Revija Reporter
Slovenija

Vlada in javni sektor danes o rezanju plač po predlogu sindikatov

STA

23. apr. 2012 5:00 Osveženo: 10:01 / 09. 8. 2017

Deli na:

Predstavniki sindikatov javnega sektorja in vlade bodo danes nadaljevali pogajanja o napovednih rezih v plače in druge prejemke. Osnova za zbliževanje stališč bo enoten približevalni predlog, ki ga je koordinacija stavkovnih odborov v četrtek poslala vladi. Policisti zahtevajo ločena pogajanja o njihovih posebnih zahtevah.

Vodja vladnega dela pogajalske podskupine za plače Lidija Apohal Vučkovič upa, da bo prišlo do nadaljnjega zbližanja, ker je po njenem mnenju zdaj prvič med sindikati prišlo do konsenza o tem, da bo plače v javnem sektorju treba znižati.

Poslani predlog koordinacije stavkovnih odborov gre v smeri zbližanja, je pojasnila v petek po seji Ekonomsko-socialnega sveta in dodala, da so se v četrtek sestali tudi s sindikati javnega sektorja, ki niso napovedali stavke. Po njenih besedah se tudi oni strinjajo, da bo potrebno določeno znižanje, vendar odstotek znižanja plač ostaja stvar nadaljnjih pogajanj.

Sindikati v pisnem predlogu vladi pristajajo na sedemodstotno znižanje plač ob hkratni odpravi obeh četrtin plačnih nesorazmerij, ob tem pa so zapisali tudi pogoje za leto 2013. Dodana so napredovanja v nazive, ki so ustavljena že dve leti, in pa pogoj, da se umaknejo standardi in normativi v šolstvu.

Omenjenega predloga niso podprli v obeh policijskih sindikatih, ki se ne želita pogajati samo o vladnih varčevalnih ukrepih, ampak tudi o odpravi anomalij, o vrednotenju delovnih mest, pa tudi o zmanjšanju kadra in sredstev za opremo. Zato sta sindikata zahtevala, da se o teh posebnostih pogovarjajo s posebno podskupino vladne pogajalske skupine za stavkovne zahteve.

Vladnim varčevalnim ukrepom so se sindikati javnega sektorja sicer uprli s stavko, ki se je je v sredo udeležilo okoli 100.000 javnih uslužbencev. Stavke so le prekinili, ne pa končali, saj so se pogajanja o stavkovnih zahtevah šele dobro začela. Policisti pa stavkajo do preklica.