stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Vlada čez vikend z novim predlogom za sindikate

Deli na:

Vladna pogajalska skupina pod vodstvom ministra za delo Andreja Vizjaka bo čez vikend pripravila predlog za reševanje spora, ki ga mora predhodno potrditi še vlada. Nato ga bo v najkrajšem možnem času posredovala sindikalnemu stavkovnemu odboru, so sporočili z vladnega urada za komuniciranje (Ukom). Na zakon čakajo tudi sindikati, vključeni v ESS.

Na Ukomu so še pojasnili, da je vladna strokovna pogajalska skupina, zato da v vmesnem času ne bi izgubljali dragocenega časa za pogajanja, včeraj predlagala nadaljevanje pogajanj o plačah in drugih prejemkih v javnem sektorju, vendar o nadaljevanju pogajanj ni bilo potrebnega soglasja.

Sindikati so danes sicer opozorili, da vlada poskuša z zmedo glede prihodnjih pogajanj prevaliti krivdo na sindikate, ki bodo stavkali.

Nezadovoljni z vlado so tudi v sindikalnih centralah. Protestirajo, ker "vlada ne kaže interesa za pogajanja" s sindikati o zakonu o uravnoteženju javnih financ.


Kot v izjavi za javnost navaja sekretar Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Milan Utroša, so sindikalne centrale zahtevale takojšen sklic seje Ekonomsko-socialnega sveta (ESS), na kateri bi obravnavali ta zakon in poskušali najti kompromisne rešitve, a je predsednik ESS Jože Smole v dogovoru z vlado sejo sklical šele za naslednji petek. "To kaže, da so javne izjave vladnih predstavnikov o pripravljenosti za pogajanja o tem zakonu le zavajanje javnosti. Sicer pa, kdor seje veter, žanje vihar," je zapisal Utroša.

Generalni sekretar konfederacije sindikatov Pergam Jakob Počivavšek pa je v imenu vseh sindikalnih central socialnim partnerjem zapisal, da zahtevajo, da se predlog zakona za uravnoteženje javnih financ na seji ESS obravnava nemudoma, to je najkasneje v ponedeljek ali torek v naslednjem tednu.

Dodal je, da sindikati pričakujejo, da bo predlog zakona, ki je bil posredovan v državni zbor, nemudoma posredovan tudi članom ESS, obenem pa predlagajo, da naj bo seja ESS, na kateri bodo razpravljali o zakonu, odprta za javnost.

Na Ukomu so za STA potrdili, da bo besedilo zakona za uravnoteženje javnih financ, ki ga je v četrtek sprejela vlada, javno predvidoma v ponedeljek.