Revija Reporter
Slovenija

Vizjak: Slovenija se sooča s celo kopico resnih strukturnih težav

STA

25. jan. 2017 7:54 Osveženo: 10:02 / 09. 8. 2017

Deli na:

Inštitut za analize in dialog Zbora za republiko je v prostorih DS danes pripravil posvet o oblikovanju boljše politike in učinkovitejšega gospodarstva.

Udeleženci so opozorili, da nas spodbudni gospodarski kazalci ne smejo uspavati, in se zavzeli za dodatne gospodarske spodbude, ki temeljijo na razbremenitvi gospodarstva.

Cilj današnjega posveta je prisluhniti gospodarstvenikom in politične stranke vprašati, kako bodo pristopile k težavam, ki jih bodo ti izpostavili, je pred začetkom posveta za STA povedal predsednik Zbora za republiko France Cukjati.

"Na področju politike in gospodarstva je čutiti spor, nerazumevanje ter zelo nevarno in škodljivo divergenco. Skupnih težav se ne rešuje skupaj in imamo občutek, da je to zelo nevarna pot. Zato želimo, da politika služi gospodarstvu, v kolikor je gospodarstvo vključeno v reševanje materialnih težav državljanov," je povedal Cukjati.

Predsednik odbora za gospodarstvo pri NSi Matej Tonin je za STA povedal, da v stranki pot do normalne politike, učinkovitega gospodarstva in blaginje državljanov vidijo v obliki nižjih davkov, enostavnejših postopkih in bolj odprtem gospodarstvu.

Še dodatno potrebo po uresničitvi strankinega programa po Toninovih besedah dokazujejo trije ključni izzivi, ki čakajo Slovenijo v prihodnosti. To so negativni gospodarski trendi, visok javni dolg in slabo poslovno okolje. "Te tri izzive je treba nagovarjati in zanje poiskati rešitve, če želimo, da Slovenijo čaka dobra in lepša prihodnost," je ocenil Tonin.

Predsednik odbora za gospodarstvo pri SDS Andrej Vizjak je ob tem poudaril, da nas "na videz ugodne gospodarske razmere" ne smejo uspavati. Po njegovih besedah se Slovenija sooča še s "celo kopico resnih strukturnih težav", ki izhajajo iz objektivnih podatkov.

Ti podatki nas morajo po Vizjakovih besedah usmeriti k reformni politiki, predvsem k razbremenitvi gospodarstva, in sicer tako v administrativnem kot davčnem smislu. Izpostavil je tudi pomen novih investicij in pri tem opozoril, da se "marsikatera investicija da izpeljati, pa danes stoji".

Zavzel se je tudi za razbremenitev stroškov dela in znižanje obdavčitve plač ter poudaril, da so lahko gospodarski programi pomladnih strank "dobra popotnica za sodelovanje tega pomladnega trojčka tudi v prihodnje".

Da sta politika in gospodarstvo močno povezana, je spomnil tudi predstavnik državnega sveta Bojan Kekec. Kot je poudaril, je naloga politike pripraviti čim bolj ugodno poslovno okolje, pri vsem skupaj pa igra pomembno vlogo tudi politika na lokalni ravni.

"Zelo pomembno pri uravnoteženju gospodarskih kazalnikov je, da se najde kompromis med gospodarskimi, socialnimi in okoljskimi dejavniki, saj le pravilno uravnoteženje vseh treh nekako privede do idealnih pogojev in najboljših rezultatov," je poudaril Kekec. Ocenil je, da trenutne gospodarske razmere v Sloveniji "niso najboljše", in ob tem opozoril na proračun, ki po njegovih besedah ni uravnotežen.