milano, ulični prodajalec Svet24.si

Po polnoči nemogoče do sladoleda in vode

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Vlada kritična do predlogov SDS

Deli na:

Vlada je danes preučila nabor ukrepov opozicijske SDS za izhod iz krize. Ugotovila je, da se ukrepi v velikem delu prekrivajo z vladnimi, pri čemer opozicijski dokument ne zasleduje cilja konsolidacije javnih financ do leta 2013, je na novinarski konferenci pojasnila državna sekretarka na finančnem ministrstvu Helena Kamnar.

Vlada je danes preučila nabor ukrepov opozicijske SDS za izhod iz krize. Ugotovila je, da se ukrepi v velikem delu prekrivajo z vladnimi, pri čemer opozicijski dokument ne zasleduje cilja konsolidacije javnih financ do leta 2013, je na novinarski konferenci pojasnila državna sekretarka na finančnem ministrstvu Helena Kamnar.

Predlogi ukrepov SDS po besedah Kamnarjeve zmanjšujejo javnofinančne prihodke za približno 1,5 milijarde evrov, medtem ko na odhodkovni strani ne predvidevajo ukrepov za uravnoteženje ali znižanje javnofinančnega primanjkljaja. "To je temeljni očitek dokumentu SDS," je poudarila državna sekretarka in dodala, da bo vlada z izhodno strategijo to skušala popraviti.

Vlada je sicer v sklepih zapisala, da večina predlaganih ukrepov SDS nakazuje le smer delovanja ekonomskih politik, zato so možne različne interpretacije njihove implementacije, ki imajo lahko tudi zelo različne javnofinančne posledice. Po prepričanju vlade včasih ni jasno, kdaj gre za kratkoročne protikrizne ukrepe in kdaj za strukturne reforme.

"Postavlja se namreč vprašanje, kateri izmed ukrepov je usmerjen v blaženje posledic krize, ali lažji izhod iz nje, kateri je bolj strukturne narave in kateri je sicer ustrezen, a v kriznem obdobju ni prednosten oziroma je smiselnost njihovega izvajanja vprašljiva," meni vlada, ki ugotavlja, da uvedba nekaterih ukrepov ne bi prispevala k boju proti krizi, kar naj bi bil njihov namen, temveč bi kratkoročno še zaostrila javnofinančno situacijo.

To po prepričanju vlade velja zlasti za ukrepe na davčnem področju, ki bi znižali davčne prilive, in za številne druge ukrepe, ki bi zvišali izdatke. Predlagani ukrepi zmanjšujejo javnofinančne prihodke in večinoma zvišujejo odhodke in so tako v nasprotju s predlaganim ciljem glede javnofinančne konsolidacije.

Če bi upoštevali vse predlagane ukrepe za zmanjšanje davčnih obremenitev kot jih predlaga SDS, potem bi bili javnofinančni prihodki na letni ravni po ugotovitvah vlade manjši za najmanj 1,6 milijarde evrov. Skupni učinek zmanjšanja javnofinančnih odhodkov in zmanjšanja javnofinančnih prihodkov pa bi pomenil, da bi javnofinančni primanjkljaj po predlogu SDS znašal v letu 2010 najmanj 7,5 odstotka bruto domačega proizvoda, kar je za 2,1 odstotne točke več kot po sprejetih dokumentih, v letu 2011 pa 7,3 odstotka ali za 2,8 odstotne točke več kot po sprejetih dokumentih.

Vlada sicer meni, da je veliko predlaganih ukrepov SDS v okviru poglavja davčni sistem načelno sprejemljivih oz. ustreznih, saj bi prinesli davčno razbremenitev podjetjem. Istočasno pa opozarja, da bi hkrati pomenili tudi znaten izpad virov. Iz gradiva po ugotovitvah vlade pa ni natančno razvidno, kako bi se ta izpad pokril.

Vlada se je izrekla prav o vsakem izmed 73 ukrepov, ki jih je predlagala opozicijska SDS. Izrekla se je glede tega, ali ukrepe že izvaja in zapisala, ali se z njimi strinja ali ne. Obenem je ocenila tudi javnofinančne posledice posameznih ukrepov.

Po besedah premiera Boruta Pahorja sta temeljna cilja vladne strategije za izhod iz krize vnovičen zagon gospodarske rasti in znižanje brezposelnosti oziroma zvišanje zaposlenosti. "Konkurenčnost je eden od osrednjih ciljev, konsolidacija javnih financ pa je cilj sam po sebi," je dejal.

O naboru ukrepov SDS za izhod iz krize bo v sredo razpravljal državni zbor. Premier Pahor se veseli razprave o tej temi, ki je za Slovenijo po njegovih besedah trenutno najpomembnejša. Če SDS ne bi predlagal parlamentarne razprave o ukrepih za izhod iz krize, bi to to storila koalicija, je zatrdil.

Pahor je obenem poudaril, da je vlada neomajna. "Naša odgovornost je voditi vlado, sprejeti odločitve. Tega bremena ne moremo preložiti na opozicijo. Smo pa pripravljeni od njih slišati vse, kar bi lahko bilo koristno," je poudaril premier.

Pahor je znova zagotovil, da Slovenija pri pripravi izhodne strategije in spremljajočih strukturnih reform nič ne zamuja, "smo velikopotezni in politično pogumni, da vemo, da je naša dolžnost skrbeti za stabilnost javnih financ in ne za našo politično usodo". Temu bo, tako Pahor, podvržena tudi izhodna strategija. Postregel je s podatkom, da je vlada lani porabila 466 milijonov evrov manj, kot bi, če se ne bi lotila varčevalnih ukrepov.

"Vsako leto moramo zmanjšati odhodkovno stran javnih financ za približno pol milijarde evrov in to ni malo, to od nas terja izjemno disciplino," je poudaril Pahor in dodal, da se bo treba za dosego tega cilja lotiti cele vrste ukrepov.

Vlada je danes sprejela tudi sklep, da bo prihodnji teden na skupnem sestanku z Združenjem Manager, Gospodarsko zbornico Slovenije in Obrtno-podjetniško zbornico Slovenije preučila izhodno strategijo in s tem dodatno prispevati k socialnemu dialogu pri njeni pripravi.