Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Visoka prednost SDS, vse bolj diši po predčasnih volitvah

Deli na:

Javnomnenjski anketi časnikov Finance in Večer kažeta naraščanje nezadovoljstva z delom vlade ter padanje njene ocene dela. Med strankami je v obeh raziskavah še vedno na prvem mestu opozicijska SDS, delijo pa se ocene ali ta pridobiva ali izgublja prednost pred SD. Za predčasne volitve se je v Večerov anketi zavzela polovica vprašanih.

Javnomnenjski anketi časnikov Finance in Večer kažeta naraščanje nezadovoljstva z delom vlade ter padanje njene ocene dela. Med strankami je v obeh raziskavah še vedno na prvem mestu opozicijska SDS, delijo pa se ocene ali ta pridobiva ali izgublja prednost pred SD. Za predčasne volitve se je v Večerov anketi zavzela polovica vprašanih.

Anketa Financ kaže, da je podpora največji vladni stranki SD aprila upadla, SDS pa ima 11 odsotnih točk prednosti. Stranko SDS bi aprila volilo 26 odstotkov sodelujočih v anketi Financ, SD 15 odstotkov, DeSUS 10 odstotkov, SNS pa šest odstotkov. Sledijo stranke LDS (pet odstotkov), NSi (štiri odstotke), SLS (trije odstotki) in Zares (trije odstotki).

Delež tistih, ki ne podpirajo Pahorjeve vlade, je aprila spet zrasel - na 76 odstotkov. Tudi med tistimi, ki so volili SD, jih vlade ne podpira 27 odstotkov. Delež podpornikov vlade je padel na najnižjo točko doslej, na 21 odstotkov vprašanih, kaže anketa Financ.

Finance so anketirance spraševale tudi o oceni dela predsednikov strank. Aprila se je okrepil indeks Radovana Žerjava (SLS), ki je na prvem mestu med predsedniki strank. Na drugem mestu je Karel Erjavec (DeSUS), ki mu je upadel indeks. Janez Janša (SDS) se je prebil na tretje mesto in prehitel Zmaga Jelinčiča (SNS). Sledijo Katarina Kresal (LDS), Borut Pahor (SD), Ljudmila Novak (NSi) in Gregor Golobič (Zares). Janša prehiteva Pahorja za slabih 14 indeksnih točk.

Anketirance so povprašali tudi o oceni dela petih ministrov: med njimi je še najvišjo povprečno oceno na lestvici od ena do pet dobil minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejan Židan, in sicer 3,16. Precej skupaj so pri povprečni oceni ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs (2,61), minister za okolje in prostor Roko Žarnić (2,55) in ministrica za gospodarstvo Darja Radić (2,50). Na repu ocenjevane peterice je minister za delo, družino in socialne zadeve Ivan Svetlik s povprečno oceno 2,21

Kljub velikemu nezadovoljstvu s Pahorjevo vlado, ki je v tokratni javnomnenjski anketi za svoje delo dobila slabo dvojko, pa SDS v Večerovi anketi še naprej izgublja podporo, čeprav še vedno ostaja na prvem mestu strankarske lestvice. Aprila bi jo tako volilo 12,4 odstotka vprašanih. Na drugem mestu ostaja SD (8,4 odstotka). Na tretjem mestu pa DeSUS (3,8 odstotka) rahlo pridobiva podporo, podobno tudi SLS (2,6 odstotka) na četrtem mestu. SNS (dva odstotka) na petem mestu podporo rahlo izgublja, na predzadnjem mestu je LDS (1,6 odstotka), Zares (1,4 odstotka) pa ostaja na dnu strankarske lestvice.

Za predčasne volitve se je v tokratni Večerovi javnomnenjski anketi zavzela polovica vprašanih, tretjina je proti.

Vlada Boruta Pahorja je aprila za svoje delo prejela slabo dvojko, kar je najnižja ocena te vlade do sedaj. Da si zasluži najnižjo možno oceno, torej enko, meni skoraj polovica vprašanih (45,9 odstotka), dvojko ji je podelila četrtina (26,7 odstotka), štirko 2,8 odstotka vprašanih, s petko pa delo vlade ocenjuje 2,2 odstotka vprašanih.

Telefonska javnomnenjska anketa Episcentra za časnik Finance je potekala na vzorcu 700 anketirancev od 7. do 20. aprila, na vprašanja o strankarski izbiri pa je odgovarjalo 451 anketirancev.

Anketo javnega mnenja je za Večer med 20. in 22. aprilom izvajalo podjetje RM PLUS, v njej pa je sodelovalo 700 naključno izbranih ljudi.