pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Poroka na prvi pogled: Markove navade ...

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Vlada bo sindikatom pripravila novo ponudbo varčevalnih ukrepov

Deli na:

Pogajalska skupina vlade bo do torka na podlagi pripomb sindikatov pripravila "novo ponudbo" varčevalnih ukrepov, ki jih bo v četrtek obravnavala vlada, pravi minister za pravosodje in javno upravo Senko Pličanič. S sindikati bodo nadaljevali pogajanja tudi po četrtku. Nekateri sindikalisti so današnja pogajanja označili kot zaostrovanje.

Minister za pravosodje in javno upravo Senko Pličanič je po današnjih pogajanjih s sindikati javnega sektorja pojasnil, da bo "nova ponudba" varčevalnih ukrepov spremenjena v tistih delih, kjer bodo menili, da je to smiselno in utemeljeno. Po njegovih besedah je možno tako sprememba oz. zmanjšanje posameznih ukrepov, kot tudi umik ukrepov. A če bo prišlo do umikov posameznih ukrepov, jih bo treba nadomestiti z drugimi, je poudaril.

Ključna vprašanja razhajanja med vlado in sindikati javnega sektorja so po njegovih besedah plače, odprava plačnih nesorazmerij in vprašanje regresa.

Kot pravi, se bo vlada s sindikati pogajala tudi, če se do četrtka ne bodo nič dogovorili, manevrskega prostora pa je po njegovih besedah kar nekaj. Dokler ukrepi v državnem zboru niso sprejeti, so pogajanja s sindikati možna, je pojasnil Pličanič. Sicer pa po njegovih besedah ne pride v poštev, da bi samo interventni zakon podaljšali do konca leta in se ta čas pogajali, kako bi varčevali. "Časa preprosto ni. Ta opcija ni sprejemljiva, preveč časa je bilo zamujenega v preteklosti," je dejal.

Minister za finance Janez Šušteršič pa je po pogajanjih opozoril, da so časovnico obravnave varčevalnih ukrepov predstavili sindikatom že prej, tako da "ta datum danes zanje ni mogel biti nobeno presenečenje, razen če je bilo morda presenečenje, da vlada tisto, kar govori, misli resno".

Po njegovem mnenju je časa za pogajanja in usklajevanje s sindikati dovolj, saj da je do sprejema rebalansa v DZ še med 20 in 25 dni. Ob tem opozarja, da je vlada obljubila, da bo vse ukrepe, za katere se bo dogovorila s sindikati, predlagala v DZ kot dopolnilo k členom zakona. Pogajanja so po njegovih besedah možna pri vsaki točki, pri vsaki točki so možne tudi drugačne rešitve.

Glede grožnje z referendumom Šušteršič upa, da ga ljudje ne bodo podprli, če bodo sindikati javnega sektorja branili vsak evro svoje plače tako, da bodo šli na referendum. Minister pojasnjuje, da potem ostanejo ukrepi, kot so petodstotno zvišanje stopnje davka na dodano vrednost, s čimer bi dosegli podoben učinek na primanjkljaj. Tudi sindikati javnega sektorja bodo po njegovem mnenju težko razložili javnosti, zakaj bi zviševali davke, ki bodo znižali dohodke vsem, samo zato da v javnem sektorju ne bi izgubili niti evra svoje plače. "Prav je, da se to breme krize amortizira tudi v javnem sektorju," je dejal.



S predlogom Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije, da se podaljša izvajanje interventnega zakona tudi za drugo polovico leta, po mnenju ministra za finance v resnici ne bi prihranili 200 milijonov evrov, pač pa le preprečili toliko več izdatkov.

Glede napovedi stavk v javnem sektorju pa Šušteršič pravi, da v nobeni evropski državi pri uravnoteženju javnih financ ni šlo brez stavk. "Mislim, da je normalno, da ljudje izrazijo svoje nestrinjanje oz. da sindikati to organizirajo," je dejal.

Ob tem pa predlaga, da sindikati več časa porabijo za predlaganje svojih varčevalnih ukrepov. "S stavkami oz. protesti nas ne bodo prepričali, da ni potrebno uravnoteženje javnih financ. S tem, da nam dajo neke predloge, ki bi jih sprejeli, s tem nas lahko postavijo v situacijo, v katero bomo tudi mi morali pristati," je dejal.

Sicer pa ocenjuje, da so v koaliciji glede varčevalnih ukrepov usklajeni. Pojasnjuje, da je bil navzoč na enem sestanku s koalicijskimi poslanci, na katerem ni bilo nobenega ukrepa, za katerega bi kdo napovedal, da zanj ne bo glasoval.

Šušteršič ob tem meni, da bi bilo primerno, da bi tudi funkcionarji v DZ spoštovali to, kar vlada predlaga oz. da si tudi oni izplačajo regres v višini, kot bo dogovorjen s sindikatom javnega sektorja.

Glede ukrepov na prihodkovni ravni je minister za finance napovedal, da bodo skupaj z rebalansom predlagali nekaj davčnih vzpodbud za investicije, za vlaganje v raziskave in razvoj. To bo po njegovih besedah omogočilo gospodarstvu, da zadiha, poleg tega iščejo način za dokapitalizacijo NLB. Vrsta ukrepov bo, kot napoveduje, pripravljena tudi na področju plačilne nediscipline. Sicer pa vsi ukrepi ne bodo pa predstavljeni kot paket ukrepov ob rebalansu, pač pa jih bo nekaj predstavljeno tudi prej oz. kasneje, je pristavil.