Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Vlada pomaga prizadetim

Deli na:

Vlada se bori za to, da bi pomagala tistim, ki jih je kriza najbolj prizadela, zato je tudi predmet kritike. Nekateri menijo, da država namenja za socialne transferje za druge ukrepe blažitve socialnih bremen najšibkejših preveč, je v odgovoru na vprašanje poslanca Jakoba Presečnika v zvezi z varčevanjem vlade pojasnil premier Borut Pahor.

Vlada se bori za to, da bi pomagala tistim, ki jih je kriza najbolj prizadela, zato je tudi predmet kritike. Nekateri menijo, da država namenja za socialne transferje za druge ukrepe blažitve socialnih bremen najšibkejših preveč, je v odgovoru na vprašanje poslanca Jakoba Presečnika v zvezi z varčevanjem vlade pojasnil premier Borut Pahor.

Presečnik (SLS) je v vprašanju poudaril, da se socialni položaj slovenskih državljank in državljanov slabša. Brezposelnost naj bi se po njegovem prepričanju prihodnje leto dvignila na 10,9 odstotka, to je na 105.000 brezposelnih. Obeti gospodarske rasti niso najboljši, prebivalstvo pa se po Presečnikovih besedah na to odziva z varčevanjem.

"In kako se odziva vlada? Zaradi krize sicer predlaga nekatere varčevalne ukrepe, vendar z interventnim zakonom posega na področje usklajevanja transferov posameznikom in gospodinjstvom, to pomeni, na področje socialno najšibkejšega sloja prebivalstva," je bil kritičen Presečnik. Ob tem je opozoril, da bo vlada očitno reševala državni proračun z neusklajevanjem socialnih transferov.

"Drugo področje, na katerem bomo reševali državni proračun, so očitno mlade družine in otroci. Ukrep sofinanciranja plačila vrtca v višini 50 odstotkov na otroka, ki je dopolnil pet let se namreč prelaga za eno leto," je izpostavil poslanec.

Sprašuje se, zakaj je vreča državnega proračuna prazna le za nekatere, za druge pa je vsakič dovolj polna? "Dvigujete plače sodnikom, proračunsko postavko izdatki za blago in storitve povečujete za pet odstotkov na 914 milijonov evrov, podpostavko za pisarniški in splošni material za 20 odstotkov na 139 milijonov evrov, varčujete pa na družinah, otrocih in socialno ogroženih slojih prebivalstva," je še opozoril Presečnik.

Premier Pahor je pojasnil, da se vlada bori za to, da bi pomagala tistim, ki jih je kriza najbolj prizadela. "Vendar, če ne bomo imeli konkurenčnega gospodarstva, ki bo imelo delovna mest tudi čez pet, deset let, dolgoročno te socialne varnosti ne bo mogoče zagotavljati," je pojasnil.

Poudaril je tudi, da vlada ne ukinja nobene pridobljene pravice. "Zaradi splošno znanih razmer je vlada ocenila, da se pravica sofinanciranja otrok starih pet let, z interventnim zakonom zamakne za eno leto, s tem da je socialno ogroženim družinam priznana popolna oprostitev plačila za vrtec. Poleg tega v tem šolskem letu že velja ugodnejši cenzus za uveljavljanje državne štipendije. Pripravlja se nova zakonodaja na področju zaposlovanja, zavarovanja za primer brezposelnosti, kjer je med drugim predviden dvig najnižjega denarnega nadomestila, pa tudi ugodnejši pogoji za pridobitev denarnega nadomestila za mlade," je tudi izpostavil premier.

Predsednik vlade je naštel še, da je bil sredi leta sprejet zakon o posebnem dodatku za socialno ogrožene, ki je omogočil izplačilo enkratnega denarnega dodatka, ki je omogočil izplačilo enkratnega socialnega dodatka okoli 125.000 socialno najšibkejšim prebivalcem.

Vse to po premierovem mnenju kaže, da vlada v zaostrenih pogojih skrbno spremlja položaj socialno ogroženim in jim poskuša pomagati. Glede ocene o visoki rasti izdatkov za blago in storitve je pojasnil, da se znotraj te postavke načrtujejo tudi izdatki pri razvojnih projektih. "Ne glede na to pa bo vlada še vedno natančno pogledala, kaj se lahko še naredi na področju varčevanja, da bomo iz proračuna dali vse tisto, kar bi pomenilo udobje ali ugodje za zaposlene v državni upravi in poskušala dati ta sredstva za razvojne izzive," je dodal Pahor.

Poslanec Presečnik je še izpostavil, da vlada vse zakonsko pridobljene pravice, ki jih imajo ravno najbolj ogroženi sloji prebivalstva zamika za leto. "Kot predsednik vlade imate vse vzvode, da vsem tem slojem ustrezno pomagate, in to takoj," je menil Presečnik.

Premier se je na to odzval, da se je vlada odločila, da poskuša z aktivno politiko zaposlovanja preudarno dolgoročno pristopiti k tej problematiki.