1703079682-dsc6151-01-1703079660058 Svet24.si

Umrla je novinarka in publicistka Manca Košir, ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Vizjak: Stavkajočim gre le za plače in normative

Deli na:

Vlada je v pogajanjih o varčevalnih ukrepih s socialnimi partnerji prišla relativno daleč, je ocenil minister za delo Andrej Vizjak. Zadnji približevalni predlog sindikatov glede plač v javnem sektorju je po njegovih besedah signal, da se velja pogajati naprej, manj optimističen pa je glede pogajanj o normativih v šolstvu.

Kot je dejal minister za delo, družino in socialne zadeve Vizjak na novinarski konferenci po seji vlade, pozdravljajo zadnji približevalni predlog sindikatov javnega sektorja, v katerem pogajalci sindikalne strani pristajajo na znižanje plač za osem odstotkov ob hkratni odpravi plačnih nesorazmerij, medtem ko bi višina regresa ostala nespremenjena. To je po Vizjakovih besedah pravi signal, da se velja pogajati naprej.

To po Vizjakovih besedah sicer ne pomeni, da je ta predlog za vlado sprejemljiv in je že na kar koli pristala, pomeni le, da so na dobri poti, da dosežejo kompromis. Vlada pa točno ve, kje je meja, do katere lahko popusti, je še dodal.

Vladna stran tako upa na čim širši dogovor, pri čemer si po Vizjakovih besedah ne delajo iluzij, da se lahko dogovorijo z vsemi sindikati. Tako je večina sindikalnih voditeljev tudi na sredinem pogovoru s predsednikom vlade Janezom Janšo izražala pripravljenost za kompromis, le predsednik konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj je "dajal premalo vtisa, da je pripravljen na dogovor", še pravi Vizjak.

Vlada pa ni tako optimistična glede pogajanj podskupine o normativih v šolstvu, saj je tu "malo ali nič napredka". Minister za izobraževanje Žiga Turk je tako po Vizjakovih besedah predlagal številne ukrepe za približevanje, "a druga stran ne popušča niti za milimeter". Upanja za dogovor na tem področju je tako vse manj, ugotavlja Vizjak.



Poleg tega je razočaran, ker se pogajanja tretje podskupine, ki bi se s sindikati javnega sektorja pogajala o socialnih vprašanjih, sploh niso začela. Sindikalna stran namreč sploh ni sporočila, kdo naj bi se v imenu sindikatov pogajal z vlado oziroma predlagala datuma prvega srečanja. Kot ocenjuje, je "stavkajočim zgolj za plače in za normative".

Se pa vlada o socialnih vprašanjih pogaja s Zvezo svobodnih sindikatov Slovenije in različnimi civilnimi iniciativami. Ta pogajanja po Vizjakovih besedah potekajo dobro, s socialnimi partnerji imajo že skupne osnove, ki pa jih bodo razkrili potem, ko bo dosežen dogovor. O podrobnostih Vizjak tako ni želel govoriti, dejal je le, da gre za približevanjem vlade predlogom socialnih partnerjev pri starševskih nadomestilih in plačilu vrtca.

Glede napovedi, da bo vlada v primeru referenduma pripravila takšna dopolnila k zakonu o uravnoteženju javnih financ, da bo omehčala tiste varčevalne ukrepe, ki jih javnost najbolj zavrača, pa je Vizjak ponovil, da velja omiliti ukrepe, ki so slabo sprejeti, in zaostriti tiste, ki jih javnost podpira.

Vlada je danes sklenila tudi, da se regres za letni dopust ne izplača s plačami za april, je dejal v.d. direktorja urada vlade za komuniciranje Anže Logar. Sklep nalaga ministrstvom, da s to odločitvijo seznanijo vse proračunske porabnike. Ob tem je Logar dodal, da je po kolektivnih pogodbah skrajni rok za izplačilo regresa prvi julij.