markacije, lažne-oznake Svet24.si

Zaradi lažnih markacij v smrt zgrmela mlada ...

Nicole, Liam Svet24.si

Rod Stewart bo zopet dedek!

termoelektrarna šoštanj Necenzurirano

Buldožer iz Šoštanja, ki je povozil Slovenijo

natasa pirc musar ales musar m24 ss Reporter.si

Kaprice predsednice Nataše in prvega gospoda ...

66-2-4-erjavec4 mm Ekipa24.si

Predsednik KZS Matej Erjavec: Razlogi za ...

Foto 3 Revija Stop

Erika Pečnik Ladika: Šolski sistem je tako na ...

zoga rokokmet Ekipa24.si

Celjski klub osupnil javnost, izstopil iz prve ...

Slovenija

Vlada in sindikati o varčevalnih ukrepih

Deli na:

Pogajalske skupine vlade in sindikatov javnega sektorja bodo danes nadaljevale pogajanja o varčevalnih ukrepih. V minulem tednu so se pogajalci sešli dvakrat, a kakšnih konkretnih dogovorov niso dosegli. Ob usklajevanjih pa so nekateri sindikati že zagrozili z morebitno stavko.

Vlada med drugim predlaga znižanje plač javnim uslužbencem in funkcionarjem za 15 odstotkov in neizplačilo regresa v letošnjem letu. Znižala bi tudi povračilo stroškov za prevoz na delo in z dela ter regres za prehrano med delom. Na zadnjem srečanju v četrtek so prišli do približno polovice predlaganih ukrepov, a po informacijah s sindikalne strani niso dosegli nobenega napredka in naj bi zgolj izmenjevali stališča. Pogovore bodo tako nadaljevali danes opoldne.

Ob usklajevanjih pa v sindikatih že tečejo tudi aktivnosti glede morebitne stavke. Predsedstvo Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije se je minuli teden že preimenovalo v stavkovni odbor. V enem njenih večjih sindikatov, Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture, naj bi se danes članstvo že začelo izrekati o podpori morebitni stavki, ki bi se začela 18. aprila. O morebitni stavki bo danes razpravljal tudi stavkovni odbor Policijskega sindikata Slovenije.



Prav tako bodo o morebitni pridružitvi splošni stavki v teh dneh razpravljali v drugem delu sindikatih javnega sektorja. Vodja njihove pogajalske skupine Drago Ščernjavič pravi, da bo odločitev znana v začetku tedna, danes ali v torek.

Medtem pa je minister za pravosodje in javno upravo Senko Pličanič sindikate pozval, naj predlagajo konkretne predloge, če se s tistim, kar predlaga vlada, ne strinjajo. Vlada je po njegovih besedah storila vse, da bi varčevalne ukrepe čim bolj enakomerno razporedila med celotno prebivalstvo. Opozoril pa je tudi, da časa ni veliko.