pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Vizjak bi zaradi zamud pri gradnji ovajal

Deli na:

Za izvedbo infrastrukturnih del za HE Krško je ministrstvo za okolje krški Infri minuli teden odobrilo zadolževanje v višini 10 milijonov evrov, drugače pa projekt verige spodnjesavskih elektrarn zadnji leti stoji, so danes menili člani odbora za njeno izgradnjo. Ob tem je poslanec SDS Andrej Vizjak za krivce predlagal kazensko odgovornost.

Za izvedbo infrastrukturnih del za HE Krško je ministrstvo za okolje krški Infri minuli teden odobrilo zadolževanje v višini 10 milijonov evrov, drugače pa projekt verige spodnjesavskih elektrarn zadnji leti stoji, so danes menili člani odbora za njeno izgradnjo. Ob tem je poslanec SDS Andrej Vizjak za krivce predlagal kazensko odgovornost.

Kot je Vizjak povedal za STA, so v mandatu zadnje vlade priča neverjetno lahkotnemu igračkanju s slovensko energetiko, politične menjave vodilnih v energetiki pa nadaljevanju začetih in pomembnih energetskih projektov, kamor uvršča izgradnjo verige spodnjesavskih hidroelektrarne, niso v prid, je menil.

Po njegovem je skrajno nerazumljivo in neodgovorno, da se zapleta pri izgradnji HE Krško, katere energetski del bo dokončan prihodnje leto, infrastrukturni z akumulacijskim jezerom pa v najboljšem primeru v poldrugem letu ali dveh letih po končanem energetskem delu.

Nastala bo gospodarska škoda, ki bo mesečno znašala približno pol milijona evrov, zaradi večmilijonske škode, ki bo nastala zaradi nedelovanje HE Krško pa bi moral nekdo tudi kazensko odgovarjati, je poudaril. Dodal je, da se zaradi bojkota odgovornih tudi projekta HE Brežice in HE Mokrice ne premakneta z mesta.

Njegovemu mnenju podobni so bili tudi sklepi odbora. Ta je vse vpletene v izgradnjo verige pozval k ukrepanju in izpolnitvi s koncesijskim zakonom predvidenih obvez, hkrati pa bo odbor o škodi, ki bo nastala zaradi neupoštevanja večkrat potrjenih rokov, obvestil vlado, premierja Boruta Pahorja in odgovorne.

Kot so na današnji seji odbora v Sevnici povedali njegovi predstavniki, se po njihovem mnenju trenutno najbolj zatika pri gradnji HE Krško, ki bi morala po prvotnih načrtih leta 2012 začeti s poskusnim obratovanjem, po besedah direktorja družbe Hidroelektrarne na spodnji Savi (Hess) Bogdana Barbiča pa bo njen energetski del prihodnje leto končan.

Trenutno gradijo prizidek za turbinsko zgradbo, hkrati pa potekajo pripravljalna dela za izgradnjo petega prelivnega polja in poglabljanje rečnega korita. Vso elektro opremo imajo v skladišču, izdelava turbinske in hidromehanske opreme je v zaključni fazi, z montažo opreme pa bodo začeli prihodnje leto, je pojasnil.

Po njegovi oceni bi moral biti akumulacijski bazen, da bi HE Krško lahko začela poizkusno obratovati, gotov in napolnjen najkasneje do prihodnjega septembra. Pogodbe, ki bi omogočala njegovo izgradnjo pa še vedno niso podpisali, je povzel.

Zaplet je pojasnil direktor Infre Vojko Sotošek, ki je dejal, da so na osnovi v maju ponovljenega razpisa za izgradnjo infrastrukture He Krško kot najbolj ugodnega izvajalca izbrali novomeški CGP, njihovi izbiri pa je sledilo več pritožb, zaradi katerih so kot najugodnejšega drugič izbrali SCT Asfalting, tej odločitvi pa je nedavno sledila vnovična revizija.

Postopek je v teku, Sotošek pa računa, da ga bo mogoče izpeljati do konca leta. Glede na te zaplete in vse dosedanje zakasnitve pri gradnji omenjene krške infrastrukture še predvideva, da bo projekt končan vsaj dve leti po zaključku gradnje energetskega dela HE Krško, je še povedal.