favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

doncic Ekipa24.si

Zaigralo vam bo srce! Ste videli, v kakšni majici...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Vizjak: Prvič slišim

Deli na:

Predsednik protikorupcijske komisije Drago Kos je na zaslišanju aprila lani finskim kriminalistom povedal, da je slišal, da je nekdanji minister za gospodarstvo Andrej Vizjak podpisal del pogodbe s Patrio o protidobavah, poroča Delo, ki objavlja kopijo še enega dela zapisnika Kosovega zaslišanja. Vizjak pravi, da za kaj takšnega prvič sliši.

Predsednik protikorupcijske komisije Drago Kos je na zaslišanju aprila lani finskim kriminalistom povedal, da je slišal, da je nekdanji minister za gospodarstvo Andrej Vizjak podpisal del pogodbe s Patrio o protidobavah, poroča Delo, ki objavlja kopijo še enega dela zapisnika Kosovega zaslišanja. Vizjak pravi, da za kaj takšnega prvič sliši.

"Andrej Vizjak je naš minister za gospodarstvo. Slišali smo, da ni želel podpisati tistega dela pogodbe, ki se nanaša na protidobave, saj je menil, da ni realen. Ampak mi smo slišali, da je to storil po tem, ko je dobil ukaz od premiera (takrat je bil to Janez Janša). Vendar tega trenutno še ne moremo dokazati," je predsednik protikorupcijske komisije Drago Kos aprila lani povedal finskim kriminalistom.

Za Patrio pa je po Kosovih navedbah v Sloveniji lobiral tudi Marko Kryžanowsky, ki je bil takrat prvi človek Petrola: "Tudi on (Kryžanowsky) je gospodu Pavčku govoril o tem, da naj se pri tem projektu pridruži Patrii, saj v nasprotnem primeru ne bodo dobili ničesar."

"Da bi ministrstvo za gospodarstvo podpisovalo kakršno koli pogodbo o protidobavah, prvič slišim," je za STA v odzivu na Kosove navedbe dejal Andrej Vizjak. To ne drži, prav tako pa posledično ne drži, da bi kdo ustvarjal pritisk na podpis.

Dejal je, da bo od ministrstva za gospodarstvo sedaj zahteval ta dokument, če je bil on njegov podpisnik. Kot je pojasnil, ministrstvo za gospodarstvo za to ni bilo pristojno. Je pa "posodilo" dva človeka - Petra Stavanjo in Zlatka Zupanca, da sta sodelovala v dveh komisijah, ki ju je organiziralo in vodilo ministrstvo za obrambo - to sta bili komisija za protidobave in komisija za vključevanje slovenskega gospodarstva v ta posel, je pojasnil Vizjak.

Po prepričanju nekdanjega gospodarskega ministra gre za "očitno neresnico in še več - gre celo za kreiranje nekega vpliva, ki naj bi ga imel premier name". "To je res plod zelo zelo velike stopnje domišljije," je poudaril Vizjak, ki te navedbe v celoti zanika. Meni, da so zlonamenrne in da služijo cilju, da se brez utemeljenih razlogov kar se da očrni predsednika SDS Janeza Janšo.

Marko Kryžanowsky, nekdanji prvi mož Petrola, pa je za STA poudaril, da je bila izjava Kosa, taka kot je bila, izkrivljena. Potrdil je sicer, da je okoli leta 2005 prvemu možu Viator&Vektorja Zdenku Pavčku predlagal, da če je že izgubil posel, naj se vsaj dogovori, da bi v Sistemski tehniki montirali Patrio.

To se mu je namreč zdelo pozitivno za Sistemsko tehniko in za Ravne na Koroškem. "Mislim, da je to zelo zelo fer predlog, nisem pa lobiral za Patrio, niti najmanj," je zatrdil.

Vendar pa tega ni storil kot predstavnik Petrola, saj Petrol s Patrio po njegovih besedah ni imel nikoli nič in tudi ne bo imel. Pač pa je bil Kryžanowsky pred vodenjem Petrola direktor podjetja AC-Intercar, hčerinske družbe Autocommerca (danes ACH), ti dve družbi pa sta po njegovih besedah 60 let delali z obrambnim ministrstvom, zato je zadeve na tem področju poznal.

Po četrtkovi objavi prvega dela zapisnika iz Kosovega zaslišanja na Finskem so se na njegove navedbe že odzvali štirje, ki jih je predsednik protikorupcijske komisije omenjal finskim kriminalistom. Vsi so Kosove navedbe zavrnili.

Brigadir Tone Krkovič jih je označil za "ostudno laž", Darko Njavro pa je Kosu očital, da je "lažnivec, goljuf in prevarant", zaradi česar je Kos danes že sporočil, da bo Njavra kazensko preganjal. Nekdanji direktor Sistemske tehnike Jože Studenčnik je dejal, da Kosu, če je ta res podal takšne izjave, zameri, predsednik SDS Janez Janša pa je izrazil pričakovanje, da bo zoper Kosa ukrepalo državno tožilstvo.

Na vprašanje, ali namerava državno tožilstvo kakor koli ukrepati primeru, ki ga je v četrtek izpostavil Janša, so v skupini državnih tožilcev za pregon organiziranega kriminala za STA zapisali, da konkretne situacije ne komentirajo. Kot pojasnjujejo, prav tako ne napovedujejo morebitnih bodočih postopkov. "Praviloma tožilci odločajo potem, ko je podana kazenska ovadba," so zapisali.

Ob tem opredeljujejo tudi zagrožene kazni za nekatera kazniva dejanja. "Če nekdo, ki pred sodiščem po krivem priča, stori kaznivo dejanje krive izpovedbe, ki se kaznuje z zaporom do treh let. Če pa nekdo koga naznani, da je storil kaznivo dejanje, pa ve, da ga ni storil, gre za kaznivo dejanje krive ovadbe, ki se kaznuje z zaporom do dveh let, če pa to dejanje stori uradna oseba z zlorabo uradnega položaja, se kaznuje z zaporom do treh let," še navajajo v skupini državnih tožilcev za pregon organiziranega kriminala.