stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Vlada in sindikati za mizo šele na dan stavke

Deli na:

Minister za delo Andrej Vizjak, ki vodi pogajalsko skupino vlade glede stavkovnih zahtev v okviru napovedane stavke v javnem sektorju, predvideva, da se bosta pogajalski strani sestali v sredo, če stavka bo. Pričakuje, da bo vabilo na pogajanja prišlo s sindikalne strani, so sporočili z ministrstva.

Vizjak pravi, da bo vlada v najkrajšem času oblikovala stališča do stavkovnih zahtev. Po njegovih besedah pa naj to ne bi vplivalo na pogajanja med vladno in sindikalno pogajalsko skupino, ki že potekajo, so zapisali na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve.

Vladna stran je reprezentativnim sindikatom javnega sektorja ponudila možnost, da nadaljujejo minulo sredo prekinjena pogajanja, vendar odločitve sindikatov še ni, je za STA dejala vodja vladne pogajalske skupine Lidija Apohal Vučkovič. Ta skupina po njenih besedah tudi nima pooblastila vlade za pogajanja o stavkovnih zahtevah, se pa lahko še naprej pogaja o plačah.

Vodja koordinacije stavkovnih odborov sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj meni, da vlada poskuša z zmedo glede prihodnjih pogajanj prevaliti krivdo na sindikate, ki bodo stavkali, zato ker hoče prikriti, da danes ni pripravljena na pogajanja. Gre za "lep primer" sprenevedanja, kako poskušaš prevaliti krivdo na drugega, ko nečesa nimaš, pravi Štrukelj.

Kot je dejal po današnjem sestanku koordinacije, se kot stavkovni odbor ne morejo pogajati, ne da bi vedeli, kaj je vlada zapisala v zakonu o uravnoteženju javnih financ npr. glede plač in drugih stroškov, posegov v socialne pravice in regresa. Tako za zastoj odgovornost nosi vlada, meni Štrukelj. "Čim prej naj se vlada opredeli do stavkovnih zahtev, mi čakamo," je dejal.