severa gjurin 1 Svet24.si

Družinska sreča Severe Gjurin

Meghran Princ Harry Svet24.si

Zaskrbljeni princ Harry razkril, zakaj ne bo ...

907452_099_liitjska Necenzurirano

Revizorka, ki je poslušala le glavna osumljenca ...

tanja frantar igor zabret Reporter.si

Skoraj 28 milijonov evrov poslov pod Golobovo ...

maribor Ekipa24.si

Se lahko zgodi senzacija, Maribor pa dobi v ...

Matej Zemljič Revija Stop

Matej Zemljič: Kampiral sem včasih, in to zelo ...

ljudski vrt gw Ekipa24.si

Nogometašu Maribora umrl oče, a je proti Romunom...

Slovenija

Visoka prednost SDS

Deli na:

Če bi bile minulo nedeljo volitve, bi stranko SDS s predsednikom Janezom Janšo podprlo dobrih 18 odstotkov vprašanih, stranko SD s predsednikom Borutom Pahorjem pa slabih deset odstotkov, je pokazala anketa Večera. Druge stranke so v primerjavi s preteklimi meseci podporo izgubile in zdrsnile pod triodstotno javnomnenjsko podporo.

Opozicijska SDS je v tokratni anketi Dela precej povečala prednost pred koalicijsko SD. Če bi bile volitve jutri, bi SDS podprlo 26,7 odstotka vprašanih, SD pa 10,4 odstotka vprašanih. Vlada in parlament sta za svoje delo glede na odgovore anketirancev dobila najnižjo oceno doslej. 

Predsednik republike Danilo Türk je v januarskem merjenju na prvem mestu na barometru priljubljenosti slovenskih politikov z oceno 3,65 (decembra 3,74). Sledi mu evropski komisar Janez Potočnik (3,68, decembra 3,28), na tretjem mestu pa je predsednik DeSUS Karl Erjavec (3,17, decembra 3,35). Anketa podpore strankam kaže izrazit porast podpore SDS.

V prvi deseterici so še evropski poslanec Lojze Peterle, prvak SDS Janez Janša, sledijo ljubljanski župan Zoran Janković, nekdanji minister za javno upravo Gregor Virant, predsednik SNS Zmago Jelinčič, minister za zdravje Dorjan Marušič in ministrica za obrambo Ljubica Jelušič.

Na repu priljubljenosti politikov so predsednica LDS Katarina Kresal, premier Borut Pahor in ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs. Svoj rezultat je za malenkost v primerjavi z mescem prej izboljšal le Pahor, navaja Delo.

Januarsko merjenje javnomnenjske podpore političnim strankam je sicer pokazalo rast podpore največji opozicijski stranki SDS (decembra 24,9 odstotka, tokrat 26,7 odstotka). Upadla je podpora največji vladni stranki SD (decembra 16,7, tokrat 10,4 odstotka). Upadla je tudi podpora tretjeuvrščeni med strankami - DeSUS (decembra 12,9, tokrat 8,6 odstotka).

Rahlo so pridobile v podpori ostale parlamentarne stranke: SLS (decembra 3,9 odstotka, tokrat 6,2), LDS (decembra 4,1 odstotka, tokrat 4,3), SNS decembra (4,0 odstotkov, tokrat 4,3) in Zares (decembra 2,2 odstotka, tokrat 4,1 odstotka).



Da se volitev ne bi udeležili, je odgovorilo 16,2 odstotka vprašanih. Da ne vedo, katero stranko bi volili, pa 12,7 odstotka sodelujočih v anketi.

44,3 odstotka vprašanih je delo vlade ocenila negativno, pozitivno pa 17,3 odstotka vprašanih, kar je najnižja ocena do zdaj v anketi Dela. Za srednje uspešno je njeno delo ocenilo deset odstotkov anketiranih, da je delovala zelo pozitivno pol odstotka sodelujočih, da je delala zelo negativno pa 26,9 odstotka, kar je najvišji odstotek v anketi Dela do zdaj.

Delo državnega zbora je negativno ocenilo 56,2 odstotka vprašanih, kar je najslabša ocena v anketi Dela do zdaj. Pozitivno je delo poslancev ocenilo 18,7 odstotka vprašanih, srednje uspešno sedem odstotkov, zelo negativno 15,4 odstotka vprašanih in zelo pozitivno 0,1 odstotka sodelujočih v anketi. Srednja ocena dela parlamenta je 2,30, kar je najslabša ocena v preteklem letu.

Anketo je za časnik Delo opravila družba Delo Stik med 10. in 13. januarjem na vzorcu 704 vprašanih.