnevi državnosti ter ob dnevu samostojnosti in enotnosti. Na državni ravni tako letos ne bomo obeležili dneva upora proti okupatorju in dneva reformacije. Sredstva, namenjena za organizacijo državnih proslav, pa se bodo v skladu s sklepom vlade znižala za 50 odstotkov.

Poslanec SD Samo Bevk je zato na vlado naslovil poslansko pobudo, v kateri vlado poziva, naj znova preuči to odločitev in se pred dokončno odločitvijo posvetuje z zainteresirano javnostjo. Vlado je še pozval, naj zagotovi obeležitev tudi drugih prazničnih dni, torej dneva upora proti okupatorju in dneva reformacije, ter način izvedbe proslav prilagodi finančnim možnostim.

Bevk je vladi ob tem očital, da je z omenjenim sklepom izkazala nerazumevanje pomena identitete za prihodnost države ter po nepotrebnem zašla na polje ideološkega boja. Poleg tega je vlada onemogočila vsakršno možnost, da se o predlogu izreče tudi širša javnost.

V odgovoru na Bevkovo pobudo, ki ga je pripravil generalni sekretariat vlade za sprejem na vladi, pa pojasnjujejo, da je vlada takšen sklep sprejela v luči varčevalnih ukrepov. To pa po njihovem mnenju ni ovira, da se zunaj okvira državnega proračuna organizirajo tudi proslave drugih praznikov.

Po oceni vlade sta ravno dan državnosti in dan samostojnosti in enotnosti tista praznika, ki najbolj neposredno obeležujeta mejnike slovenske državnosti, zato ravno praznovanje teh dveh praznikov ne predstavlja ideoloških opredelitev in delitev, je še zapisano v predlogu odgovora poslancu.

Kot še dodajajo v generalnem sekretariatu vlade, je bila odločitev zaradi časovne stiske sprejeta brez sodelovanja zainteresirane javnosti, saj bi moral biti koledar proslav določen že decembra lani, pa žal ni bil.